Tankar kring att vända en dålig dag

En grej jag har tänkt på mycket på sistone, är min oförmåga att kunna vända dåliga dagar till bra dagar. Det är ju en grej flera influencers gillar att sporta med i sina kanaler, att ge tips på how to make lemonade when life gives you lemons, men av mina citroner blir det liksom aldrig någon limsa. Man kunde kanske tro annat i och med att jag är en grundglad människa som oftast har nära till skratt, men när det gäller citronerna livet bjussar på, så sprutar det bara citronsaft i ögonen och svider ännu mer när jag försöker göra limonad av dem. Och sen fräser jag när jag inte lyckas - sällan högt åt andra, men inombords åt mig själv.
 
Jag har kämpat med den där limsan, det har jag. Men, vet ni, nu är det slut på försök till limonadfabrik här hemma, och jag ska förklara varför - har nämligen kommit till insikt gällande en grej under den senaste månaden, då mina dåliga dagar nästan varit flera än de bra till följd av mina hälsoproblem;
 
 
Mina dåliga vs bra dagar går nästan alltid hand i hand med mängden symptom jag har. Som kroniskt sjukt har jag någon form av symptom varje dag, men de dagarna symptomen är lindriga är jag oftast så tacksam och lättad att dagen automatiskt känns bra, samtidigt som dagar med starka symptom mer eller mindre automatiskt blir dåliga. När kroppen inte är på humör att samarbeta utan jag är i dåligt skick genast från morgonen, då vet jag vad jag har att vänta mig, och det är oftast en dag som mest går ut på att kämpa och ta sig igenom den.
 
Och det är ju här det blir så tokigt, när man sedan klickar in sig på Instagram och ser hur xxx egentligen vaknade på fel sida, men sedan *ändrade sitt mindset och nu har en fantastisk dag och är på strålande humör*. Jag kan liksom inte försöka använda mig av samma knep som någon vars dåliga dag är en inställningsfråga, för våra dåliga dagar spelar i helt olika ligor. Mitt problem är sällan mitt mindset, mitt problem är mina symptom, och dem kan jag inte ändra på, hur jag än skulle vilja.
 
Hade jag mötts av alla Instagrams positivitetstips före jag blev sjuk hade jag nog kunnat inspireras av dem, men nu för tiden blir jag nästan bara provocerad. Känns som att folk sällan fattar hur lyckligt lottade och priviligerade de är om de kan fixa sina problem med mindset, att deras dåliga dagar liksom faktiskt handlar om att de bara är på dåligt humör. Finns så många vars dåliga dagar präglas av värk, rädsla och oförmåga att ta sig upp ur sängen (för att nämna några saker), att mindsetfrågor blir ganska futtiga i jämförelse. 
 
Ibland skulle jag vilja ge alla limonadmästare alldeles för små klackskor och locka ut dem på långpromenad för att be dem fokusera på den vackra utsikten och de härliga solstrålarna fast skavsåren ger sig till känna för varenda ett steg, alternativt spela riktigt hög musik för dem en dag de har migrän och uppmuntra dem att njuta av melodin och låttexten. Men, i och med att det vore både oetiskt och svårt att förverkliga i praktiken, ber jag er läsa nästan-för-lycklig-Amandas blogginlägg istället. Hon uttrycker sig så fint och bra här
 
Och nu låter det kanske som att jag vill starta någon form av uppror mot alla som delar ut tips på hur man vänder sina dåliga dagar till bra dagar - det är inte min mening. Folk som lyckas laga god limonad av sina citroner får mer än gärna fortsätta med det, whatever floats their boat. Min båt, däremot, den är av lite annan modell, och jag tror jag mår bättre av att acceptera läget när jag inte mår bra, istället för att med våld försöka få mig själv att må bättre under de där sämre dagarna och sedan gå omkring och klandra mig själv då jag inte lyckas. End of insikt, over and out.
 
