Om löneorättvisor och välfärdsområdesvalet

Allt började med en frågestund jag hade här på min blogg i mitten av december - jag fick frågan om jag kunde berätta om mina tankar kring arbetslivet, om jag känner mig nöjd och vad mer jag vill, och i korthet löd mitt svar att jag älskar att vara barnfysioterapeut, men att jag upplever att min lön är alldeles för låg med tanke på den stora arbetsbördan, det hårda tempot och mängden ansvar jag har.
 
 
ETT VIKTIGT ÄMNE ATT VÅGA PRATA OM
 
Det kändes konstigt, lite obekvämt och på gränsen till förbjudet att skriva om sin lön så öppet, men samtidigt kändes det som ett viktigt ämne att våga prata om. Några dagar senare publicerade  jag därmed en frågebox på min Instagram @danielaskoglund, där jag uppmuntrade mina följare att skriva in sina månadslöner (brutto) och vad de jobbar med. I och med att detta var en högst frivillig grej och jag vet att många ser sin egen ekonomi som något högst privat, trodde jag inte att jag skulle få speciellt många svar, men jag hade fel - bara ett par timmar senare hade uppskattningsvis närmare 100 svar trillat in. 
 
 
NÄR MEDIANLÖNEN KÄNNS SOM EN OUPPNÅELIG DRÖMLÖN
 
Jag läste svaren med stor fascination och delade dem anonymt i takt med att det kom in nya. Så gott som alla svar var skrivna av kvinnor (även alla exempel i detta inlägg är skrivna av kvinnor), och jag blev väldigt glad över att så många kvinnor faktiskt har vettiga och bra löner. Samtidigt blev jag väldigt ledsen över att få det bekräftat hur låga löner vissa yrkesgrupper har, och ingen blir säkert förvånad när jag säger att de lågavlönade lönerna som stack ut främst var skrivna av daghemspersonal och personer inom vården. Enligt Statistikcentralen var medianen för heltidsanställda löntagares totallöner 3 217 euro i månaden år 2020. För mig känns den lönen (trots fyra års studier och YH-examen) som en ouppnåelig drömlön, och på basis av svaren jag fick in, verkar det som att rätt många andra inom samma bransch tyvärr är i ganska samma sits. 
 
 
HUR ÄR BARNMORSKANS OCH NÄRVÅRDARENS LÖNER MOTIVERADE JÄMFÖRT MED DESSA?
 
Jag önskar att ni tar en noggrann titt på svaren ovan och försöker ta in dem. Tar ni också en titt på bilden nedan ser ni att en barnmorska svarat att hon har en månadslön på 2567 euro. Jag säger inte att en person som jobbar med marknadsföring inte skulle vara värd en månadslön på 3300 euro och jag säger inte att en ingenjör eller designer inte skulle vara värd en månadslön på 3100 euro, min poäng är inte att vilja ta bort något från någon. Min poäng är, hur det är motiverat att en barnmorska, som har ansvar över TVÅ LIV, har lägre lön än både ingenjören, designern och personen som jobbar med marknadsföring, och hur det kan vara rättvist att närvårdaren, som kanske tar emot ingenjörens barn på daghemmet, sköter om designerns föräldrar på äldreboendet eller tar hand om personen som jobbar med marknadsföring när hon blir sjuk, ändå har nästan DUBBELT LÄGRE lön än dem alla?
 
 
INTE BARA VÅRDPERSONALENS UPPGIFT ATT KÄMPA FÖR FÖRÄNDRING
 
Det borde inte bara vara barnmorskornas, sjukskötarnas, daghemspersonalens och närvårdarnas uppgift att kämpa för att få förändring på detta. Vi BEHÖVER dem. Orkar de inte lägre och byter jobb har vi sedan ingen som längre finns där när vi ska föda barn, är sjuka och behöver vård. Ingen som tar emot dina barn på dagis, så att du själv kan åka iväg till ditt eget (antagligen betydligt bättre betalda) jobb. Och före någon kommer med en kommentar om att de som jobbar inom vården faktiskt har valt sin bransch själva, så kan du läsa det här inlägget. Och, jag upprepar: Även du behöver dem, om inte nu, så kommer den dagen nog komma någon gång. 
 
 
ANGÅENDE ARBETSBÖRDAN
 
Det handlar inte heller bara om löner, utan det handlar också om arbetsbörda - personalbrist är ett allt för vanligt problem inom många daghem och sjukhus. Högre löner skulle göra branscherna mer attraktiva, vilket skulle leda till att fler sökte sig till de branscherna, vilket skulle leda till mer personal, vilket skulle leda till rimligare arbetsbörda och tempo. Jag fick in flera meddelanden i stil med dessa ovan, och de sammanfattar ju i princip hela problematiken.
 
