Drömhemmet, här kommer vi!

Så var dagen kommen. Sista dagen i vår gamla lägenhet. 
 
 
Ni som har hängt med här ett tag vet att söka-ny-lägenhet-processen var rätt tung för oss men att vi till slut lyckades hitta en lägenhet som var allt vi önskade och ännu mer, och nu är det plötsligt bara en liten dag kvar tills vi flyttar. 
 
I ganska exakt fyra år hann vi bo i den här lägenheten, och SOM jag har fasat inför den dagen då vi ska lämna. Denna lägenhet har varit vårt första gemensamma hem, och oavsett hur många toppar och dalar dessa fyra år har innehållit, oavsett hur billigt och fult vi inredde lägenheten med våra studiebudgeter och oavsett hur många gånger vi viljat slänga skjutdörrarna åt fanders, så har vi allt som allt trivts väldigt bra - vi har båda varit väldigt fästa vid lägenheten, och haft svårt att se hur vi någonsin ska trivas lika bra någon annanstans. Ja, den här lilla boxen på 42 kvadratmeter har verkligen känts som hem
 
Men, så råkade det ju sig så väl att vi hittade värsta drömlägenheten som vi båda föll pladask för i samma sekund som vi klev in i den för första gången, och sen dess har den jobbiga känslan av att lämna vår gamla lägenhet helt och hållet bytts ut gentemot iver att få flytta in i den nya. Till och med Niko, som sällan visar några desto större iverskänslor utåt utan oftast är ganska lugn och neutral, har varit så ivrig att han inte riktigt vetat vart han ska ta vägen. Dagligen har han gått omkring och skinit som en sol, räknat ner sekunderna till flytten, pratat om hur han vill flytta nu nu nuuuuuu och målat upp bilder av hur vårt liv i drömhemmet (som han kallar det) kommer bli. Vågar nästan påstå att han väntat mera på den här flytten än han väntade på att åka och se fotbolls-vm i Ryssland förra sommaren, och de som känner honom, de vet nog hur stort det är.
 
"TÄNK att vi snart ska få bo där!" är en mening som vi på daglig basis sagt åt varandra flera gånger ända sen vi skrev på hyreskontraktet, och nu är det där "snart" närmare än någonsin. Jag hade trott att jag skulle vilja att sista dagen i vår gamla lägenhet aldrig skulle ta slut så vi slapp flytta härifrån och jag trodde jag skulle vara totalt hjärtekrossad och förstörd den här dagen, men istället skulle jag nu vilja snabbspola tiden så flyttlasset skulle gå bums direkt istället för om några timmar. Ord som hjärtekrossad och förstörd har nog aldrig känts lika långt borta som idag - mer excited har man sällan varit!
 
Imorgon börjar ett helt nytt kapitel i vårt liv, och det kapitlet kommer börja på absolut bästa möjliga sätt. I vårt drömhem. SÅ taggad. 
Vilken betydelse har atmosfären på jobbet?

När jag för en tid sen hade önskeinläggsvecka kom det in så många önskemål att jag inte hann med alla på en vecka, så idag tänkte jag ta mig an ett av de ämnen som trillade in bland kommentarerna då. Den löd på följande sätt: 
 
"Något i stil med atmosfären på våra arbetsplatser i allmänhet och dess betydelse."
 
 Från sista dagen på mitt första (och väldigt härliga) jobb jag fick efter att jag blivit nyutexaminerad
 
När jag hör orden "atmosfär på jobbet" är det första jag tänker på kollegorna. Såklart bidrar även omgivningen, stressfaktorn, arbetsuppgifterna och dylikt till hurudan atmosfären är, men det som i alla fall enligt min åsikt påverkar atmosfären mest, är utan tvekan kollegorna. För att jag ska klassa atmosfären på jobbet som bra, räcker det liksom oftast med bra kollegor. Om vi sen igen ska snacka utmärkt atmosfär på jobbet, ja då krävs det nog lite mer - ren och trygg arbetsmiljö, trevliga arbetsuppgifter och passlig arbetsmängd, för att slänga fram några exempel.
 
