Mina svar på era tjugo frågor

Det var visst inte alls en speciellt dum idé att förverkliga en gammal, hederlig frågestund, ni ställde nämligen 20 stycken frågor sammanlagt (både via Instagram och här på bloggen), varav jag kände att jag ville svara på 20/20 frågor! Alla oförskämda typer höll sig med andra ord borta från kommentarsfältet, frågorna var mångsidiga och det blev en mix av lättsamt och djupt, precis som jag hade hoppats 🙏🏻 Ifall någon inte är intresserad av/inte vill läsa om barnrelaterade frågor, sparade jag dem alla till slutet, så skippa fråga tolv och framåt, i så fall!
 
 
1. Hur mår du? :)
 
En fin fråga att börja med, speciellt när jag får svara: Tack, jag mår riktigt bra! Kanske till och med bättre än jag någonsin mått? Känns ganska hurja att skriva så, men kan åtminstone inte komma på när/att jag (i alla fall i vuxen) ålder skulle ha känt mig lika tillfreds med livet, som jag gjort på sistone. Hoppas jag inte jinxade något nu 😬😬
 
2. Är Vasa ert "loppuelämän koti", eller har ni planer för husbygge eller flytt annanstans, Niko har int hemlängtan? 🙂
 
Jag: Är Vasa vårt loppuelämän koti?
Niko: Nog väl som det ser ut nu?
Jag: Har du hemlängtan?
Niko: Nä, ha nog trivts så bra
Jag: Visst int ska vi bygga nå hus?
Niko: Va, bygga hus? Nå aldrig
 
3. När grät du senast av skratt?
 
När Sheldon fick sin födelsedagspresent och blev så ivrig att hon inte visste hur hon skulle vara, så det slutade med att hon "åkte kana" (det vill säga drog sig fram på rumpan) till den varje gång hon såg den :'D Jag och Niko rullade båda i sängen av skratt då, hade aldrig sett henne bete sig så tidigare. 
 
4. Vill ni ha en till katt?
 
Nej, vi är 100% nöjda med att bara ("bara") ha Sheldon, och jag tror Sheldon är riktigt nöjd som ensamkatt också - hon hälsar ofta nyfiket på många hundar hon möter, men har hittills inte gillat en enda katt hon stött på.
 
5. Hur ser din morgon(rutin) ut?
 
Stiger upp ur sängen inom 10 (okej, kanske 30) sekunder efter att väckarklockan ringt, går på toa, klär på mig, går och ger ensamkatten en godmorgonpuss på huvudet, borstar tänderna, tar astmamedicin, tar mina vitaminer, kokar te, lagar frukost, dricker te, äter frukost, går på toa och åker till jobbet. 
 
6. Vad är din favoritfrukost just nu? 😄
 
En mycket enkel fråga att svara på, med tanke på att min frukost sett nästan identisk ut varje morgon på sistone: ett stort glas vatten, en kopp te, en smoothie och en grötöversvämmad tallrik med antingen päron- eller bananbitar i. 
 
7. Vad gör hösten till din favoritårstid? 
 
Hösten är mysig, vacker och varken för varm eller kall. Det är ljust på morgnarna och dagarna men mörkt på kvällarna och nätterna, precis som sig bör. Och så brukar det komma en massa nya bra serier att kolla på. En perfekt årstid, helt enkelt!
 
8. Har du någon "höstrutin"?
 
Det skulle väl vara att kolla på alla de där nya och bra serierna, det då :D
 
9. Bloggar du saknar att läsa?
 
Några jag spontant kommer att tänka på:
 
Anne Hietanen
Karolinas Kaos
Saramariaexenia
Tidstjuven
Yae
 
+ Flera Sevendaysbloggar (t.ex. Caroline Högnäs, Emelie Svenlin, Ronja Strömvall)
 
