När bloggen exploderar

Bloggen har totalexploderat under de senaste två dagarna, och jag sitter här och bara försöker ta in att det här faktiskt händer. Statistiken skjuter i höjden, aviseringarna på Facebook vill inte ta slut, grattisarna och gillningarna strömmar fortfarande in och gårdagens inlägg fick så stor spridning att jag är alldeles överväldigad av det också. Har seriöst aldrig förr fått så positiv respons på ett inlägg förr - tusentals har läst, hundratals har gillat och kommenterat, tiotals har delat och kommentarerna får mig att känna att jag verkligen gjort något viktigt och bra. Har spräckt så många av mina bloggrekord under de två senaste dagarna att jag verkligen får nypa mig själv i armen för att förstå att det verkligen är nu det händer - nu har min dröm gått i uppfyllelse, riktigt på riktigt. 
 
En bild från Pixabay som beskriver min fiilis rätt bra nu; konfetti och kärlek.
 
Till er nya som kikar in här nu vill jag bara  tipsa om bloggens Facebooksida och min Instagram ifall ni känner att ni vill fortsätta följa mig - vet nämligen själv hur lätt hänt det är att jag råkar hitta en ny blogg jag tänker att jag borde börja följa, men sedan råkar glömma adressen eller annars bara inte kommer ihåg att kika in på nytt. Så, ifall ni tycker ni fått ett bra första intryck via min blogg och gärna skulle fortsätta läsa, får ni via bloggens Facebooksida nys om alla nya inlägg och allt annat väsentligt som gäller bloggen, och även på Instagram brukar jag ibland hinta om då bloggen blivit uppdaterad. Känns som ett passligt tillfälle att nämna det nu, när ni på basis av stastistiken måste vara rätt många som hittat hit de två senaste dagarna. 
 
Bloggens Facebooksida hittar ni HÄR
Min Instagram hittar ni HÄR
 
& Ja, vill ni läsa en intervju blogg.se gjorde med mig efter vinsten, hittar ni den HÄRDet var allt för idag. Nu ska jag bara njuta av explosionen som pågår, försöka ta in allt och svara på alla era fina kommentarer. Vi hörs imorgon 
Ett inlägg skrivet åt alla män

Först och främst: Tusen tack för alla grattisar jag fick efter att ha publicerat gårdagens inlägg! Kommer säkert att sväva på rosa moln hela dagen idag också, men lovade ju att använda den extra synligheten bloggen får just nu till att sprida något viktigt idag, så vi kör:
 
Vanligtvis då jag får en idé om ett blogginlägg, är det bara att sätta sig vid tangenterna och låta orden flöda. Så har det inte varit med det här inlägget. Idén har funnits där länge, men det har räckt flera veckor för mig att få ner idén till ett blogginlägg. Komma fram till hur jag ska formulera mig. Få ut det jag vill säga på ett sånt sätt att ni som läser verkligen kan ta det till er. Inte skriva så långt att ingen orkar läsa, men ändå få med allt det viktigaste. Och nu tror jag jag börjar bli färdig. 
 
Alla män, det här till er. 
 
Rättare sagt till alla er män som under den senaste tiden då hashtags  som #metoo, #övistoo och #dammenbrister varit akutella, känt att ni inte förstår. Inte förstår vad syftet med dessa hashtags är. Inte förstår varför vi inte bara anmäler. Inte förstår hur vi inte kan förstå att alla män inte är sådana. Inte förstår hur vi inte inser att även män blir utsatta för sexuella trakasserier. Inte förstår hur alla texter som publicerats inte är överdrifter. Inte förstår hur blickar och ord kan uppfattas som sexuella trakasserier. Inte förstår hur ni ska våga närma er en kvinna efter detta utan att riskera att hon tar illa upp. Inte förstår hur och/eller varför ni borde reagera på dessa hastags över huvudtaget. Kände du igen dig i något av de påståenden jag nämnde ovan? Då är det här till dig, oavsett om du är 15 år, 65 år, pappa, singel, morbror, farfar, bror, pojkvän eller gift. För jag vill att du ska förstå. Jag skyller inte på dig för att du inte förstår, men jag vill verkligen hjälpa dig att förstå. Och därför tänkte jag nu gå igenom några rätt vanligt förekommande kommentarer jag stött på av män under dessa kampanjer, och försöka svara på dem. 
 