Arbetsplatsen jag jobbar på för tillfället skulle jag säga uppfyller alla kriterier för utmärkt atmosfär, men så har det varit på långt ifrån alla arbetsplatser jag jobbat på tidigare. Just nu trivs jag med mina kollegor, jag trivs med mina arbetsuppgifter, jag jobbar i fräscha och bra utrymmen och jag har passlig arbetsmängd, och det gör att det i 9/10 fall känns lätt att gå till jobbet, men jag har också haft fler än ett jobb då jag tvärtom varit illa till mods 9/10 gånger då jag varit påväg till jobbet. Orsaken? Dålig arbetsatmosfär. Elaka och bittra kollegor. Orättvisa chefer. Dålig inomhusluft. Smutsiga och högljudda utrymmen. Ständigt överbelastad. Sällan tid för paus. Icke-önskvärda arbetsuppgifter. Och så vidare. Och så vidare.
 
Personen som önskade det här inlägget ville att jag också skulle skriva om arbetsatmosfärens betydelse, och nu kan jag inte utgå från någon annan än mig själv, men de gånger jag varit på jobb där det varit urusel atmosfär, kan jag utan att överdriva säga att det påverkat hela mitt liv negativt. Ifall man åtta timmar per dag vistas någonstans där atmosfären suger, ja då börjar det nog ganska snabbt kännas som att mycket annat också suger. Eller ja, det gjorde det åtminstone för mig. Före jobbet var jag på dåligt humör för att jag skulle på jobb, under jobbdagen var jag på dåligt humör för att jag var på jobb och efter jobbdagen var jag på dåligt humör för att jag snart skulle på jobb igen. Till och med nätterna påverkade det, då jag ibland drömde mardrömmar om jobbet. 
 
Jag är väldigt noga med att ett jobb aldrig får bli hela mitt liv, men att tro att ens jobb inte alls skulle påverka ens liv, det är bara naivt. Efter att nu både ha jobbat på jobb där atmosfären varit både jättebra och jättedålig och märkt vilken stor skillnad dessa två gör för mig, har jag lovat mig själv att aldrig mer stanna kvar på ett jobb där atmosfären är dålig utan att göra något åt saken. "Göra något åt saken" kan betyda allt från att försöka prata med kollegorna och ge förslag på förbättringar till att säga upp sig, och jag har faktiskt sagt upp mig och sökt nytt jobb fler än en gång för att atmosfären på jobbet varit dålig och inget har hjälpt. Om det har varit värt det? Alla gånger.
 
Allt för ofta ser man människor fastna på jobb som har dålig atmosfär, och år efter år går de omkring och klagar på hur dåligt de trivs på sitt jobb och hur stressigt det är och hur dåligt de kommer överens med kollegorna, men ändå säger de inte upp sig för att det känns för jobbigt och som ett för stort steg att ta. Och visst har det varit jobbigt och ett stort steg att ta varje gång jag sagt upp mig, men vet ni vad det har lett till? Att jag nu har fått uppleva flera arbetsplatser jag ser tillbaka på med enbart stor glädje och värme. Att jag hittat kollegor som blivit vänner för livet. Att jag haft en betydligt bättre fritid, ork och motivation i flera års tid.
 
Så, för att svara på frågan i rubriken, vilken betydelse atmosfären på jobbet har? För mig, nästan all. 
Listan om hälsa och träning

Hittad hos Caroline här
 
 

1. Den här träningen längtar jag efter just nu:

Dans! Saknar SÅ att gå på Zumba, Bodyjam och sånt. Just nu är det inte möjligt på grund av både trasigt knä och att gymmet jag går på för tillfället ej erbjuder sådana timmar, men hoppas så att dansen blir en regelbunden del av min träning igen mot våren. Ska ju snart byta gym i och med flytten, och mitt knä är förhoppningsvis i bättre skick då också.

 

2. Springa, lyfta vikter eller yoga?

Lyfta tyngder. Lätt. (alltså inte att lyfta lätt, utan att frågan var lätt att svara på :D)

 

3. Vilken kroppsdel gillar du att träna mest respektive minst?

Minst triceps, mest resten.

 

4. Vilken är din favoritövning?

Kanske armhävningar då? Och så gillar jag faktiskt plankan också!

 

5. Något du skulle vilja vara bättre på?

Att springa. Eller ja, egentligen vet jag inte hur smart det skulle vara att vilja bli bättre på något man hatar, men kanske jag skulle börja gilla löpning mer om jag blev bättre på det? 

