Resa till Korfu - vår vecka i Grekland

Förra sommaren hade både jag och Niko lite svårt att komma in i semester-mode, och då fick vi tipset att inleda nästa års semester med en resa. Sagt och gjort, i mars bokade vi flyg och hotell och för tio dagar sedan var det dags att inleda årets semester genom att åka till Korfu, Grekland. Här kommer resan sammanfattad i en "Veckans"-lista:
 
VECKANS...
 
 
...bästa beslut?
 
Definitivt att bo i Benitses. Resan från flygplatsen till Benitses räckte bara tjugo minuter, det fanns en massa butiker och restauranger att välja mellan, man hade nära till stranden och havet hela tiden (och med nära menar jag typ några meter) och bussen tog en till Korfu centrum för 1,50 euro på en halv timme. Vackert, passligt lugnt och rent var det också. 
 
...väder?
 
Ostabilt. Vi funderade hur tusan det var så grönt på Korfu (påminde lite om Madeira) jämfört med andra typiska semesterorter, och lärde oss snabbt att det var för att det regnar så ofta där (precis som det också gör på Madeira). Visst hade vi bra väder typ 60-70% av tiden, men himlen var sällan helt molnfri och vi fick även uppleva både regnskurar och åskväder. 
 
 
...hotell?
 
Potamaki Beach Hotel. Hotellet var gammalt, duschen fungerade dåligt, hissen kändes opålitlig, sängen var rätt obekväm och frukosten var inget att hurra för, men ändå ångrade vi inte vårt val av boende och kom fram till att vi skulle bo på samma hotell om vi nångång åkte till Korfu igen. Läget var perfekt, hotellet var (trots sin ålder) väldigt rent, poolområdet var trevligt, utsikten från balkongen var minst lika trevlig, personalen var vänlig (okej, bortsett från den där ena sura gubben i receptionen), det fanns roliga aktiviteter såsom pingis och biljard och det var ett väldigt förmånligt pris vi betalade för hela veckan. Har till och med saknat "Potis" (som vi kallade det) lite grann nu efteråt. 
 
 
...godaste mat?
 
Åt vi mest överallt, faktiskt. Resan till Korfu måste nog vara vår allra bästa matrelaterade resa hittills, det var liksom grekiska sallader, moussaka, tsatsiki, pitabröd, friterade zucchinibollar och gyros hela veckan lång. Var inte missnöjda med en endaste en portion vi åt vilket nog händer väldigt sällan (eller kanske till och med aldrig?) när vi reser, så alla restauranger vi åt på var mer eller mindre bra. Men, allra mest fastnade vi för Posidonia och Pelargona - tror vi återvände till dem båda tre gånger under veckan, hehe.
 
 
...vattenaktiviteter?
 
SUP och "vattensoffan". Att SUP:a i Joniska havet visade sig vara ännu trevligare än att SUP:a i Tölöviken och jag skrattade högt tio minuter i sträck när vi åkte på den där soffan. Fick visserligen ganska rejäla skavsår på knogarna och armbågen av soffturen, men, det var det värt med tanke på vilken adrenalinkick den bjussade på åt en 30-åring och en blivande 30-åring :D
 
...semesterläsning?
 
Nattens drottning av Simona Ahrnstedt och En gång om året av Peppe Öhman. Som ni kanske vet efter alla mina reseinlägg är stunden när jag lägger mig vid poolen med en bok alltid min målbild när jag reser till varmare breddgrader, och så mycket kan jag avslöja, att ingen av dessa böcker gjorde mig besviken. Berättar mer ingående när följande Månadens bok-inlägg dyker upp!
 
 
...mysigaste?
 
Gamla stan i Korfu som nog var den mysigaste gamla stan hittills. Som sagt räckte det oss bara en halv timme och kostade oss bara 1,50 euro att åka dit med buss från Korfu, och vi hade nog kunnat gå omkring där hur länge som helst. Shoppade lite på Marks & Spencer, köpte souvenirer, åt glass, hittade fina utsiktplatser och sa "vad fint det är här" med några minuters mellanrum. 
 
...positiva överraskning?
 
Den spontana manikyren. En dag när regnet öste ner gick jag på manikyr till Melispa Corfu, och mina naglar har nog aldrig varit så fina som när jag gick ut därifrån en och en halv timme senare. Inte nog med det, utan kvinnan som jobbade på Melispa var också otroligt trevlig och vi hade ett riktigt givande samtal under den tiden jag var där. Varm rekommendation ifall ni nångång befinner er i Korfu!
 
 
...finaste stad?
 
Parga! Åkte dit på båtutflykt en dag och blev sannerligen imponerade. Hade gärna stannar där i ett par dagar i stället för ett par timmar, men den här gången fick vi nöja oss med att klättra upp på kullen och dricka öl och bubbel with a view för att sedan äta mycket god risotto och pasta på en liten gullig restaurang nere i stan. 
 