P.s. Huruvida morgondagen blir en bra eller dålig dag kommer dock hänga mindre på mängden symptom och mer på vem som vinner USA:s presidentval. Men, det är en helt annan diskussion, som vi kanske kan ta oss an en annan dag. Tills dess kan ni kolla in @hypatpodcast på Instastory - väldigt bra sammanfattning av valet och de olika kandidaterna!Julia


TACK! <3 du skriver så bra; jag har sagt det förr och I'll keep saying it. Jag relaterar så starkt i och med att jag lever med en funktionsnedsättning och alla kroniska problem som kommer på köpet. Det är verkligen allt annat än en inställningsfråga de dagar symptomen behagar visa sina fula ansikten. Jag har själv gått i terapi under ett års tid nu och den viktigaste insikten jag fått är att det är okej (/nödvändigt?) att ha dåliga dagar. Bästa sättet för mig att komma ur ångesten är att acceptera och omfamna den när den kommer, och ha en bättre dag imorgon eller the day after tomorrow istället. Men dåliga dagar - de får vara dåliga och ska inte "behöva" vändas till något som de helt enkelt inte är.

Svar: ❤️❤️❤️
Daniela Skoglund

Sanna


Intressant. Jag försöker komma in med en annan aspekt här. Du skriver att dina problem är dina symtom och att du inte kan ändra på dem, men du kan ju fortfarande ändra på din inställning till problemen, om du förstår vad jag menar? Alltså jag fattar att vissa dagar måste man ställa in sina planer och det är helt okej det också, att inte med våld tvinga sig igenom saker "bara för att". Men vissa dagar går det ju faktiskt att acceptera och hantera sina symtom genom just sitt mindset. Tänker att mindset och kroppsliga symtom går ihop på ett sätt och att de påverkar varandra. Tänk KBT och ACT kopplat till smärta. Vet t.ex. många personer som haft IBS och fått hjälp via KBT. Det tar inte bort symtomen men det gör en mer resilient mot att agera efter symtomen. Menar inget illa med den här kommentaren utan tyckte bara att det var en väldigt intressant tankegång du hade. Menar inte heller att du ska måsta gå i terapi utan jag tänker att det är väl det som denna typ av behandling går ut på, att förhålla sig till sitt mindset trots symtom! :) Ha det bra!

Svar: Terapi vore säkert bra för de allra flesta, men som du kan läsa i den andra kommentaren här, så har någon annan kronisk sjuk som gått i terapi också mer fått råd gällande att acceptera symptomen istället för att försöka bekämpa dem. Som sagt, att kräva av någon att hen ska kunna lyssna på hög musik och njuta av det samtidigt som hen har migrän, är inte direkt realistiskt, oavsett hur bra mindset man har.

Tro mig - mitt liv skulle inte se ut som det gör idag om det inte vore för att jag har bra mindset överlag :) Men att jag skulle klara av att njuta av livet under det riktigt kämpiga dagarna då jag har starka symptom, det går bara inte, och då känns det bättre att bara acceptera läget.
Daniela Skoglund

H


Jag blir lite provocerad av Sannas kommentar fast hon säkert inte menar något illa alls.
Men lider man av olika symptom som mer eller mindre påverkar ens liv på många vis så tror jag inte att det går att vända de dåliga dagarna till bra dagar med hjälp av mindset, symptomen får man ju inte bort hur gärna man än önskar det!
Själv har jag lärt mig hantera mina dåliga dagar så mycket bättre efter att jag försökt börja acceptera att jag faktiskt är sjuk och har dåliga dagar. Jag kan inte vända dagarna till bra dagar men dom dåliga dagarna är ändå lite bättre än förr tackvare att jag låter mig själv må dåligt och vara på dåligt humör när kroppen protesterar.

Men det verkar som att personer som inte själv varit sjuka eller levt med någon sjuk i sin närhet förstår hur det är, och det kan man kanske inte förvänta sig heller. Men otroligt ofta känns det som att människor förminskar känslorna hos sjuka personer, speciellt när det gäller sjukdomar som inte syns.