 
OM ATT SÄTTA SAKER I PERSPEKTIV
 
Jag fick också in ett par meddelanden med antydan om att jag skulle försöka klanka ner på folk som tjänar mer och att jag inte tycker några andra yrken än de inom social- och hälsovården skulle vara viktiga, men det här handlar inte om att klanka ner på någon eller att alla andra yrken skulle vara oviktiga. Det handlar om rättvisa, att sätta saker i perspektiv och fråga sig själv vad som är rimligt (exempel: tycker jag som fysioterapeut att det är rimligt om jag har högre lön än en sjukskötare på intensiven? Absolut INTE). Att en kvinnlig ung ekonom har en månadslön på 4300 euro är fantastiskt (!), samtidigt som ekonomer naturligtvis fyller en funktion i samhället - det jag försöker säga är, att det varken är rätt eller rättvist att t.ex. lärare inom småbarnspedagogiken eller sjukskötare på intensiven och det jobb de utgör anses vara så.mycket.mindre.värt. 
 
 
VARFÖR DU BORDE RÖSTA I DET KOMMANDE VÄLFÄRDSOMRÅDESVALET
 
Orsaken till att jag publicerar det här inlägget nu, är att vi har välfärdsområdesval i Finland den 23.1.2022, det vill säga om mindre än tre veckor. Yle har publicerat en kort och tydlig video som sammanfattar vad valet går ut på, och vid 1:41 lyfts det fram att man genom att rösta i välfärdsområdesvalet kan påverka vilka arbetsvillkor vårdarna och läkarna ska ha, om de ska få jobba utan att bränna ut sig och om de ska få en skälig lön för sitt arbete. Om du är en av dem som tänkt låta bli att rösta i välfärdsområdesvalet, råder jag dig därför starkt att tänka om. Att personal inom vården skulle få bättre lön och arbetsvillkor borde som sagt ligga i vårt allas intresse, och nu har man en konkret chans att påverka detta. Jag själv har varken makten att höja alla vårdares löner eller svaren på hur det borde göras i praktiken, men nu har jag möjligheten att rösta på någon som vill jobba för förbättrade arbetsvillkor för vårdarna, har liknande värderingar som jag själv har OCH möjligheten att påverka. Jag kommer således självklart att rösta - gör det du också. Både för din egen och vårdpersonalens skull.
 
P.s. Åtminstone Iltalehtis valkompass innehåller lönefrågan!



Anonym


Men då anser jag att man måste också räkna till tilläggen som ex barnmorskor och sjukskötare får utöver lönen.

Svar: Långt ifrån alla inom vården får tillägg och lönerna är alldeles för låga ändå
Daniela Skoglund

Saga


Är ekonom sen ett år tillbaka och tjänar nog inte mer än sjukskötaren på mitt nuvarande bokförarjobb. Är ju förstås medveten om att det finns andra möjligheter inom min bransch, men ska jag t.ex tjäna 4300 i månaden så blir det nog mycket jobb utöver 40-timmarsveckan som förväntas av en. De där extra timmarna som bakas in i en controllers eller annan ekonoms jobb raderar absolut inte ut eller ger rättvisa åt hela löneskillnaden mellan en ekonom och en sjukskötare, för visst skulle sjukskötaren med sitt stressiga och kunskapsintensiva arbete tjäna mer och framförallt tillräckligt med personalresurser på jobbet. Men faktum är att ekonomer som tjänar sådär pass mycket så får ju nog offra av sin fritid åt jobbet också, helger och lediga dagar kan det behöva jobbas och svaras på mail. En (om än bara en) aspekt som mer sällan tas upp i lönediskussionen.

Svar: Vågar påstå att en stor del av vårdpersonalen också blir tvugna att jobba betydligt mer än sin egentliga arbetstid - knappast så där bara för en barnmorska att sticka mitt i en förlossning, fast arbetstiden är slut.
Daniela Skoglund

