Ett litet tacktal

Om jag fick samla alla som varit delaktiga i mitt liv under de senaste nio månaderna i en sal och hålla ett litet tacktal, då skulle det låta ungefär så här: 
 
Utsikten från en balkong i Vasa centrum
 
Tack Niko för att du stöttade mig i det här beslutet,
för att du hälsat på regelbundet och ringt varje kväll,
inte en enda gång varit bitter över att jag åkte,
och tagit hand om vårt hem trots att jag ej varit där och tjatat.
 
Tack min kära familj för att jag fick komma hem,
och för att ni (speciellt du, mamma) förstått och respekterat att jag ej är 19 år längre,
och gjort det så lätt som möjligt för oss att leva under samma tak igen efter en flera års paus.
Och tack pappa för att du åtminstone hälften av gångerna kunnat stå emot,
då jag sagt att du inte får äta upp min choko då jag inte är hemma. 
 
Tack Skrållan för att jag varje dag fått komma hem till en glad katt,
även om jag vet att du egentligen inte varit glad över att se mig,
utan över vetskapen att jag vet att mat är livet,
och således ger dig mest mat av alla. 
 
Tack till min chef och mina kollegor för att ni varit så mycket mer än bara ett jobb,
och för att ni trodde på mig och gav mig den här chansen.
Tack för allt ni lärt mig, allt stöd, all uppmuntran och alla fina ord,
och tack för att ni hjälpt mig hitta en arbetsroll som känns 100% rätt.
 
Tack till alla mina patienter för att ni lärt mig mer om både fysioterapi och livet än någon tidigare,
och för att jag inte en enda dag behövt känna att jag inte skulle vilja åka till jobbet.
Tack för alla skratt, alla kramar, alla teckningar och alla utmaningar, och för att ni inspirerat mig till att bli den bästa möjliga fysioterapeut jag bara kan bli.
 
Tack till VR för att jag fått träna mina nerver något enormt,
och för de få gånger ni lyckats överraska mig positivt.
Att ibland som bäst kunna ta sig från Vasa till Helsingfors på ca 3,5 timmar, har ändå varit rätt nice.
 
Tack till Wasa Sports Club för att ni varit mitt andra hem,
och för att ni fått mig att må så fruktansvärt bra.
Speciellt tack till alla massagestolar för avkopplande stunder,
till Jonna för både fantastisk Zumba och Bodybalance,
till Janna som fått mig att lyfta lite mer och hoppa lite högre än jag egentligen orkar,
och till den glada typen i receptionen jag tyvärr inte har något namn på.
 
Tack till alla Vasavänner som funnits kvar här för mig precis som förr,
trots att jag varit och flängt omkring i Helsingfors i flera år här emellan.
Tack till alla Helsingforsvänner som tagit emot mig med öppna armar alla veckoslut jag varit och hälsat på,
och extra stort tack till dig Karro för att allt -
utan dig hade den här tiden knappast varit ens hälften så bra. 
 
Tack Vasa för att du inte varit en helt tråkig stad att vara i -
du kommer aldrig att bli Helsingfors, men du har varit betydligt bättre än jag kom ihåg.
Och jösses, tänkte helt glömma - tack till Sweet Vaasas personal,
för att ni alltid varit lika trevliga och lagat lika goda laxsallader varje gång,
trots att ni måste vara väldigt trötta på att se mig vid det här laget. 
 
Tack till er bloggläsare för att ni fortsatt kika in här under den här resan, tack för alla roliga bloggevent jag fårt gå på och tack till de lokala samarbetspartners jag haft under den här tiden - det har verkligen varit givande.
 
Och sist men inte minst, tack till mig själv för att jag vågade - 
på grund det kommer jag inte bara att återvända till Helsingfors som en bättre fysioterapeut, utan också som en modigare, gladare, piggare, klokare, lugnare och mer självsäker människa.
 
Nu: Min sista jobbdag. Sen: Återstår att se. 
Prognos: Några dagars bloggpaus. 
Målen för tiden i Vasa - hur gick det?