 
1. "Män blir faktiskt också utsatta för sexuella trakasserier"
 
Ja, det blir de säkert, och ja, det är precis lika sorgligt och fel som när en kvinna blir utsatt för sexuella trakasserier. Men, att komma med det "motargumentet", känns lite som att en mörkhyad person skulle berätta om hur hen upplevt rasism, och dagligen får höra skällsord som har att göra med hens hudfärg, hur hen får nedvärderande blickar och kommentarer om hens hudfärg, hur hen har blivit misshandlad på grund av hens hudfärg och hurudana förutfattade meningar folk har om hen på grund av hens hudfärg, och en vit människa sedan skulle komma och säga "hörru, inget att gnälla över, vita blir faktiskt också utsatta för rasism". Liksom, ja, det HÄNDER säkert att vita också blir utsatta för rasism, men ni förstår min point va? Hur ofta händer det att en ljushyad person går ut på gatan och hör folk ropa "din vita jävel!" efter sig VS hur ofta händer det att en mörkhyad person går ut på gatan och hör folk ropa "din n****!" efter sig? En på tio? En på hundra? En på tusen? Och precis samma gäller sexuella trakasserier. Det händer  att även män blir utsatta, men det går inte att neka att kvinnor blir utsatta betydligt  oftare. 
 
2. "Ni kan inte skylla på alla män och dra alla under samma kam, alla är inte sådana, jag har aldrig gjort mig skyldig till sexuella trakasserier"
 
Ingen har påstått att alla män är sådana - vi vet att alla män inte är sådana. Problemet är, att många män är sådana.  Och det handlar inte bara om galningar som gömmer sig bakom buskar i mörka parker om kvällarna för att våldta unga tjejer som går förbi, utan det handlar om lärare, det handlar om poliser, det handlar om läkare, det handlar om gifta män, det handlar om pappor, det handlar om mediaprofiler, det handlar om präster, det handlar om högt uppsatta chefer och det handlar om helt_vanliga_män. Och visst kan jag förstå, att du som man kan känna dig orättvist beskylld av alla historier som läckt och alla hashtags som delats, ifall du aldrig trakasserat någon sexuellt. Men vet du, det att du aldrig klappat någon på rumpan, aldrig tafsat på någon som slocknat och aldrig våldtagit någon, det förändrar inte det faktum hur många män som fortfarande gjort det. Och visst kan jag också förstå att det kan vara svårt att förstå och acceptera att det faktiskt är så, speciellt om du själv inte fortsättningsvis blir utsatt, men snälla - istället för att försöka försvara dig själv och andra män som aldrig trakasserat någon, fokusera istället på hur många män som är skyldiga till alla historier som delats. DET är det viktiga och väsentliga här. Inte det att du är oskyldig, inte det att din vän är oskyldig, inte det att din pappa är oskyldig, utan det att tusentals, tusentals män ÄR skyldiga. 
 
3. "Varför inte bara anmäla till polisen, utan beklaga sig i sociala medier istället?"
 
Enligt Finlands lag är sexuellt antastande mindre allvarligt än att olagligt tillverka egen alkohol. Det ses som ett allvarligare brott att förfalska pengar än att begå en våldtäkt, och bara du inte använder våld när du tvingar någon till samlag, så är det inte lika farligt som att du säljer vidare stulna föremål (du kan läsa mer om strafflagen i finlex här). Så, en av orsakerna till varför så få anmäler, är väl helt enkelt att det sällan leder till något annat än en lång och krånglig process för den utsatta. Så, hur sjukt det än låter, så känns det mera kraftfullt att "tuta ut i sociala medier".  Tänk bara hur stor uppmärksamhet #metoo och #dammenbrister fått, i jämförelse hur ofta sexuella trakasserier och våldtäkter diskuterats i media, skolor och på arbetsplatser förr? Liksom, går någon enstaka tjej till polisen och det inte leder någonstans kan man sopa det under mattan lite försiktigt, men när tusentals kvinnor ryter ifrån på sociala medier går det inte riktigt att leka att problemen inte existerar längre. Och ja, för det andra, så kan sexuella trakasserier och våldtäkter både vara en så skamsen och traumatiserande sak för den utsatta, att man helt enkelt inte kan eller vågar berätta det åt någon. Tänk bara själv om någon starkare än dig t.ex. stoppat upp något i din röv mot din vilja, skulle det vara lättare för dig att traska till polisstationen och anmäla saken, eller dela med dig av saken anonymt i sociala medier samtidigt som tusentals andra män gör det? 
 
