Min mångsidigaste Q&A hittills

Hade inte förberett något blogginlägg till denna vecka, så tänkte att vi kunde ha en frågestund, vilket visade sig vara en riktigt bra idé - ni ställde nämligen så många, roliga, intressanta och olika frågor på min Instagram att det var riktigt kul att svara på dem! Här kommer de, både frågorna och svaren, som bildar min kanske mångsidigaste Q&A hittills:
 
 
Har ni varit nöjda med ert bostadsköp? Kanske du kan lista + och - ?
 
Typ så nöjda man bara kan vara! Kommer faktiskt inte på rak arm på något negativt att säga, vilket ju är lite ovanligt för att vara mig :D På plus-sidan har vi åtminstone kostnaderna, storleken, luftvärmepumpen, planlösningen, den lilla gårdsplätten, grannarna, att båda har egen parkeringsplats och att själva lägenheten bara känns rätt och hemtrevlig enligt båda. Gällande dåliga saker, kan jag ibland tycka att det är pikulite tråkigt att det inte finns något vatten i närheten? I Arabiastranden blev vi ju bortskämda med strandpromenaden och i Tölö med Tölöviken.
 
Om du fick säga något åt Daniela 15 år, vad som helst. Vad skulle det vara?
 
Kanske att det skulle vara helt okej att vara lite vild ibland också. Var en så tusans ansvarsfull och laglydig tonåring, att det nästan känns för ansvarsfullt och laglydigt så här i efterhand. 
 
Favoritfärger? Varför?
 
Blått. Har alltid gillat blått. Skulle gärna komma på någon fyndig motivering här, men det är nog bara för att jag tycker det är fint.
 
Vad är det värdefullaste (i pengar) du äger bortsett från bostaden?
 
Öh... Det skulle väl vara den där mattan Sheldon kakkade på, då. Eller mina fem år gamla glasögon. Seriöst, äger inga dyra grejer. Otroligt ovärt att göra inbrott hos oss, med andra ord. 
 
Dela med dig av en impopulär åsikt du har!
 
Tänker ofta att det läggs allt för stort ansvar på individen i frågor som t.ex. klimatkrisen. Det är klart att individen har ett ansvar, men med tanke på hur akut läget verkar vara med t.ex. miljön, känns det som att förändringarna sker alldeles för långsamt och i en alldeles för liten skala om man förlitar sig på att alla enskilda personer ska börja fatta beslut om att flyga mindre och köpa mindre nya kläder samtidigt som MÄNGDER av både flyg och nya kläder är så otroligt lätt-tillängliga. Jag fattar att utbudet regleras enligt efterfrågan, men det känns som att efterfrågan blir mindre i allt för långsam takt om lösningen på klimatkrisen går ut på att människor ska fatta aktiva beslut att inte flyga och köpa mindre kläder, samtidigt som man ständigt har billiga flygpriser och större nätbutiker rakt framför näsan. Tänker att det skulle vara betydligt effektivare om personer/företag/beslutsfattare i maktpositioner kunde bestämma sig för att t.ex. begränsa antalet flyg i den grad, att det vore mer hållbart.
 
Höll på att bli TOKIG när jag kollade på Seaspiracy och A Life on Our Planet och det tydligt framkom att folk överfiskar så mycket att haven håller på att bli tomma och att folk hugger ner träd i den takt att det snart inte finns några träd kvar. Liksom, VARFÖR BEGRÄNSAS INTE FISKET OCH ALLT TRÄDHUGGANDE DÅ TYDLIGT MER AV OLIKA LÄNDERS REGERINGAR OCH VARFÖR INSÄTTS INTE TYDLIGA STRAFF/BÖTER FÖR DEM SOM BRYTER MOT DE REGLERNA???? Fattar inte. Istället sitter man och väntar på att enskilda individer så småningom ska börja ta aktiva beslut att äta mindre fisk så att efterfrågan av fisk så småningom blir mindre och folk sedan nångång om tusen år börjar fiska mindre till följd av det.
 
Vad lockar dig mer, bil- eller båtsemester?
 
Bilsemester som i husbilssemester och båtsemester som i typ segelbåtssemester? Kan inte påstå att någondera lockar mig hemskt mycket, men bil då, om jag måste välja. 
 
Kan du skriva lite om din syn på ekonomi i förhållandet? Har ni gemensam eller skild ekonomi?
 