Vet ej om ni minns det, men en kväll i mitten av september då jag hade enorm hemlängtan till Helsingfors, listade jag mål för de kommande åtta månaderna här på bloggen (klick), så att tiden här i Vasa hoppeligen skulle kännas lite lättare. Nu har månaderna plötsligt passerat, och det är dags att ta en titt på hur det gick!
 
 
★  Gymma flitigt på Wasa Sports Club
 
En av de allra bästa sakerna med att bo i Vasa är ju utan tvekan att världens bästa gym finns här. Och vet ni vad??? Jag skrev ju i bloggen för en tid sen att drömmen vore att hitta någon som vill hyra ut sitt kort till WSC, och någon dag efter det läste jag att någon ville hyra ut sitt gymkort till WSC från och med mitten av september till 31.5, det vill säga från och med exakt när jag ville börja till samma dag då mitt jobbkontrakt tar slut. Då om någonsin kändes det lite meant to be att jag nog ska vara i Vasa nu. Hämtade kortet i fredags och är så orimligt taggad inför att få gymma där i åtta månader, att jag ej finner ord. Första passet väntar idag, wiiieee!
 
Kommentar nu: Känns som om jag typ spenderat mer tid på WSC än hemhemma under dessa månader, så check! Och OJ vilken stor glädje alla dessa pass skänkt mig, så himla glad över att jag lyckades få ett kort hyrt exakt för de datumen jag varit här. 
 
 
★ Spara pengar
 
En väldigt stor fördel med att bo hemhemma en tid, är ju att det ger en möjlighet att spara mera pengar. Har gjort upp sparmål för varje månad och för första gången i mitt liv gjort en budget, så att målen ska bli lättare att nå. Om budgeten håller ska bli spännande att se, men vi kan säga så här: Om jag i slutet av maj nått mitt ekonomiska mål för den här tiden, kommer jag vara så förbaskad nöjd och glad. Den summan sporrar mig något enormt, så vore verkligen toppen om jag lyckades!
 
Kommentar nu: Med tanke på att jag åkt på två oplanerade resor under den här tiden (Marocko och Bulgarien) hade jag redan accepterat att jag antagligen kommer lämna minst några hundringar ifrån summan jag ville få sparad, men vet ni vad? Jag loggade nyss in på nätbanken och såg att jag klarade det ändå!!! JAG UPPNÅDDE MITT EKONOMISKA MÅL. What a feeling. Wow.
 
 
★ Utveckla mina kunskaper inom barnfysioterapi
 
På tal om något som sporrar, så är nog det faktum att jag kommer lära mig enorma mängder om barnfysioterapi, något som också verkligen motiverar mig. Har drömt om att få jobba en längre tid med barnfysiotetapi sen jag började studera, och nu blir den drömmen sann. Håller alla tummar och tår att det kommer kännas lika rätt och bra som jag trott! Skulle vara enormt skönt att om åtta månader kunna konstatera att jag verkligen verkligen verkligen arbetsmässigt hittat rätt linje nu.
 
Kommentar nu: Det har känts ÄNNU mer rätt och ÄNNU bättre än jag hade trott. Hade inte kunnat ha ett bättre jobb här. Är evigt tacksam för att jag fick den här chansen och kommer bära med mig allt jag lärt mig för resten av livet. 
 
 
★ Spendera massvis med tid både med familjen och mina Vasavänner
 
Har så många viktiga människor här i Vasa också, att jag är väldigt glad över att jag under de kommande åtta månaderna kommer att ha möjlighet att umgås mycket mer med dem. Dock är ett mål också att besöka Helsingfors MINST en gång i månaden med tanke på alla viktiga människor jag har där också, men det ska väl inte bli någon större utmaning att uppnå.  
Kommentar nu: Förutom gymmet och jobbet, är ju nog också människorna en av de största orsakerna till varför jag trivts så bra här. Min familj, mina släktingar och alla mina Vasavänner har förgyllt den här tiden något enormt. Och ja, målet att besöka Helsingfors minst en gång i månaden är också uppnått, så check där med!
 