4. "Kvinnor tar illa upp för lätt, ni överdriver, ni står inte på er själva tillräckligt, osv"
 
*Djuuuupt andetag*. Okej, det här gäller inte endast fjärde punkten, utan egentligen alla punkter jag tagit upp i det här inlägget. Med handen på hjärtat nu, om du har en dotter, en syster, en fru, en flickvän eller någon annan kvinna som betyder mycket för dig i ditt liv, och hon skulle komma hem en dag och berätta att hon blivit våldtagen, att hennes lärare kommenterat hennes rumpa/bröst, att killarna på skolan brukar trycka upp henne mot väggen på rasterna och ta på henne, att en av hennes killkompisar tafsat på henne när hon slocknat eller att hennes chef stoppade upp ett par fingrar på julfesten, skulle du då säga "Men hördu, det där händer faktiskt män också", "Ja nå jag har åtminstone aldrig gjort något sånt!", "Nåmen hej, alla är ju inte sådana", "Varför berättar du åt mig, varför anmäler du inte bara till polisen istället?", "Äh, du misstolkade det nog bara" eller "Nu överdriver du väl ändå"?  Hoppeligen inte. Istället skulle du kanske säga "Modigt att du vågar berätta, nu ska vi göra något åt saken tillsammans", "sådär får det inte vara, hur kan jag hjälpa dig", "jag är så fruktansvärt ledsen att du fått genomgå något sådant" eller "han borde verkligen ställas tills svars för detta!", hoppas jag åtminstone. Tänk på det nästa gång du tänker öppna munnen/skicka iväg den där kommentaren och säga att det "inte är så farligt" - just den historian kanske inte är skriven av din dotter, din syster, din fru eller din flickvän, men den hade kunnat vara det. Och fortsätter det så här, är det inte alls osannolikt att just hon en dag blir utsatt. 
 
5. "Hur ska man våga närma sig en kvinna efter detta, när allt tolkas som sexuella trakasserier?"
 
En fråga som jag tycker bara bevisar hur viktig den här kampanjen är. Skulle rekommendera att ni går in och läser dessa historier om ni inte ännu gjort det - där har ni en massa exempel på vad som inte är okej när ni vill närma er en kvinna. Och visst, vad man anser vara sexuella trakasserier kanske varierar från person till person, men i stora drag vågar jag tala för majoriteten av kvinnor när jag säger: Du kan bra fortfarande gå fram och tala med kvinnor på krogen och du kan gott och väl närma dig kvinnor på dansgolvet, men visar kvinnan att hon inte är intresserad (genom ord, genom att dra sig undan när du närmar dig, genom att skaka på huvudet eller annat), så måste du kunna acceptera det och gå din väg. När jag var ute för inte så länge sen kom en man fram och sa att han tyckte jag var vacker (helt okej att göra så) och sedan undrade han om jag ville dansa eller om han fick bjuda på en drink (också helt okej att göra så), varpå jag tackade nej och sa att jag har en pojkvän och inte är intresserad. Hans svar på detta var att börja tjata "men kom igen nu, han behöver inte få veta, du ska ju bara få ha lite roligt, några danser, du vill nog" (inte okej), och när jag vände mig om för att gå därifrån tog han mig lite ilsket på rumpan (absolut inte okej). Så, där har ni en gräns mellan helt okej beteende och sexuella trakasserier. Tydligare än så kan jag inte förklara det. Bara ta ett nej när du får det och rör ingen emot dennes vilja - då borde du vara på tryggt vatten. 
 
6. "Vad vill ni riktigt uppnå med alla dessa hashtags? #Metoo har gått för långt, man börjar bli trött på att se det i sitt flöde nu"
 
Vi (nu vågar jag igen ta mig friheten för att tala för majoriteten av kvinnor här) vill slippa bli tafsade på mot vår vilja. Vi vill kunna gå hem när det är mörkt utan att behöva hålla nycklarna i ena handen och telefonen i andra handen. Vi vill kunna jobba, träna och leva utan att män tar sig friheten att öppet stå och poängsätta/kritisera/kommentera våra rumpor och våra bröst. Vi vill att sexuella trakasserier ska tas på allvar i skolor, på jobbet, hos polisen. Vi vill våga dricka alkohol utan att sedan få höra "du får skylla dig själv som drack" när någon utnyttjar en.  Vi vill att våra nej ska betyda nej. Vi vill uppnå en förändring, som leder till att det inte längre ska finnas tusentals kvinnor som har vidriga historier att dela med sig av i form av någon damm som brister i framtiden. Och ni som känner att ni är trötta på #metoo, lite perspektiv nu: Ni har fått "stå ut" med historier om sexuella trakasserier i några veckor, vi har fått stå ut med sexuella trakasserier i hela våra liv. Hur trötta tror ni inte vi är?? Så nej, det är inte #metoo som gått för långt, det enda som gått för långt i det här sammanhanget är männen bakom varje #metoo historia. Punkt.
 