Svar: Pratade om exakt detta på min Instastory nyss, hittas @danielaskoglund om du vill lyssna! Men kort och gott: håller med dig till 110%
Daniela Skoglund

sanna


Oj, förlåt hörni, jag menade inte alls det som ni skriver. Förlåt, ska försöka förklara lite bättre. Är inte alls bra på att uttrycka mig i skrift men jag menar alltså INTE att man bara ska acceptera sina symtom om man t.ex. har ont utan att man kan få hjälp att förhålla sig till när det gör ont. Att acceptera handlar ju också om precis det daniela skriver när hon skriver att hon inte med våld kan få sig själv att må bättre, utan att acceptera handlar ju också om att acceptera läget (precis som hon skriver) - att okej, nu är det piss, nu är det såhär och nu är jag jävligt ledsen och det får vara så.

Så jag menade att inlägget var intressant för att det lät just som att daniela beskrev ACT, hur man förhåller sig till smärtan, ABSOLUT inte att lyssna på musik när man har migrän.

Kan försöka skriva lite bättre senare men ville bara säga det kortfattat här nu så att jag inte trampar någon på tårna. Jag håller alltså hundra procent med om att man alla personer i alla situationer bara kan ändra sitt mindset sådär, då har man nog inte så stora problem tänker jag.Svar: Okej, tack att du förtydligade!
Daniela Skoglund

sanna


Då skrev jag fel igen - jag håller alltså hundra procent med om att alla personer i exakt alla situationer INTE bara kan ändra sitt mindset sådär. Om man bara kan ändra sin dag via sitt mindset så har man kanske inte så stora problem.

Sorry igen för att jag skriver som en kratta.

Sandra


Hejsan!

Har läst din blogg en tid, men inte allt för länge. Har ju förstås uppfattat i dina inlägg att du lider av flera kroniska sjukdomar men inte helt vilka. Tänkte att det kunde vara intressant om du kunde göra nåt inlägg, typ när du insjuknat i respektive sjukdom, symtom och hur det är att leva med det :) Om det känns för privat behöver du ju absolut inte göra det! Kram :)

Svar: Känns tyvärr för privat - har tidigare skrivit att min mening med att prata öppet om att vara kroniskt sjuk inte är att bjuda in folk i mina sjukjournaler, utan just att folk ska få större förståelse för hur det kan vara och att andra sjuka eventuellt ska känna sig lite mindre ensamma. Kanske något du missat om du är rätt ny här :)
Daniela Skoglund

Jag är ganska känslostyrd och har absolut ingen jävla lust att vända en dålig dag till en bra dag. Är den dålig så är den och det kan den väl få vara! Brukar tänka att man kan embrace:a den känslan också.

Men tycker också det är fullt rimligt att om kroppen inte mår bra, så är det överlag svårt att stay positive <3

Svar: Ja precis, tror nog att mindre positiva känslor finns till av en anledning också :)
Daniela Skoglund

Saga


Bra poäng där! Är själv, precis som även Jennifer S skrev i sin kommentar rätt känslostyrd som person, så även om jag är övervägande positiv så har jag mina sämre dagar som jag har noll lust att vända till bättre, troligtvis av en anledning. Nu vet jag ju inte hur det känns att vara kroniskt sjuk så kan inte uttrycka mig desto mer kring det, men kan föreställa mig att det känns provocerande att läsa om hur någon bara sådär vänt sin dag till det positiva med att ändra mindset, då en själv liksom har ett så bra mindset en kan ha med tanke på sina egna förutsättningar. Vem vet, kanske det är så att personer som skriver om att vända en dålig dag till en bra med hjälp av sitt mindset i grunden har ett mycket dåligt mindset 🙃

Svar: Bra poänger av dig med!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Tillåt mig presentera: Min vigselring
Spelkväll, vårångest och vinnaren av tävlingen
Stolt, lättad och trött
Vasa Djurcentrum löser våra problem + tävling
Carlingsbesök, bröllopsklänning och första skumpaglasetKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12