Vår bröllopsresa - Weekend i Järvisydän

Vår ursprungliga plan var att åka på bröllopsresa tillbaka till fantastiska Lake Bled i Slovenien (alternativt upptäcka Kalifornien), men när vi insåg att pandemin inte verkade försvinna inom någon snar framtid, började vi fundera på alternativ inom Finlands gränser istället. Valet föll på Järvisydän i Rantasalmi - en weekend i Finland var kanske inte riktigt vad man tänkt sig när man tidigare fantiserat om sin bröllopsresa, men vi hade länge varit nyfikna på stället och tyckte att Järvisydän verkade vara en ganska lämplig destination för ett nygift par, så, Järvisydän fick det bli!
 
 
VÅRT RUM
 
Efter en ungefär sex timmars bilresa (främst längs relativt krokiga vägar i relativt dåligt skick) anlände vi till Järvisydän på fredagen kring klockan 16. Det fanns väldigt många olika boendeformer att välja mellan när vi bokade, allt från stugor till glasigloon, men vi hade valt ett "Superior Double Room" i själva hotellet. Orsaken till att vi valde just det alternativet? Egen balkong med utsikt över sjön, egen bastu, egen jacuzzi, två toaletter och för att rummet kort och gott verkade väldigt mysigt. Vilket det också var! Konstaterade att vi var väldigt nöjda med vårt val mer eller mindre direkt vi klev in genom dörren. Här skulle vi trivas!
 
 
 RIS OCH ROS ÅT SPAT
 
Efter att vi checkat in räckte det inte länge före vi bytt om till badrockarna och styrde kosan mot spat - spat som faktiskt, trots all hype, fick både ris och ros av oss. Själva spa-avdelningen var ju utan tvekan den finaste och mest speciella spa-avdelningen vi någonsin besökt, och vid första anblick kändes det som att allt var genomtänkt i minsta detalj. Men, en grej som kändes rätt märklig, var att inga "vuxenbassänger" var varma? Oftast brukar det finnas någon kall träningsbassäng och sedan varmare bassänger/bubbelpooler för avslappning, men här var alla bassänger semikalla, trots att ingen av dem var avsedd för träning. Så, det kändes ju lite speciellt, att sitta och huttra i bubbelbassängen. & En annan grej som kändes lite tråkig var att ett par bastun var kalla/ur funktion, vilket ledde till att man ibland fick vänta på sin egen tur ett bra tag, i och med att det rekommenderades att endast ett sällskap bastade i gången (något som ändå var förståeligt). Så, fin men ganska kall - typ så kunde spa-avdelningen sammanfattas.
 
 
MIDDAG I GRILLKÅTAN (MED SNÖRVELMANNEN)
 
På fredag kväll väntade sedan middag i Savon Loitsu, det vill säga en stor grillkåta på området. Det hade 100% varit en jättefin, lyckad och speciell upplevelse, om det inte varit för att alla sällskap satt väldigt nära varandra, och typen som satt bredvid oss var sjuk :)))) Alltså, han hostade och snörvlade så öppet och högt med typ en minuts mellanrum, att vi mest satt där som stela pinnar och väntade på att middagen skulle vara över så att vi skulle få avlägsna oss därifrån. Maten var god och miljön mysig, men helheten förstördes tyvärr till stor del av snörvelmannen. Fredagen var därmed tyvärr ingen höjdare, hur tråkigt det än känns att medge. 
 
 
FRUKOST FRAMFÖR BRASAN
 
Vi sov som tur ändå gott natten mellan fredag och lördag, och på lördagen vaknade vi upp till en betydligt bättre dag. Vi åt hotellfrukost framför öppen eld, en riktigt god hotellfrukost, bör jag kanske förtydliga...
 
 
MORGONYOGA & PULIKKAHIERONTA
 
...och sedan väntade morgonyoga i form av Hot Yoga. Vi gick dit tillsammans, och även om jag tror att Niko hängde med mest för att göra mig glad, slutade med att vi båda njöt lika mycket av upplevelsen. Utrymmet var jättefint, värmen var skön, instruktören var duktig och svårighetsgraden var just precis passlig - vi var kort och gott både avslappnade, glada och nöjda när vi sedan fortsatte på massage efteråt (dröm!). Niko gick på klassisk massage, medan jag valde att testa "perinteinen savolainen pulikkahieronta" - hade aldrig hört talas om något liknande så visste inte vad jag skulle vänta mig, men var väldigt glad över att jag vågade testa, för det visade sig vara en av de bästa massageupplevelserna jag varit med omDe masserade alltså armar, ben, rygg och nacke med en kavelformad träklabb, och fy tusan vad skönt det var. Mådde verkligen som en prinsessa efteråt och vågar nästan påstå att kombinationen av hot yoga + massage resulterade i en av mina bästa förmiddagar någonsin.
 
 
FRILUFTSOMRÅDET/
LABYRINTEN

Efter en snabb pizzalunch drog vi sedan på oss friluftskläderna för att gå och utforska friluftsområdet strax intill. Vi hade tagit sikte på en av naturstigarna, men det visade sig av friluftsområdet var en sådan labyrint, att det slutade med att vi mest irrade omkring och undrade om vi någonsin skulle hitta "hem" igen. Hittade visserligen ett kiva utsiktstorn att klättra upp i, fick beundra förvånansvärt mycket ruska och till och med gå en hel del längs spångar samtidigt som vi fick både frisk luft och motion, men hade ändå lite svårt att slappna av och njuta, när rutterna var så dåligt/konstigt utmärkta. Hörde faktiskt också efteråt om att andra fått ringa efter hjälp för att hitta bort därifrån, så, ja - det kan inte bara ha handlat om våra dåliga lokalsinnen.
 