Vi har, har alltid haft och kommer förmodligen alltid att ha skild ekonomi och separata lån. När det gäller gemensamma utgifter såsom mat och elräkning betalar vi ganska 50/50, när det gäller gemensamma nöjen som att t.ex. äta ute betalar vi oftast ungefär varannan gång och när det gäller egna grejer såsom bilförsäkringar och hobbyn sköter båda sitt eget. Det har funkat bra hittills när vi inte har jättestora skillnader på våra inkomster och utgifter, men ifall t.ex. föräldraledigheter eller liknande kommer emot i framtiden, kommer vi säkert få fundera om. Och så hjälper vi såklart varandra då det behövs - Niko drog t.ex. oftare fram sitt kort än mig när jag var permitterad förra året. 
 
Brukar du odla något? Blommor, morötter, sallad, osv?
 
I wish.
 
Hur många steg går du om dagen i medeltal?
 
I och med att min klocka ibland meddelar att jag sover medan jag tränar och kan tolka 2 km som 4 km, vågar jag inte påstå att jag litar jättemycket på hur den räknar mina steg heller. Men, skulle gissa att medeltalet ligger på typ 8000 eller något ditåt. 
 
Hur går det med bröllopsplanerna?
 
Janå saker och ting har definitivt ändrats en del sedan jag skrev det här lättsamma inlägget. Att fixa alla de "stora" sakerna som att välja och boka lokal, mat och fotograf var lätt som en plätt, men nu när det närmar sig har det börjat dyka upp en massa små grejer vi inte alls hade tänkt att man också måste tänka på. Varifrån och när hämtar vi blommorna? Var förvarar vi tårtorna? Vem ska trycka på play när det är dags att dansa bröllopsdansen? Var och när ska vi fota? Hurudant system ska vi ha med klädförvaringen? Hur slipper vi hem när bröllopsfesten är slut? Osv osv osv. Så, när det gäller sånt har jag nog haft nerverna lite på spänn på sistone. Speciellt nu när coronaläget plötsligt börjat förvärras i takt med att bröllopet närmar sig med stormsteg. Trodde liksom ändå det skulle vara relativt tydligt så här långt in på året om det blir någon bröllopsfest eller inte. 
 
Vill du alltid bo i Vasa eller skulle du någon gång i livet vilja flytta någon annanstans?
 
Om vi nångång flyttar någon annanstans, så blir det väl nog tillbaka till södra Finland. Drömmen skulle vara att ha ett boende både här och där, typ en sommarstuga i Helsingfors i form av en lägenhet på Drumsö, eller nåt. Det är ju tyvärr inte realistiskt inom snar framtid, men kanske sen nångång :)
 
En hudvårdsprodukt du köper om och om igen?
 
Vet inte om det räknas som hudvårdsprodukt, men BB-cream som innehåller UV-skydd. 
 
Hur tänker ni kring munskydd/avstånd/coronarestriktioner etc på ert bröllop?
 
Planen lyder för tillfället att ha flera mindre bord med avstånd från varandra, där sällskap som vi tror kommer vilja umgås tillsammans får sitta tillsammans. Längre än så har vi inte tänkt med tanke på att det nu börjar kännas lite osäkert om vi kommer få ordna något bröllop eller inte. Men, det känns åtminstone bra att majoriteten av gästerna kommer hinna få sin andra vaccindos med god marginal! Gällande munskydd, avstånd och restriktioner tänker vi att man måste se vad läget är sedan och agera/planera enligt det. 
 
Vill ni nångång ha barn? Vad tycker du är fina barnnamn?
 
Är det något jag varit 100% säker på så länge jag kan minnas så är det att jag vill ha barn, och Niko är som tur med på noterna. Ser det dock inte alls som en självklarhet att kunna få barn, men håller alla tummar och tår att man har lyckan på sin sida sen när det är dags att försöka. Tycker t.ex. Klara, Erin, Lilja och Siiri är fina flicknamn och att t.ex. Hugo, Theo, Sam och Jesse är fina pojknamn :) 
 
& Avslutningsvis, kan jag ännu nämna att jag också fick frågor om jag kan berätta mer om mina sjukdomar. Har skrivit om detta tidigare, men förstår att alla inte läser varje inlägg jag skriver, så kan bra upprepa mig gällande detta: Det jag är bekväm med att berätta om både min mage och min andning kan ni läsa om i denna kategori. Orsaken att jag skrivit en del om ämnet är inte för att jag vill dela med mig av alla mina specifika mediciner, värden, behandlingar, undersökningar, diagnoser och dylikt, utan för att jag vill ge en större förståelse för hur det är att leva med kronisk sjukdom. Jag är alltså okej med att skriva om mina egna upplevelser, känslor och tankar kring att vara ung och kroniskt sjuk i dagens samhälle, men mina sjukjournaler och vad som står i dem behåller jag för mig själv. Förstår att de flesta som frågar inte menar något illa, så jag skriver inte alls det här med någon ilsken underton, utan ville bara förklara läget så det inte blir några missförstånd kring varför jag inte tar med de frågorna :) 







Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12