Tips på vandringsleder och naturstigar i Vasa

För ett tag sen efterlyste jag vandringsleder och naturstigar i närheten av Vasa via min Instagram, och jag fick in massvis med tips. Nu har jag hunnit testa en hel del av dem (har nog aldrig spenderat lika mycket tid i skogen som nu under coronatiderna), så idag tänkte jag lista vilka alla naturstigar och vandringsleder jag gått här i Vasa-trakten, samt berätta vad jag tyckte om dem. Har märkt ut favoriterna med ett hjärta och de jag gillade minst med ett kryss - hoppas ni gillar inlägget och att det kommer till nytta!
 
 
♥ MÄLSORLEDEN - 2,6 KM
Mer info här
 
Den första vandringsleden vi bestämde oss för att testa var Mälsorleden, så vi matade in Hagnäs-Mälsorvägen 71 och styrde kosan mot Kvevlax. Skulle jag beskriva Mälsorleden med ett ord, skulle det ordet nog vara passlig - passligt lång, passligt varierande och på passligt avstånd från Vasa centrum. Leden är väldigt väl utmärkt (kändes i princip omöjligt att tappa bort sig) och på vägen fick man bland annat se den maffiga Storstenen och resterna av en flygolycka. En och annan Muminfigur dök också upp som överraskning under promenadens gång, så kan tänka mig att leden är kul att gå med barn också =) Borde alltså passa gammal som ung - rekommenderar!
 
 
✖ RISÖ NATURSTIG - 4,9 KM
Mer info här
 
Ugh, blir nästan på dåligt humör bara av att tänka tillbaka på Risö. För det första hittade vi ingen tydlig adress någonstans, så att hitta fram var inte lätt. Till slut kom vi hur som helst fram genom att köra till slutet av Skyttevägen i Gamla Vasa och där möttes vi nog av en tydlig startpunkt med en pil mot fågeltornet, men alltså, där tog nog all tydlighet slut också. Naturstigen var inte riktigt utmärkt på något sätt (inte vad vi såg i alla fall) så vi hade ingen aning om vi gick rätt, och när vi till slut hittade spångarna som skulle leda till det där arma fågeltornet, hade ingen av oss lust att gå längre. Kan tänka mig att den här rutten är riktigt kiva om man går tillsammans med någon som är bekant med området, men för två nybörjare som är dåliga på att läsa karta var denna ingen hit. Ei jatkoon. 
 
 
 SOMMARÖ NATURSTIG - 2,5 KM
Mer info här
 
Även Sommaröns naturstig får minus för otydlig startpunkt ("Parkeringen vid vaktstugan" säger knappast hemskt mycket om man inte råkar vara bosatt i Södra Vallgrund), men vi hittade fram genom att köra mot Sommarö och sedan följa skyltarna till Fort Linnake. Blev också lite irriterad på att själva naturstigens längd inte var utmärkt vid startpunkten, men litade på att googles info på 2,5 km stämde, och började följa de orangea plupparna. Och visst stämde infon, och visst fick vi gå en riktigt mysig (och tydlig) vandringsled! Trots sin korthet var leden mångsidig, och vi gick i både skog, längs havet, vid en liten sjö och på spångar (älskar att gå på spångar, det är typ det bästa med vandringsleder enligt mig). Kiva naturstig på alla sätt och vis! Eller ja, bortsett från den lilla bristen på information, då. 
 
 
 MOLNTRÄSKETS NATURSTIG - 3 KM
Mer info här
 
Molnträsket fick jag in flera tips om, mer specifikt Molnträskets naturstig på tre kilometer. Hittade fram till parkeringsplatsen i Korsnäståget utan problem och väl framme möttes vi av en karta som såg väldigt simpel och tydlig ut, men i praktiken var nog denna naturstig allt annat än simpel och tydlig - ni som läst det här inlägget, vet att promenaden som borde ha blivit tre kilometer, blev närmare tio kilometer efter att vi gått vilse x antal gånger i två timmars tid. Dock var själva området och Molnträsket så otroligt vackert att jag bestämt mig för att ge naturstigen en ny chans någon annan dag (skulle väldigt gärna vilja njuta av att gå den rätt istället för att bara irra omkring), men som sagt - det var betydligt mer invecklat än det verkade vid första anblick. 
 
