Bo i radhus vs höghus - fördelar och nackdelar

Ett av mina stora mål i livet var länge att nångång köpa en radhuslägenhet, men före den drömmen blev sann, hann jag bo i tre höghuslägenheter efter att jag flyttade hemifrån. Så, nu när jag har samlat på mig erfarenhet både av att bo i höghus och radhus tänkte jag jämföra dessa två idag, för skillnaden har faktiskt känts förvånansvärt stor, och båda har klart och tydligt sina för- och nackdelar. Nedan hittar ni de skillnader jag tycker varit tydligast hittills - har streckat under den boendeformen jag föredrar punkt för punkt;
 
Utsikten från vår balkong i Helsingfors & utsikten från vår terrass i Österbotten
 
 
KONTAKTEN MED GRANNARNA
 
Höghus: Visste knappt hur våra grannar såg ut, ens - nickade som hastigast åt varandra om vi möttes i trappuppgången och hamnade man i den obekväma situationen att man var i hissen samtidigt med en granne, kunde man på sin höjd fråga "mihin kerrokseen oot menossa".
 
RadhusVet vad alla våra närmaste grannar heter, vet till och med vad deras barn heter. Senast Niko gick efter posten var han borta i tio minuter för att han stannade och pratade med grannen och en annan dag ringde en annan granne på dörren och frågade om hen fick låna lite kaffe. Och ja, så fick vi inbjudan till talko också. Nästan som natt och dag, det här med grannar i höghus och radhus.
 
 
INSYN / PRIVACY
 
HöghusI och med att vi bodde på sjunde och översta våningen hade knappt någon insyn till oss, så det kändes lite som att vi levde i en egen värld där uppe bland molnen. Lite skönt ibland också på ett sätt att ingen visste vem man var, att liksom kunna gå ut med rosken i slarviga kläder och smutsigt hår och veta att absolut ingen kommer tänka "oj, Daniela ser lite sliten ut idag".
 
Radhus: Vår radhuslägenhet är ganska bra "skyddad", men trots att vi varken bor bredvid någon livligt trafikerad gata eller har några jättefönster, är ju fakta att vi bor på marknivå och att folk går förbi här (i princip bara grannar, men ändå). Så, lite jobbigt att bli tvungen att stänga spjälgardinerna eller dra för gardinerna varje gång man vill försäkra sig om att ingen ser en, vilket ändå är ganska ofta. 
 
 
UTSIKTEN
 
HöghusJa men nog är ju utsikten från en balkong finare och mäktigare än utsikten från marknivå, så är det bara. 
 
Radhus: Visst tycker jag egen terrass vinner balkong, men som sagt - hellre står jag på sjunde våningen och blickar ut över takhöjderna än sitter på terrassen och glor in i en buske :D 
 
 
VARDAGLIGT KRÅNGEL
 
Höghus: Om jag saknar att leta parkeringsplats en kvart varje gång jag kommer hem för att sedan konka matkassarna flera hundra meter för att sedan vänta på att hissen ska komma ner för att sedan trängas in i hissen med både matkassarna och någon granne för att sedan stanna på fel våning då grannen ska av vid en annan våning än en själv? Icke (för att inte ens prata om hur himla mycket lättare det är att flytta in och ut saker från ett radhus än ett höghus, eller hur himla lättad jag är över att inte behöva uppleva vinterns snökaos vid en fullpackad höghusgata).
 
RadhusUr en praktisk synvinkel känns det nog minst tio gånger lättare att bo i radhus än höghus. Har två egna bilplatser varav ena är under tak, och tycker det är jätteskönt att komma hem och bara öppna dörren och gå in utan att behöva hålla på med dörrkoder och hissar och grejer. Iofs har vi visserligen en liten gräsplätt att klippa och kratta vilket vi slapp när vi bodde i höghus, men det sker ändå så sällan att det inte är något jämfört med det vardagliga krånglet i Helsingfors. 
 
 
TYSTNAD / EGEN RO
 
HöghusOm man uppskattar tystnad och lugn vore radhus nog den solklara vinnaren, men en av de sakerna jag saknar allra mest med Helsingfors är storstadspulsen, och den är väldigt svår att känna i ett radhusområde. Så, för mig blir höghus vinnaren här, helt enkelt på grund av bristen på tystnad och egen ro - hade inget emot spårvagnarna som körde förbi dygnet runt och sirenerna som tjöt med jämna mellanrum. 
 