...värsta upplevelse?
 
Båtfärden hem från Parga. Havet var både stormigt och gungigt när det var dags att åka "hem" igen, och i ett skede var jag så orolig att jag ringde hem till papp som försökte hjälpa till från Finland genom att studera väderleksrapporten, båten, vågorna och himlen. Folk spydde, saker flög omkring och vågorna kastade in vatten i båten. Jag mådde som tur inte illa men var livrädd, medan Niko var sjösjuk men höll sig lugn. Jag var för rädd för att kunna hjälpa honom och han mådde för illa för att kunna hjälpa mig, kan man sammanfatta det som. Men, med tanke på att jag nu sitter och skriver det här inlägget, kan vi ju som tur konstatera att allt slutade väl. 
 
 
...mest turkosa vatten?
 
Hittades i den blå lagunen i Sivota. Var nog kanske en av livets bästa upplevelser hittills att hoppa i det klara vattnet från båten och simma/dyka omkring. Niko, som inte är så förtjust i att simma, nöjde sig med att främst beundra utsikten från däck, och sa att det såg ut som att jag knappt hann upp till ytan och hämta andan före jag dykte ner igen för att kolla på fler fiskar :D
 
 
...nya land för oss båda?
 
Albanien. På ett sätt var Grekland också ett nytt land i och med att Niko aldrig besökt Grekland tidigare och jag varit på Rhodos en gång när jag var typ åtta år (och magsjuk största delen av resan), men Albanien var ett 100% nytt land för oss båda! Vi åkte alltså över till Saranda med båt en annan dag när det var betydligt bättre utflyktsväder, och det var väl mer eller mindre kärlek vid första ögonkastet när vi klev i land. Jag borde ju inte ha blivit förvånad med tanke på att några av mina absoluta favoritresemål finns på just Balkanhalvön, men att besöka Albanien var verkligen en jättefin upplevelse trots att utflykten bara varade över dagen. 
 
 
...häftigaste plats?
 
Butrint National Park i Albanien. Bilderna ger inte verkligheten rättvisa, men vi kan sammanfatta platsen som en av de häftigaste platserna vi någonsin besökt. Det var ruiner, det var sköldpaddor, det var otroliga utsikter och det var djungellik skog. Rekommenderar varmt att ni åker hit på guidad tur om ni nångång befinner er i närheten av Saranda!
 
 
...utsikt?
 
Återigen känns det som att bilderna inte ger verkligheten rättvisa, men pris för bästa utsikt får utsikten från slottet på berget i Albanien, utsikten från muren i gamla stan samt utsikten från utsiktsrestaurangen där man kunde kolla på flygplan som flög över en. I och med att Korfu är en så bergig ö och Albanien är ett så bergigt land var man omgiven av fina utsikter mest hela tiden, men, dessa blev favoriterna. 
 
 
...bilder på oss?
 
Togs i Butrint, Parga och Korfu. Detta var vår första tumisresa som gifta och vi ville naturligtvis ha fina bilder på oss tillsammans som minnen. Oftast blir det pannkaka när man ber någon random turist knäppa en bild, men denna gång var det tydligen rätt random turister vi lyckades knacka på axeln, för vi fick till hela tre bilder på oss vi båda två gillade. På tre olika ställen dessutom!
 
 
...helhetsbetyg på skalan 1-10?
 
Ja men det är väl nog en stark åtta. Minus för det något ostabila vädret, den traumatiska båtturen, hotellfrullen och alla hemlösa stackars katter, plus för typ allt annat. Korfu som semesteort skulle jag sammanfatta som tillräckligt turistig för att allt ska löpa på smidigt och vara "semesterbekvämt", men ändå tillräckligt oturistiskt för att kännas lite spännande, äventyrligt och, ja, grekiskt - inga menyer på finska eller svenska så långt som ögat kan nå och ingen risk att försäljare ropar "päivää" när man går förbi =)



Låter som en härlig resa!
Vi har funderat på något liknande, men då med ett antal nätter i Korfu, några i Saranda men även nån i Parga. Om du skulle ha tio dagars resa, hur skulle du dela upp nätterna?

Svar: Fyra i Korfu, fyra i Saranda och två i Parga!
Daniela Skoglund

Wow, vilken plats! Ser otroligt fint ut och mer "paradisigt" än man tänkt sig. Iallafall jag ;)

Sandras dagar

http://sandrasdagar.se


Vilken fin och personlig reseguide du skrivit. Nu vill jag också åka till Korfu och uppleva alla de platser du berättar om. Doppet i det turkosa vattnet ser ljuvligt ut, en sån idyll! Och så himla bra att man kan besöka Albanien över dagen. Nationalparken verkar lockande. Hoppas sommaren fortsatt i samma äventyrliga anda!





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12