 
♥ HERRGÅRDSLEDEN - 3,6 KM
Mer info här
 
Herrgårdsleden hade jag aldrig hört talas om tidigare, men eftersom jag fick in ett par tips om den, åkte jag och mamma iväg mot Maxmo och Tottesunds herrgård (Tottesund 529) den första maj för att ge leden en chans. Och vilken positiv överraskning sen då! Bland alla vandringsleder och naturstigar jag gått nu på sistone, har Herrgårdsleden helt klart känts som den mest satsade - stigarna och vägarna var i superbra skick, rastplatserna var både många och fina (fanns även wc!) och man möttes av en hel del skyltar med både kluriga frågor och fakta om en massa olika växter. Var inte heller orolig över att vi skulle gå vilse en enda gång, utan det var klart och tydligt vart man skulle gå från början till slut. Spångarna lyste tyvärr med sin frånvaro, men annars var denna en riktig tio-poängare!
 
 
✖ ÖJENS NATURSTIG - "4,5" KM
Mer info här
 
Vad är det som går och går men aldrig kommer fram? NÅ DANIELA OCH HENNES MOR PÅ ÖJENS NATURSTIG. Alltså sällan (eller kanske till och med aldrig) har kilometrarna känts lika långa som de gjorde här - faktum är att jag är riktigt skeptisk till om själva naturstigen faktiskt är endast 4-5 kilometer som det påstås, för det räckte verkligen en evighet att gå sträckan och både min och mammas klocka visade över sju kilometer när vi ä-n-t-l-i-g-e-n anlände till bilen igen. Var inte jätteimponerad av själva miljön heller, utan skogen kändes stundvis ganska ruskig och kuslig, rutten var rätt enformig och stigen var täckt med både stenar och rötter. Spångar och rastplats fanns det och både själva naturstigen och startpunkten var tydligt utmärkta, så det får jag ändå ge rutten, men vågar nog ändå påstå att jag inte kommer hit igen. (P.s. det stör mig jättemycket att både jag själv, mamma och våra motionsklockor upplevde att kilometeravstånden på Öjen var mycket längre än vanligt, så ifall någon av er gått naturstigen, får ni gärna höra av er och berätta om ni upplevde samma! Skulle liksom vara intressant att få veta om det faktiskt var så eller om vi bara inbillade oss)
 
 
ISKMO-JUNGSUNDS VANDRINGSLED - 1,8-12 KM
Mer info här
 
Iskmo-Jungsunds vandringsled delas in i Hallonnäsrundan (1,8 km), Björnhällsrundan (4 km) och hela leden (12 km). Bland dessa har jag gått de två förstnämnda, och båda gångerna har jag kört till Tristronskärsvägen 98 för att börja gå från parkeringsplatsen där. Rundorna är mestadels mångsidiga och riktigt vackra, men speciellt Björnhällsrundan känns stundvis lite ologiskt planerad och dåligt utmärkt, så den kritiken får jag slänga in. Leden är absolut värd att gå, men rekommenderar att man ägnar några minuter åt att studera kartan lite extra före man går iväg - jag har nämligen fått ringa och be om råd och dubbelkolla med bättre vetande båda gångerna.
 