Radhus: Visst är det mer avkopplande att bo här än vid Mannerheimsvägen, men ibland känns det nästan för tyst - typ som att det skär i luften om ens telefon råkar ringa när man är ute på terrassen (ok liten överdrift). Niko älskar dock hur lugnt det är här, så för honom hade nog radhus varit den självklara vinnaren på denna punkt.
 
 
HEMTREVLIGHET
 
Höghus: Min farfar brukar kalla höghuslägenheter för burar :DDD Jag är inte beredd att hålla med honom för alla höghus jag bott i har nog känts betydligt mer som hem än burar, men nog känns det ändå på något sätt mer personligt och hemtrevligt att bo i radhus (obs obs min egen upplevelse, ork int om folk som bor i höghus nu ska börja ta illa upp för att jag tycker det känns mer hemtrevligt att bo i radhus).
 
RadhusMotivering ovan. 
 
 
TRYGGHETSKÄNSLA
 
HöghusI höghus har det känts tryggt att veta att man har människor under sig, över sig, till höger om sig och till vänster om sig. Tänker också att det måste vara en större utmaning att bryta in sig obemärkt i en höghuslägenhet? Dock kändes det också ibland otryggt att bo så högt upp - inte så där bara att ta sig ut från sjunde våningen vid en eldsvåda, till exempel. 
 
RadhusUr trygghetsperspektiv är fördelar i radhus definitivt att man känner grannarna och kan ta sig ut lättare in case of eldsvåda, men samtidigt för det nog med sig en viss känsla av otrygghet att bo på marknivå om man ska tänka just på eventuella inbrott och hur mycket lättare det är att kika in. Dock tycker jag radhusområden brukar kännas tryggare än höghusområden överlag, så hmmm, får nog svara båda här!
 
 
HELHET
 
 Blev tydligen en jämn match - fyra fördelar med att bo i radhus och fyra fördelar med att bo i höghus. Dock tycker jag de flesta radhusfördelarna väger betydligt tyngre än höghusfördelarna (speciellt det där med att slippa vardagskrånglet), så skulle nog inte i nuläget vilja flytta tillbaka till höghus. Och tur är väl det! Hade ju varit lagom snopet om vi hade köpt denna radhuslägenhet bara för att konstatera att vi vill flytta tillbaka till höghus, haha.Vad intressant inlägg! Du sålde nog in det här med att bo i radhus/parhus väldigt bra måst jag säga - kanske det blir det nästa gång för oss också 😄 (Nu ännu hör jag ju faktiskt till dem som bara har bott i omysiga burar hittills.... :( hehehe)

Svar: Hehehe, ettutre e vi grannar snart!
Daniela Skoglund

déa


sånt kul inlägg att läsa! jag & min kille flyttade nyligen från ett större höghus till ett litet höghus med 5 lägenheter & det känns som att det är en superlösning för att få ~*the best of both worlds*~. har en fin utsikt & bor mitt i stan så att det alltid är lite liv runt huset, men har ändå lärt känna alla våra grannar, så att det känns både mer tryggt & personligt än att bo i ett större höghus. drömmer fortfarande om att ha en egen trädgård nån gång, men det får bli i framtiden :-)

Svar: Ja men det låter supertrevligt 😍👌🏻
Daniela Skoglund

Daniela


Jag älskade att bo i höghus när vi bodde i Brändö, men efter att vi flyttade till radhus på landet så kunde jag aldrig tänka mig att bo i höghus igen. Stortrivs i radhus! ❤️
Älskar dessutom att ha egen trädgård att pyssla med 😍

Svar: Jo radhus är nog najs 😍
Daniela Skoglund

mammatillmirakel.blogg.se

http://mammatillmirakel.blogg.se/


Vilket bra inlägg. Har dröm om hus radhus i framtiden när lilleman är större eller man har syskon. Kram

Svar: Håller tummarna att den drömmen går i uppfyllelse 😊👍🏻
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Några insikter om Instagram
Bröllopstraditioner vi bryter mot
Ett grönt, skönt och somrigt juniveckoslut
Tankar kring Friends Reunion
Randoms vecka 22Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12