 
★ Lära känna nya människor
 
Ja, under den här tiden skulle jag absolut också vilja lära känna nya människor! Har ju nu tid att lära känna mina Vasavänners vänner lite bättre, och så finns det rätt många bloggare i Vasa jag flera gånger tänkt att det skulle vara kul att träffa, så får försöka förverkliga det nu =) Det brukar väl annars också ordnas en del bloggrelaterade evenemang i Vasa, så dem ska jag delta i flitigt bara möjligheten finns! Och på tal om bloggrelaterade grejer - ifall det skulle ordnas en blogg-gala i stadshuset här i år igen (hoppas hoppas hoppas!) så skulle jag ju redan färdigt befinna mig i rätt stad. Stoooor fördel :D
 
Kommentar nu: Har lärt känna en massa nya härliga bloggmänniskor (Chevelle, Ellen och Sofie, för att nämna några), men också träffat nya människor som inte har något med bloggvärlden att göra (ping, Filippa!) samt kommit många vänner närmare. Och ja, någon gala blev det ju tyvärr inte, men har ändå sprungit på så många bloggevent att jag tappat räkningen, så det har nog räckt gott och väl ändå (hoppas naturligtvis ändå på att Galan gör comeback i år!). 
 
 
 ★ Ordna en lite större 25-års fest (?)
 
Att jag vill ordna ett ordentligt 25-års firande har jag länge haft i tankarna, men har inte riktigt vetat hur jag ska förverkliga det. Nu har jag insett att jag bor i ett hus som skulle utrymma en stor mängd vänner, så det känns inte alls tokigt att tänka att jag kunde ordna en hejdundrande fest här. Kan i och för sig hända att mamma inte är av samma åsikt, har nämligen inte ännu presenterat denna idé åt henne hehe... Men vi får se, vi får se!
 
Kommentar nu: Mitt 25-års firande blev min bästa födelsedag någonsin - blir nog svårt att toppa den festen.
 
 
★ Skaffa ny dator
 
Alltså, nu har jag stått ut med min söndriga dator så länge, att jag ej ORKAR mera. Så, när min lön från nya jobbet börjar rulla in, är planen att belöna mig själv med en ny dator. Det kommer också att underlätta mitt bloggande enormt och således hoppeligen göra bloggen ännu bättre, för att blogga med den här datorn har nog minst sagt varit nervprövande de senaste månaderna... Till och med Niko sa "Danne, du som ägnar så där mycket tid åt att blogga, HUR orkar du göra det med en så där dålig dator?!", och ja, alltså har ingen aning hur jag har orkat. Det är nog hög tid att åtgärda detta nu. 
 
Kommentar nu: Alltså, ja, jag köpte ju en ny dator, men det visade sig vara ett ganska uruselt köp och jag vet inte hur många gånger jag redan fått springa av och an med den på service på grund av olika problem. Så, ny dator? Ja. Bra dator? Nej. 
 
 
★ Gå till frissan
 
På hösten hör det till att gå till frissan, tycker jag. Dessutom befinner sig min personliga frissa (= Niko) nu för tiden flera hundra kilometer ifrån mig, så blir ju illa tvungen att hitta en ny lösning nu (kanske ändå lika bra med tanke på hur det gick i våras). Ser hur som helst jättemycket fram emot ett riktigt ordentligt frissabesök där både färgen och längden fixas till, och tänkte kanske till och med våga mig på någon liten förändring! Frissan har jag också redan valt (kan ni gissa vem? :D), så nu gäller det bara att boka tid också.
 
Kommentar nu: Tiden bokades till Chevelle och hon kämpade på med mitt hår i sex timmar. Trodde hon aldrig skulle vilja se mig mer efter det, men turns out vi blev goda vänner istället. Så kan det gå!
 