 
♥ BODVATTNET RUNT - 4 KM
Mer info här
 
Och sist men absolut inte minst, har vi Bodvattnet runt i Björkö - om jag bara fick välja ut en favorit bland alla dessa stigar och leder jag presenterat idag, då skulle jag välja denna. Nu ligger vandringsleden visserligen en bit från Vasa, men den är verkligen värd bilresan dit! Eller ja, det tycker åtminstone jag, för enligt mig har denna allt en bra vandringsled ska ha - rutten är passligt lång, mångsidig och väl utmärkt, omgivningen är otroligt vacker (världsarvsområde hallå!!), stigen går mestadels längs vattnet, där finns både spångar, rastplatser och wc och som grädde på moset får man avsluta vandringen med att klättra upp i utsiktstornet Saltkaret. Himla behaglig, trevlig och fin vandringsled med det där lilla extra, helt enkelt. Glöm dock inte att ta med en slant om du åker hit - det är 2 euros parkeringsavgift vid Svedjehamn, och även om jag ser det som ytterst osannolikt att en parkeringsvakt faktiskt skulle spatsera omkring där, vill man ju helst vara på den säkra sidan när det gäller eventuella parkeringsböter.
 
...och med de orden önskar jag er trevlig tisdag och ännu trevligare vandringsstunder! Ifall ni uppskattade inlägget får ni väldans gärna trycka på gillaknappen före ni klickar er vidare, och finns det något ni undrar eller vill tillägga, är det fritt fram att slänga iväg en kommentar =)Tack för tipsen 😊 Öjen tyckte jag var ganska najs, men visst kändes den lång 🤔 Tyckte om infoskyltarna om olika väsen. Herrgårdsleden är riktigt trevlig 😊 Bodvattnet, Mälsor och Sommarö låter intressant. Hade faktiskt tänkt åka till Sommarö och campa med bilen för att det låter så somrigt, haha. Det blev dock inte av ifjol så kanske nu i sommar då 😊

Svar: Alltså SÅ lång 😅😓 och ja, se till att pricka av dem 😍
Daniela Skoglund

Ellen


Alltså jag känner likadant för Öjens naturstig. Tog med mig min pojkvän samt hunden för att gå denna naturstig för något år sen och jag har inte varit där sen dess. För det tog ju aldrig slut, där tänkte jag också att det kan ju absolut inte vara 4,5km för det kändes så mycket längre. Blä för den, haha.

Svar: Eller hur?!?! TACK för att du kommenterade, skönt att veta att vi inte var de enda som upplevt så!
Daniela Skoglund

Johanna


Känner mig nästan personligt kränkt över att Öjen blev så dissad 😅 För mig är den absolut perfektion som naturstig (jag älskar naturen där och jag tycker naturstigar är bäst med lite stenar och rötter) 😁 Jag har både promenerat och sprungit den många, många gånger och den är nog exakt så lång som den ska vara (använder alltid GPS-klocka och den visar alltid samma distans, vilket också överensstämmer med kartan). Gick ni den kanske två varv? 🤔 Jag har själv nångång nästan missat skylten mot parkeringsplatsen då jag kommit ett varv runt. Ge Öjen en chans till, t.ex. i september - eller varför inte mitt i vintern då snön ligger tjock på träden? 😍

Svar: Haha 😀😀 Är nog 100% säker på att vi inte gick två varv och fick nyss in en kommentar av någon på fb som gått den idag och också fått 7km som resultat?? Så märkligt!
Daniela Skoglund

ajlimullersandvik.blogg.se

http://ajlimullersandvik.blogg.se/


Vad kul att några föll er i smaken, synd att jag bor i Umeå i dessa stunder. Men det finns säkert fina här också, ska kolla om mina instagrammänniskor är lika givmilda med tips :)

Svar: Jo, det finns det säkert!! :)
Daniela Skoglund

Trevlig och upplysande recension av vandringslederna. Det finns en trevlig vandringsled till i Svedjehamn. Den heter Vikarskat vandringsled och går från Vikarskat hamn till bastun i Finnhamn. En bit krigshistoria ryms med på vägen. Den är också värd ett besök. Och recension! 😊

Svar: Tack :) Den låter intressant, måste kolla in!!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistoneKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12