 
EN 10-POÄNGS TRERÄTTERS

Nåväl, efter att ha samlat på oss en hel del steg, 
återvände vi till hotellet och bytte om till lite finare kläder - en trerätters väntade i hotellets restaurang! Och oj oj vad glada vi var över att vi valde att äta middag just där (det fanns typ lika många restaurangalternativ som boendeformer), för den middagen var verkligen helt perfekt. Vi hade aldrig tidigare ätit middag i en så mysig, romantisk och fin miljö, vår servitör var helt härlig och både alla rätter och drycker var goda. Niko planerade till och med att sätta sig vid ett annat bord när han ätit klart, med förhoppningen att de skulle tro att han inte fått någon mat ännu och servera en omgång till :'D
 
 
RESANS STÖRSTA BESVIKELSE
 
Sedan kommer vi till det som vi trodde skulle bli resans höjdpunkt, men istället blev veckoslutets största flopp. Efter middagen hade vi nämligen planerat att hänga i jacuzzin på rummet, och SOM vi hade sett fram emot det - vi hade pratat om det hela dagen och laddat upp med musik, bubbel, ljus och allt. Nå, vad ni ser på bilden ovan är en Niko som suttit i vattnet så länge att det hunnit bli kallt, för att jacuzzin vägrade fungera. När vi sen ännu fick otrevligt bemötande från receptionen och personalen gjorde exakt noll saker för att hjälpa oss lösa problemet, började jag lipa av besvikelse och frustration, och att lipa av ilska och frustration, är ju inte direkt något man vill göra under sin bröllopsresa. Fick visserligen bättre bemötande i receptionen dagen efter och en helt okej kompensation för det som hänt, men ändå - det harmar otroligt mycket.

 
FATBIKEÄVENTYR
 
Och idag avslutade vi vår bröllopsresa med ett fatbikeäventyr. Jag måste säga att jag var otroligt skeptisk till de eldrivna cyklarna med gigantiska hjul, men i och med att Niko så gärna ville åka, kände jag mig tvungen att tappert ställa upp och hänga med - han hade ju trots allt följt med mig på Hot Yogan dagen före. Tog tyvärr inga bilder under själva cykelturen i och med att den främst gick ut på att försöka överleva (:DD), men efter att ha övat på asfalten begav vi oss in i skogen där vi cyklade upp och ner för en massa skrämmande backar. Mycket adrenalinframkallande aktivitet som också började kännas (åtminstone lite) kul efter ett tag, men när vi återvände helskinnade och returnerade cyklarna, kände jag ändå att jag nu inte behöver uppleva fler äventyr på ett bra tag framåt - spelade ingen roll hur mycket cykelns "motor" än assisterade, min puls var konstant hög ändå.
 
 
JÄRVISYDÄN - VÄRT PENGARNA ELLER EJ?
 
Och det var vår bröllopsresa, det - sammanfattningsvis var vissa saker jättebra och andra saker mindre bra. Det här var det överlägset dyraste hotellet vi någonsin bott på (våra två dygn kostade oss över 1000 euro med maten), och vi har funderat i bilen idag om vi tyckte det var värt pengarna. För oss är tusen euro otroligt mycket pengar och för den summan hade vi nog kunnat må riktigt gott i minst en vecka utomlands, men samtidigt kändes Järvisydän som en unik plats och vi åker hem många upplevelser rikare. Dock var förväntningarna otroligt höga med tanke på priset och jag tänker att allt borde fungera mer eller mindre felfritt samtidigt som servicen borde vara alldeles utmärkt på ett hotell i den här prisklassen, så den delen var nog en besvikelse. Som tur innehöll resan också många positiva överraskningar och fina stunder, men om vi skulle återvända för denna summa? Ytterst tveksamt.Trots både ris och ros så verkar ni haft en härlig Weekend.
Det såg kanonmysigt ut..

Svar: Jo, mestadels var det nog riktigt bra! 😊
Daniela Skoglund

L


Hej och grattis till det nygifta paret! <3

Här kommer ett önskemål om inlägg: Er bröllopsplanering! När började ni planera på allvar? Hur valde ni lokal? Hur tänkte ni kring budget? (och om det inte känns för privat- hur finansierade ni det?) Gästlistan - Hur välja vilka man ska bjuda om man inte kan bjuda alla? Själva bröllopsfesten, mat&dryck, dekorationen, ja allt :D

Hade varit superkul att läsa om det!

Kram från en som själv ska börja planera sitt bröllop

Svar: Hej och tack! <3
Hade faktiskt tänkt skriva ett blogginlägg med titeln ”tips åt dig som planerar eller blir bjuden på bröllop” inom kort, så där kommer jag ta upp flera av dessa saker 😊 Gällande hur vi valde lokal, så valde vi paviljongen i Åminne i och med att det var där vi träffades för första gången (och för att lokalen är luftig och stor, har bra tekniska möjligheter och ligger på fint ställe vid havet)!

Lycka till med planeringen 🥰
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Vinkväll, pojkvänner och Skalmansprommis
Bloggarna jag fortfarande läser
Pizzabuffé, vänskapsband och Love Island UK
Från morgonfrilla till stram knut + tävling
Helgen då jag tog vara på vinternKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12