 
★ Ha en lyckad södernresa
 
Är det något jag ser fram emot med den här hösten, så är det ju nog ändå mammas 50-års resa till Madeira. Nu har vi sett fram emot den här resan i många, många månader, och äntligen börjar det närma sig! Ska bli så himla härligt att åka iväg till värmen en vecka i oktober, och dessutom med världens bästa människor. Längtarrrr. 
 
Kommentar nu: Åh, Madeira. Vilken fantastisk resa det blev! Mamma nämner fortfarande typ en gång i veckan hur glad hon är över att vi åkte och hur mycket hon uppskattade resan. Ni kan läsa om den bland annat här
 
SUMMA SUMMARUM: 
 
9/9 mål uppnåda, även om ett av dem (datorn) ej blev uppnått på optimalt sätt. Men ändå - inte illa, om man nu får säga det själv =)
Vasa highlights

Att spendera nästan nio månader i Vasa. Visste ju att det knappast skulle gå någon nöd på mig här i och med att jag har min familj och många vänner här och så vidare, men att jag skulle få SÅ HÄR många fina minnen härifrån under dessa månader hade jag i-n-g-e-n aning om. Att blicka tillbaka nu när det är bara några dagar kvar känns ganska passligt, så låt oss ta en titt på mina Vasa highlights från september 2017 - maj 2018 (i någorlunda kronologisk ordning):
 
 
1. Det första veckoslutet jag spenderade i Vasa ordnade jag mini-kräftis på vår villa med Emilia, Jenna och Miili. Fin start på Vasavistelsen. 
 
 
2. Halloween 2017 spenderade jag med Janina & Josefina, och det var utan tvekan ett av mina roligaste Halloweenfiranden hittills. Josefina hade fixat med värsta pynten, bålen och maten, Janina dj:ade under kvällen, jag & Josefina hade matchande outfits och bara jaaa, allmänt bra fiilis hela kvällen.
 
 
3. Haha, det legendariska frissabesöket måste naturligtvis också vara med på listan! Jag och Chevvan träffades ju nämligen för första gången när jag satte mig i frissastolen hos henne. Då visste vi varken 1) Att besöket skulle räcka typ 6 timmar, och 2) Att vi skulle bli väldigt bra kompizar.
 
 
4. Bock's Bloppis! Kuuul upplevelse att få sälja där och både träffa andra finlandssvenska bloggare och lite bloggläsare. Blev av med ok-mycket grejer också, så stort plus för det också. 
 
 
5. När jag hälsade på Heidi i Jeppis en lördag! Vi besökte Gamla Hamn, åt på Friends & Brgrs, drack kaffe på Kaffia, handlade i Prisma och sånt som man nu gör i Jeppis. 
 
 
6. Får jag bara välja ett favoritminne från dessa månader säger jag utan tvekan min 25-års dag, som blev min bästa födelsedag någonsin. Emppu, Ira och Niko tog sig hit från Helsingfors, Heidi och Ron tog sig hit från Jeppis och även en massa härliga Vasavänner fyllde vårt hus på kvällen. Det blev en massa lekar, helt sjuuuuuukt fina presenter, härlig stämning och dans på Ollis. Full pott, helt enkelt. 
 
 
7. Ett event på Wasaborg syncenter. Själva eventet i sig kanske inte var en absolut höjdpunkt, men det kändes som att det här eventet var startskottet till att vi "Vasabloggare" började hänga mer tillsammans, plus att det öppnade dörrarna för det fantastiskt fina samarbetet jag inledde med Wasaborg Syncenter någon månad senare. 
 
 
8. Cirkas brunchHar besökt Cirkas två gånger under dessa månader, och deras brunch har ju nog LÄTT varit en av höjdpunkterna. En gång var jag dit med bloggbrudarna och en gång var jag dit med Niko, och lika gött var det båda gångerna. Nog min all time favoritbrunch, tror jag. 
 
 
9. Kvällen på Butcher & Banker. Alltså, den här kvällen måste nog ha varit en av de absolut roligaste kvällarna under den här Vasatiden? Var ut med Chevelle, Karro, Nina och Sara, och det var så himla kul att man liksom ej kan annat än le förbaskat stort då man tänker tillbaka på den. 
 
 
10. Vi fick ju en väldigt bra vinter vädermässigt i år, så jag och Niko har begett oss ut i skidpåret flera gånger, och det har faktiskt varit riktigt roligt och skönt. Förutom den där gången då vi båda vurpade, slog oss och tappade bort oss, då =) 
 
 
11. Photoshooten med EmelieÄr SÅ glad över att jag tog beslutet att efterlysa fotograf på bloggen, för fotograferingen med Emelie hade jag INTE viljat gå miste om. Inte nog med att hon tog helt fantastiska bilder, utan hon var också helt fantastiskt duktig på smink, och jag fick för en gångs skull känna mig rätt fin..
 
 
12. Vinkvällen på Fondis med Karro. Har för länge sedan tappat bort räkningen på hur många kvällar jag och Karro hängt under dessa månader, men den här kvällen på Fondis kommer jag ihåg extra bra. Vi hade så himla många bra och roliga diskussioner att jag tror vi talade non-stop i fem timmar. Gott vin också. 
 
 
13. Vändagsöverraskningen.Jag bestämde mig ju för att överraska mina vänner på vändagen, och satt och jobbade med det här projektet i otaliga timmar på mitt rum. Som tur visade det sig vara värt allt slit, för alla blev riktigt, riktigt glada =)
 
 
14. Alla fredagar då jag fått hämta Niko från tåget (så stolt och glad över att vi höll målet att ses MINST varannat veckoslut under hela den här tiden!) har naturligvis varit fina stunder, men jag kommer aldrig glömma bort den där gången jag INTE behövde åka och hämta honom från tåget på fredagen - han överraskade mig nämligen och dök upp en dag tidigare 
 
 
15. Med några få undtantag har jag inlett alla mina lördagar i Vasa med att gå på Bodybalance, och speciellt två av gångerna kommer jag ihåg med extra stor värme. Första gången var jullovs-Bodybalancen, och den andra var Bodybalancen jag åkte på den där vintersolen då det knastrade under skorna och solen sken från molnfri himmel. Härligare start på en dag får man minsann leta efter. 
 
 
16. I slutet av mars tog jag och Karro farväl av Pampasveckan genom att delta i kvällsfesten och på lördagspartyt (antagligen) en sista gång. Hade jätteroligt på både fredagen och lördagen, och det har nog aldrig hänt på Pampasveckan tidigare. Slutade på topp, med andra ord. 
 
 
17. Om lördagarna inletts med Bodybalance, har fredagstraditionen varit Bodypump. Har också med några få undantag spenderat alla fredagkvällar i Vasa på fredagspumpen, och den allra roligaste av dem var när jag hade med mig både Niko och pappa. Så roligt att träna med dem!!
 
 
18. Och här kan jag väl också passa på och slå ett slag för min fantastiska gympartner Filippa, som piggat upp så många av mina pass på världens bästa gym Wasa Sports Club under dessa månader. Väldigt glad över att vi började träna tillsammans!
 
 
19. Snöskoterturen vi åkte på med Niko och pappa under en av alla härliga vinterdagar. 
 
 
20. Karros & Matias inflyttningsfest - hör nog till top 3 roligaste kvällarna under den här tiden!!!
 
 
21. Bloggfrukosten på Loftet. Nog det mest lyckade bloggeventet jag någonsin varit på, tror jag?
 
 
22. Alla laxsallader. Har nog ätit Sweet Vaasas laxsallad minst en gång i veckan ända sen september, men jag ångrar inte en enda en, trots att vi nu kommit till den punkten då det känns som att hela personalen på Sweet Vaasa inombords skriker "VI VEEEEEEEEEEEEET" varje gång jag går in och uttalar orden "En laxsallad utan tomat, tack" :DDDD
 
 
23. Helgen i Jeppis då jag och Karro (orkar fasen inte länka till henne en enda gång mer i det här inlägget :DDDD) åkte och hälsade på Ellen. Både Ellen och Karro var tydligen på förhand väldigt nervösa över hur detta skulle gå, men jag tyckte hela tiden det bara skulle bli roligt, och det var (naturligtvis) jag som hade rätt. Inget nytt under solen där. Hehe.
 