A


Situationen inom vården är hopplös nu. Det är kronisk personalbrist, man blir nerringd på alla lediga dagar "kan du jobba?". Det tar emot att komma på jobb då man alltid är för lite arbetstagare på jobbet. Det är bråttom, inget hinner man sköta till slut eller göra ordentligt, hela tiden blir man avbruten och då ökar risken för att man börjar begå misstag och glömmer bort. Varför vill man jobba då det finns risk att man förlorar sin licens? Eller råka ha ihjäl någon i misstag? Dessutom är det tröttsamt att höra av patienter hur de är arga eller ledsna över att deras skötare knappt hinner prata med dem. Vi får inte säga det är personalbrist, det är hyschhysch. Lyften är TUNGA, patienterna är arga "det är DITT jobb att lyfta mig", det finns inget tålamod hos dem att vänta på en till skötare kan komma och hjälpa... om det äns finns en till skötare. Personalen gör dubbelskift på dubbelskift, knappt så att man beaktar corona mera eller om man är frisk nog att vara på jobb. INGEN bryr sig om personalen längre, arbetsförhållandena är DÅLIGA och lönen speglar det. Det är skrämmande vad som hänt med vården och att ingen vill låtsas om problemet. Mvh, en som jobbat både på sjukhuset och hemvården det senaste året.

Svar: Lider verkligen med dig :/ Hoppas verkligen att det blir bättre arbetsförhållanden inom vården nu i och med välfärdsområdesvalet.
Daniela Skoglund

Anonym


Här är en till ekonom som tjänar långt under vad controllern i ditt exempel tjänar! På mitt förra jobb som ekonomiassistent tjänade jag dessutom mindre än en sjuksköterskelön, så allt är relativt. När du visade vad alla svarat tidigare reagerade jag att många administrativa ekonomijobb hade ibland till och med lägre lön än vårdarbeten. Gemensam faktor? Typiska kvinnodominerade yrken.

Vill ännu poängtera att det blir fel att jämföra en controller och en sjuksköterska eller liknande nivås vårdarbetare, då en controller mer borde jämföras med en läkare eller tandläkare som har högre utbildning och kompetensnivå, de tjänar också mer :) jämför du istället ekonomijobb som kan göras med tradenomexamen så är det mer jämförbart med vårdarlöner. Exempelvis kan du kolla på Valtiolle.fi vad t.ex. en skattesekreterare kan tjäna

Svar: Hej och tack för din kommentar, svarar samma åt dig som åt Saga ovan - Tycker Sari Somppi gjorde en klar, tydlig och bra jämförelse på sin Instagram för en tid sen, du kan ta en titt på bildtexten under bilden som publicerades 8.1.
Daniela Skoglund

Saga


Tvivlar inte på att vårdpersonal jobbar över sin arbetstid och nu försökte jag inte säga att barnmorskan skulle gå hem mitt i förlossningen eller så. Det var nu inte det som var min point heller! Får vårdpersonal inte kompensation för sin övertid? (Har begränsad erfarenhet av att sommarjobba inom vården och då var det nog nolltolerans mot övertid ifall att man inte i undantagsfall tog ett extrainsatt skifte och fick kompensation för det). Fortfarande inte tillräcklig lön åt vårdaren men jag håller med anonyma ekonomen här också att det finns vi ekonomiadministratörer med lägre lön och så finns det controllers med mer ansvar och högra kunskapsnivå och högre lön +förbunden till mer okompenserad övertid. Gemensamt för alla ekonomjobb är också att då det är möjligt att göra på distans och på så vis flexibelt-så utöver alla fördelar detta medför så är det också höga krav på att jobba som förkyld t.ex då man kan vara hemma. Så kanske inte helt enkelt att jämföra branscher sinsemellan trots allt.

Svar: Jag jobbar inom vården och får åtminstone inte kompensation för min övertid. Tror det är rätt annorlunda regler om man sommarjobbar eller är vikarie/anställd.
Tycker Sari Somppi gjorde en klar, tydlig och bra jämförelse på sin Instagram för en tid sen, du kan ta en titt på bildtexten under bilden som publicerades 8.1.
Daniela Skoglund

Anonym


Med risk för att låta som en trasig grammofon; jag jobbar inom finans och tjänar runt 7000e i månaden. Det är ju såklart en väldigt hög lön, men då jobbar jag minst 60 och ibland upp till 100 timmar i veckan, utan kompensation för övertid öht (förutom benefits som taxi, flyg, måltider etc). Min poäng här är att även det som ser superhögt och flashigt ut får man betala ett pris för, i mitt fall på bekostnad av fritid, sociala relationer, välmående osv osv. sen tycker jag absolut vårdpersonal är värda och bör få högre lön!!!

Svar: Haha, ingen fara. Tvivlar inte att många jobb med hög lön kräver mycket uppoffringar och att det inte alltid är så flashigt som det kanske verkar. Dock viktigt att komma ihåg att även lågavlönade jobb kan kräva övertid och uppoffringar (som A här nedan kommenterat), men hur som helst är ju fortsättningsvis huvudpoängen att vårdarnas lön inte motsvarar deras arbetsbörda, arbetsbild och stora ansvar
Daniela Skoglund





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12