 

6. Tränar du hellre med någon eller ensam?

Ensam. Då det bara är jag och musiken, då blir det oftast bäst. När det gäller ledda pass har jag dock gärna sällskap av någon :)

 

7. Vad är det allra jobbigaste med att träna? 

Allt det praktiska runtomkring. Att ordna med mat både före och efter, att ta sig till och från gymmet, att duscha efteråt, osv osv osv. 

 

8. Hur länge har du tränat?

Så länge jag kan minnas.

 

9. Hur har din träning ändrat under dessa år?

I åldern 10-15 bestod träningen av hobbyn såsom friidrott, dans, ridning och judo, i åldern 15-20 gick jag regelbundet på gym men hade nog egentligen ingen aning om vad jag höll på med (har jag konstaterat nu i efterhand) och därifrån uppåt började jag studera fysioterapi och således se på träningen med helt nya ögon. Det kan ni läsa mera om här

 

10. Hur ofta och hur länge tränar du varje vecka?

Ungefär varannan dag, skulle jag säga. Och oftast en timme åt gången.

 

11. Har du något träningsmål för tillfället? Vad är målet med din träning?

Japp, rehabiliterar ju min knäskada för fullt, så målet är ett stabilt, smärtfritt och välfungerande knä före sommaren anländer!

 

12. Om du skulle få välja något ätbart som plötsligt skulle bli riktigt hälsosamt, vad skulle det vara då?

Eeeeeh choko såklart. Vad annars????

 

13. Vad äter du helst efter ett träningspass?

Kokt ägg och kvarg om jag har bråttom, annars helt ordentlig mat. 

 

14. Om du fick välja 5 livsmedel att leva på resten av ditt liv, vilka skulle det vara?

Men usch vilken jobbig fråga för någon som älskar mat... Men kyckling, batat, choko, blåbär och banan, då.

 

15. Favoritmellanmål?

Smörgås, bananplättar, yoghurt och müsli, frukt, ja, det mesta duger!

 

16. Tar du några kosttillskott?

Mjölksyrebakterier och d-vitamin ibland. 

 

17. Vad är ditt favoritträningsplagg?

Det måste nog vara mina blåa träningstights från Stadium. Här finns bild. 

 

18. Hur mycket tänker du på utseendet när du tränar?

Den som nångång har sett mig på gymmet vet svaret på denna fråga, det vill säga inte alls :D :D :D Mvh hon som 9/10 gånger är osminkad på gymmet och ligger och flåsar på golvet i en svettpöl typ. 

 

19. Vad finns i din gymväska?

Min Meribottle, träningsskorna, träningskläderna, medlemskapsarmbandet och en banan. 

 

20. Just nu stör jag mig på det här i träningsväg:

 Att en massa träningsprofiler på Instagram har miljontalsföljare fast de tränar med en teknik som är sämre än mina mattekunskaper. Alltså, blir helt matt när någon står där och drar in magen för allt de är värda samtidigt som de gör kobenta och svankryggade squats, och så är det en massa unga tjejer i kommentarsfältet som ba "omg your great I adore you so much your body is great I have to try this at home" *insätt emojin som håller handen för ansiktet* 

 

21. En träningstrend jag tror, eller hoppas, kommer gå över är:

Att var och varannan människa som har någon halvdan "utbildning" går omkring och kallar sig pt. Tycker det drar ner på trovärdigheten för yrket så mycket. 

 

22. Vem är din förebild då det gäller träning?

Min vän Janna som drar timmar på WSC är grym! Och så måste jag nog också säga att jag är väldigt imponerad över i vilket skick min pappa är, speciellt med tanke på att gubben ändå närmar sig 55 år.

 

23. Ditt bästa träningstips till någon som vill börja träna?

 Före du börjar - se till att lära dig hur man spänner magmusklerna på rätt sätt! Det är enligt mig en av de allra viktigaste grejerna att ha koll på före man börjar träna, kan man inte det, är det nämligen väldigt få saker man träningsmässigt kan utföra rätt och tryggt. 
Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Drömhemmet, här kommer vi!
Vilken betydelse har atmosfären på jobbet?
Listan om hälsa och träningKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Fest · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning · VeckoslutssammanfattningarArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12