 
24. Marimekko eventet med mamma. Är såklart jätteglad och tacksam över hur mycket jag fått umgås med mamma under alla dessa månader, men speciellt den här kvällen tror jag vi båda kommer minnas extra bra. 
 
 
25. Sleepover:n hos Hannah. Är så himla glad över att vi hittade ett datum som passade för oss alla tre (alltså Hannah, Heidi och mig), för det var allt för länge sen vi hann hänga tillsammans riktigt ordentligt. Bästa, bästa Kristinestadsbrudarna! Plus Felli då, såklart, men hade blivit en liiiite större process att flyga över henne från Norge till Vasa för bara en natt. 
 
 
26. Chevelles födelsedagsfest. Vad får man då man kombinerar Chevelle, ett stort hus, en stor gård, en födelsedag, en massa god mat och galna skäriboar? Jo, en megalyckad fest som man sent glömmer. 
 
 
27. Tisdagen på vår villa. Ja, den här tisdagen måste nog också få finnas med på listan, men jag bloggade ju om den alldeles nyss, så känns som att det blir lite tårta på tårta om jag rapporterar om kvällen pånytt :D Så, ifall någon missade det inlägget, får ni klicka på länken!
 
 
 28. Vår tyky-päivä som ägde rum igår. Vi spenderade dagen i Ähtäri & Tuuri med mina kollegor, och det blev verkligen en dag att minnas! Road trips fyllda av skratt, alldeles underbart väder, att få se pandorna, att äta en god middag ute i solen och att shoppa i Tuuri. Dagen hade nog inte kunnat bli mycket bättre alltså. Pandorna var btw de mest fascinerande djuren jag någonsin sett, de käkade fasen bambu i snabbare takt än jag äter choko. 
 
 
29. En härlig kväll vid Strömsö. Igår kväll hade jag planerat att fara på Bodyattack, men när man får frågan om man hänger med och spelar kubb och petanque istället, är det ju liksom inte som att man tackar nej (SPECIELLT inte en kväll som igår). Så, packade med mig en cider, åkte till Strömsö och spelade i ett par timmar. Skulle ju ha varit trevligt annars också, men var extra extra extra trevligt för att jag ägde sönder alla i kubben. Tillåt mig citera Anton: "Jag har kanske aldrig sett någon vara lika bra på att spela kubb som Daniela". Ha!
 
 
30. Och avslutningsvis, när jag fick det här kortet och en present av en förälder på jobbet efter att vi haft vår sista fysioterapigång med barnet före jag slutar. Fick tårar i ögonen redan när jag såg kortets framsida, men när jag vände på det och fick läsa orden "Ett stort tack till dig Daniela för ditt engagemang med *Smulan, vi kunde inte ha önskat oss en bättre fysioterapeut! Smulan har varje gång haft så kul med dig och alltid sett fram emot sin jumppa. Allt gott till dig och ha en trevlig sommar, önskar Smulan med familj" blev jag tvungen att gå in i en skrubb och lipa.
 
TÄNK vad allt jag hade gått miste om ifall jag inte tagit chansen och flyttat hit, hörni. Huhhu, kommer nog vara evigt tacksam över dessa månader alltså. Och än är tiden här inte riktigt slut - tre dagar kvar på jobbet, fem dagar kvar i Vasa. Vem vet, kanske listan fylls på med ännu mera fina minnen före flyttlasset går på söndagen.
 
*Smulan = påhittat namnNominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Ett litet tacktal
Målen för tiden i Vasa - hur gick det?
Vasa highlightsKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · TräningArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12