10. Vad motiverar dig till att fortsätta blogga?
 
Just nu är det väl främst att ha minnen sparade i bild- och textformat och att jag nog skulle sakna bloggandet/att ha en blogg om jag skulle sluta, även om varken min blogg eller bloggandet överlag längre är vad den/det en gång varit. Gillar också att skriva, och det känns som att det inte riktigt finns någon annan plattform att "flytta över till" där skrivandet skulle stå i fokus på samma sätt och som skulle kännas "egen" på samma sätt? Danielas Dagbok är helt enkelt min paikka. Och så tycker jag ju fortfarande om att blogga - hade det smakat trä hade jag nog slutat, trots att en blogg innebär att ha minnen sparade i bild- och textformat, en plattform att skriva på och en egen paikka.
 
11. Har du tips till någon som gärna skulle göra bloggandet till en rutin igen men på något sätt inte lyckas skriva mer än ett par inlägg om året? 
 
Hade du frågat mig för några år sedan, när jag (på något obegripligt sätt) i medeltal publicerade sex stycken blogginlägg i veckan vid sidan om ett heltidsjobb, hade jag säkert haft det. Men, nu lyder mitt svar: tyvärr inte. Skulle snarare säga att skriv nya inlägg när och om du orkar, vill och känner för det, oavsett hur ofta eller sällan det då blir 🤷🏼‍♀️
 
12. Finns det nåt mönster i babynamn du gillar? T.ex. ursprung/språk, antal bokstäver, slutar på/börjar på X osv.
 
De flesta namn jag gillar är ganska korta och nästan alla innehåller åtminstone ett L - vi hade ju ett flicknamn klappat och klart före vi fick veta att det är en pojke jag har i magen, och det för- och mellannamnet innehöll sammanlagt fyra stycken L. Gillar också moderna men vanliga namn (de flesta av mina favoritnamn går att hitta på olika topplistor från de senaste åren, om man säger så), och så är det ett stort plus om namnen funkar på både finska, svenska och engelska! 
 
13. Vad är era tankar om namn till 👶🏼? Och har ni redan bestämt er för vilket alternativt vilka? 🧐🥰
 
Nu är vi nere i två namn - jag har ett favoritnamn och Niko har ett favoritnamn. Vi kommer knappast veta 100% säkert vilket av dem vi väljer före typen kommit ut, men namnen är rätt lika - faktiskt så pass lika, att Nikos favoritnamn innehåller mitt favoritnamn (t.ex. att Nikos favoritnamn skulle vara Alfred och mitt skulle vara Fred, att Nikos skulle vara Kristian och mitt Ian eller att Nikos skulle vara Johannes och mitt Hannes). Där har ni något att klura på!
 
14. Har du några favoritnamn som hängt med dig länge som kan bli barnets framtida namn? 🥰
 
Om vi väljer mitt favoritnamn, lär det vara ett namn som jag redan då jag började studera (det vill säga för över tio år sedan) sagt åt mina klasskompisar att mitt framtida barn ska heta, om jag nångång får en pojke. Så, svar: Ja

15. Hur upplever du din graviditet/hur känns det att vara gravid?
 
De tre första månaderna åt oron, illamåendet, ovissheten och tröttheten upp en ganska stor del av glädjen och jag mådde svajigt både psykiskt och fysiskt. Vågade inte riktigt tro på att det faktiskt skulle gå vägen, funderade ofta på om babyns hjärta fortfarande slog, tyckte det var jobbigt att inte kunna förutspå när och var jag skulle spy nästa gång, var rädd att vi skulle få dåliga nyheter varje gång vi skulle på ultraljud, var överväldigad av alla nya "regler" och riktlinjer att följa och nojig över att göra (t.ex. äta) något olämpligt som skulle skada babyn. Tyckte helt enkelt inte att det var någon hit att vara gravid, trots att jag var väldigt tacksam över att vara det.
 
De tre senaste månaderna har långt varit raka motsatsen - mår (som jag redan nämnde i första frågan) väldigt bra både psykiskt och fysiskt, trivs med att vara gravid och kan verkligen njuta av det. Mycket lättade när illamåendet lättade och vi varit på alla undersökningar och fått veta att allt ser bra ut, och sedan vände det ännu mer till det bättre när magen började synas ordentligt och jag började känna av rörelser - det blev helt enkelt mer konkret och började kännas mer "på riktigt" då, samtidigt som jag inte längre behöver fundera på om babyns hjärta fortfarande slår, då jag känner sparkar flera gånger per dag. Har också hunnit vänja mig med alla "regler" och riktlinjer, och livet är onekligen lättare nu när jag inte längre behöver plocka fram alla rådgivningens fyra A4:or med näringsrekommendationer, varje gång jag ska till butiken eller äta
 
16. Hur känner du inför förlossningen? 👶🏼
 
Jag försöker förbereda mig så gott det går och försöker få en mer positiv bild av att föda barn med hjälp av böcker, Pelkopoli, förlossningsberättelser, Youtube, profylaxkurs, etc, men, kan nog inte påstå att förlossningen är något jag ser fram emot. Mest rädd är jag för eventuella komplikationer, att jag eller babyn skadas allvarligt eller att förlossningen blir ett trauma, men, försöker tänka att förlossningen helt enkelt är något jag är illa tvungen att gå igenom för att få träffa typen jag har i magen, och finna tröst i att Finlands förlossningsvård antagligen är en av de allra bästa och tryggaste i hela världen.
 
17. Några saker som kommer vara jätteviktiga för dig/er gällande barnuppfostran?
 
När jag frågade Niko vad han tycker är viktigast när det gäller barnuppfostran, svarade han "att vi är kärleksfulla, närvarande och sätter gränser", och det tycker jag var ett så fint svar, att jag kopierar det rakt av.
 
Och en specifik sak som vi pratat mycket om som är viktig för oss båda, är att låta typen få uppleva mycket rörelseglädje. Med tanke på hur ofta man får höra att majoriteten av barn och unga rör på sig för lite nu för tiden, vill vi gärna försöka uppmuntra till en aktiv livsstil redan från ung ålder - det är något vi själva båda fått med oss från barndomen och uppskattar väldigt mycket idag. 
 
18. Ert gemensamma mål för föräldraskapet?
 
Bortsett från det jag nämnde ovan, är väl ett mål också att helt enkelt försöka hålla ihop under småbarnsåren och samarbeta för att alla i familjen ska må så bra som möjligt. 
 
19. Hur tror du ni blir som föräldrar?
 
Säkert ganska olika, men hoppas vi kommer komplettera varandra bra som föräldrar, på samma sätt som vi kompletterat varandra i livet hittills. Mycket var jag orolig över före jag blev gravid, mycket har jag varit orolig över under graviditeten, orolig inför förlossningen är jag och jag kommer säkert bli en orolig förälder, men jag har aldrig känt någon oro för att jag skulle bli en dålig mamma. Kommer göra mitt allt för den här typen och enligt allra bästa förmåga försöka se till att han får en bra och trygg uppväxt och uppfostran - den saken råder det inga tvivel om. 
 
20. Vad ser du mest fram emot med att bli mamma?
 
Den här frågan känns nästan för stor att svara på, men svaret är väl egentligen att jag ser fram emot allt vad det innebär att bli mamma. Med det menar jag inte att jag tror eller tänker att det bara kommer vara lätt, roligt och härligt, utan att jag bara är så tacksam över att jag kommer få uppleva hela grejen. Liksom, tänk att jag ska få vara den för någon, som min mamma är för mig? Får nästan tårar i ögonen bara av att tänka den tanken.Så intressant!! Välidgt roligt koncept också :) Lycka till på förlossningen, hoppas du skriver om det sedan <33

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Månadens bok, 09/23 - Bokälskare
Tredje trimestern, familjefredag och Felli 30
Mina svar på era tjugo frågor
Sju bilder från veckoslutet
En gammal hederlig frågestundKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12