7. "Vad kan jag göra åt det här?"
 
Du som man, lever knappast ett liv där det är vardag för dig att bli utsatt för sexuella trakasserier, och därför tycker jag vi kvinnor omöjligt kan kräva att du måste förstå, för du kanske aldrig kommer att förstå hur det är att ständigt bli tafsad på, ständigt få osakliga kommentarer och ständigt behöva vara rädd för att bli våldtagen. Men det att du inte förstår, betyder inte att du inte skulle kunna tro på vad vi säger och ta det på allvar - jag har aldrig varit med i något krig så jag kan omöjligt förstå hur det känns att vara med i ett krig, men jag kan ta krig på allvar, tro på folks historier om krig och hjälpa till genom att t.ex. donera pengar till de utsatta ndå. Så, acceptera verkligheten, ta den på allvar och hjälp oss att uppnå en förändring i attityden mot sexuella trakasserier. Först och främst, har du varit en sån som trakasserar, sluta med det. Har du aldrig trakasserat kan du ändå visa ditt stöd i både sociala medier och verkliga livet. Hjälp till med att ge de artiklar och historier som finns mer synlighet genom att gilla och dela. Säg ifrån och ingrip när du ser någon kvinna bli utsatt, vare sig det rör sig om osakliga kommentarer på jobbet eller tafs på krogen. Prata om saken i din vänskapskrets. Lär dina söner hur man behandlar kvinnor (och människor överlag) med respekt. Och sist men inte minst, skippa allt som heter "men ni kan inte skylla på alla män", "#metoo är löjligt" osv, och säg bara "Det är för jävligt att det fått vara så här så länge, hur kan jag hjälpa till?" i stället. För det är exakt vad det är. För jävligt. Och det är exakt vad det gjort. Pågått för länge. Och det är exakt vad vi behöver nu. Så många som möjligt som backar oss.
 
https://www.youtube.com/watch?v=fGoWLWS4-kU
 
Avslutnings ännu en video som alla borde se. Så, om ni inte ännu sett den, ägna två minuter och fyrtionio sekunder av era liv åt att se på dessa självklarheter, som tyvärr inte alls är självklarheter för alla. 
JAG VANN!!!

Hörni.... JAG VANN!!! Blogg.se-priset 2017, Årets blivande stjärnskott. På nordens största bloggportal är det mitt  ansikte och min  bloggadress som dyker upp bland vinnarna. Can't freaking believe it. 
 
 
Vill skriva men orden kommer fasen inte nu. Kan inte fatta att jag vann? Att jag, bland två miljoner bloggare hos blogg.se, blev framröstad till "Årets blivande stjärnskott"? Kan. inte. förstå. Alltså det finns verkligen så mycket jag vill få sagt just nu men hjärtat dunkar och glädjetårarna rinner och händerna darrar och ähhhhhh. Fan. Tack. Alltså från botten av mitt hjärta, tack för att ni hjälpte mig nå den här drömmen. Ni förstår inte hur mycket det här betyder för mig. Som jag har bloggat och som jag har jobbat och som jag har hoppats att en dag kunna nå dit jag slapp idag, och nu är jag plötsligt där, tack vare er. TACK för att ni tyckte jag var värd det här. Tack tack tack. Nu jävlar är siktet mot stjärnorna, och jag kommer göra mitt allt för att leva upp till den här titeln jag nyss vunnit. Börjar imorgon med att använda all extra synlighet bloggen får just nu för att sprida något viktigt. Hoppas ni hänger med på resan (lättast kan ni säkert följa med via bloggens Facebooksida här)!
 
Nu: långkalsonger, choko och skumpa i sängen. Ei vitsitNominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg 2016. Skrivs av en 24-årig färgstark finlandssvensk Helsingforsbo, som kännetecknas av långt blont hår och ett leende på läpparna. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

När bloggen exploderar
Ett inlägg skrivet åt alla män
JAG VANN!!!Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · TräningArkiv

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar