Så påverkade krocken mig

 
I november var jag med i en bilkrock på motorvägen, och efter det skrev jag inlägget "Döda vinkeln" (läs här) som blev ett av mina mest lästa inlägg någonsin. Nu är det ungefär fem månader sen krocken, och jag tänkte skriva om hur den påverkat mig och min syn på trafiken nu när jag sitter i tåget och inte har något extra att göra: 
 
¤ Rädsla. Det räckte ganska länge före jag vågade sätta mig bakom ratten och köra igen, men efter några veckor tvingade jag mig själv att göra det och efter det kände jag i flera månaders tid ångest varje gång jag visste att jag behövde köra nånstans. För ungefär en månad sen började det äntligen kännas ganska okej att köra igen, men på den motorvägen där krocken ägde rum har jag fortfarande inte vågat köra. Och hjärtat slår fortfarande extra hårt när jag sitter i en bil som kör på motorvägen (även som passagerare) och någon kommer ut från en avfart eller byter fil. 
 
¤ Osäkerhet. Jag är en mycket mer osäker kusk nu än jag var förr, vilket är väldigt synd eftersom jag brukade älska att köra och var väldigt bra på det också. Och nu menar jag inte att jag känner mig osäker på mitt eget körande, utan jag känner mig osäker när jag beger mig ut i trafiken på grund av andras beteenden. Hur konstigt det än låter har jag kommit fram till att det säkert hade känts bättre om krocken var mitt fel, för då hade jag nog känt mig mycket säkrare i trafiken på grund av att jag kunnat ändra mitt eget beteende och lärt mig av misstaget. Förstår ni hur jag menar? För nu känns det som att det inte har någon skillnad hur bra kusk jag än skulle vara, när jag ändå inte kan påverka andras beteenden i trafiken. Det fanns ju inget jag kunde göra för att hindra krocken när den hände, utan det berodde på den andra kuskens slarvighet. Jag kan ju inte veta när någon nästa gång bestämmer sig för att inte kolla döda vinkeln, sätta sig bakom ratten alkoholpåverkad eller köra utan körkort och jag helt enkelt råkar vara på fel ställe vid fel tidpunkt. 
 
¤ Nervositet och irritation. Visst har jag förr också blivit irriterad på folk som inte beter sig som de borde i trafiken, men nu har det blivit mycket värre. Jag blir så otroligt irriterad (och nervös för den delen också) när folk som kör bakom en kör så nära att de nästan rör i bakluckan, inte en chans att de skulle hinna stanna i tid om jag skulle behöva bromsa. Hallå, har folk inte hört om säkerhetsavstånd? Och visst förstår jag att bussar inte kan väja för bilar på samma sätt som bilar kan väja för bussar, men när en buss kommer emot i hög hastighet och halva bussen är i fel fil och nästan tvingar bilen i diket när den kommer emot, ja då undrar man ju nog om de inte kunde sakta i lite. Inte har jag heller aldrig förr varit nervös när jag behövt byta fil, men efter krocken har jag blivit det, speciellt eftersom andra bilförare väldigt sällan släpper in någon i en fil när man ska byta (jag ger rum åt andra i 90% av fallen).
 
¤ Ilska. Efter att ha varit med i en krock som kunnat leda till handikapp för resten av livet eller i värsta fall döden blir jag så otroligt ARG när jag ser folk som åker omkring utan säkerhetsbälte. Det räcker ungefär två sekunder att sätta på det där säkerhetsbältet och jag FÖRSTÅR INTE hur folk tänker när de inte "orkar" sätta på säkerhetsbältet?! Samma gäller när människor tar onödiga risker och ska köra om en bil trots att en annan kommer emot och man just och just hinner förbi, så otroligt onödigt. Oavsett hur bråttom man har är det väl knappast värt en nokkakolari? OCH NEJ, man behöver varken kolla sin instagram eller spegla sig medan man kör, när man kör ser man på VÄGEN. Det kanske bara handlar om några sekunder när du snabbt kollar igenom din instagram, men under de sekunderna hinner en älg springa upp på vägen hur lätt som helst. 
 
Åtminstone jag tycker att det är ett stort ansvar att ha körkort och röra sig i trafiken, men många vuxna människor tycks inte förstå det. Jag förstår fortfarande att misstag händer, men jag undrar nog hur många bilolyckor som kunde undvikas om folk började använda lite mera vett när de kör. Här kommer en låt med enkelt språk man kan lyssna på ifall man behöver en liten påminnelse om hur man ska bete sig i trafiken:
 
Håller nog med om vad de sjunger, "de e nog bra myki prima när folk kan bete sig på gator". Synd bara att så många inte kan det. 
Laxsallad & Lizette

Två saker som alltid gör mig på bra humör under mina Vasabesök: 1. Sweet Vaasas laxsallad, och 2. Träffis med Lizette. Att kombinera dessa två innebär därmed dubbelt så bra humör, och det var exakt vad jag gjorde idag. En annan sak som också gjorde mig på bra humör idag var att jag såg att Molly Sandén kommer att uppträda på Rockoff i juli, drömmen att vara där då!! Jag har ju flera gånger skrivit om att hon är min absoluta favoritsångerska, så detta vill jag ju verkligen inte missa. Hoppas, hoppas att jag slipper till Åland då! 
Om att kommentera vettigt

bildkälla
 
Jag läser ofta bloggares kommentarsfält, eftersom jag tycker det är intressant. Speciellt kommenterarena på inlägg som väcker åsikter är intressanta att läsa, eftersom människors olika åsikter kommer fram så bra. Men vet ni vad? Istället för att tycka att det är intressant har jag på sistone ofta fått en klump i magen när jag läst och det har nästan rykt ur öronen. Nu pratar jag inte om dessa supermegaelaka kommentarer jag skrivit om tidigare (länk), utan om tonen som folk överlag tycks använda när de kommenterar nu för tiden. 
 
Låt oss säga att någon skrivit sina tankar om ett "känsligt" ämne, såsom bikinifitness eller feminism. Alla håller säkert med mig om att det är ämnen som väcker åsikter och det blir oftast debatt i kommentarsfälten när folk skriver om ämnen som dessa. Det som gör mig arg, besviken och ledsen är, att folk inte längre tycks kunna diskutera. Har människor glömt att alla tänker olika, eller? För ifall man inte tänker exakt som du, ja då är man dum. Om folk inte håller med om vad någon skriver, så dumförklarar de istället för att berätta om sitt eget perspektiv på saken.
 
Låt oss ta Blondinbella som exempel. När hon skrev i sin blogg att hon inte är feminist, ja då var hon dum. Nå, låt mig säga något, det att någon inte tänker likadant som du betyder inte att den är dum, det betyder att ni ser på saken på olika sätt. Jag kan inte låta bli att undra vad folk får ut av att dumförklara andra för att de inte tänker som en själv, när man istället sakligt kunde skriva om hur man själv ser på saken. Låt mig förtydliga:
 
Blondinbella skriver att hon inte är feminist. Du svarar:
Men gud vad dum du är....
Alltså hur kan man vara så korkad?
Du förstår ju ingenting, läs på!
Jag kan inte hålla med dig, eftersom...
Jag ser på saken så här istället...
Jag kallar mig feminist för att...
Jag förstår inte riktigt hur du menar, kan du förklara...
 
See the difference? Istället för att låta Blondinbella ta del av andras perspektiv, få läsa andras synvinklar på ämnet och få en större förståelse för varför så många är feminister, så blir hon dumförklarad? Vad hjälper det? Som om hon då skulle ändra sig och sen också kalla sig feminist, för att andra tycker att hon är dum annars? Skulle inte tro det.. Ytterligare ett förtydligande: Föreställ er en köttätare och vegetarian. Vegetarianen säger att köttätaren är dum för att köttätaren äter kött / vegetarianen berättar om varför vegetarianen själv valt att bli vegetarian. När är chansen större att köttätaren inser fördelarna med att vara vegetarian? Mmmm exakt. 
 
Det känns som att vissa försöker tvinga andra till att tänka som en själv, och det är inte rätt sätt gott folk. Diskutera istället, ge perspektiv och berätta hur ni själva tänker. För alla tänker olika, och i alla fall jag tycker att det skulle vara mycket bättre att lära sig av varandra och få bredare syn på saker och ting än att bara dumförklara den som inte tänker likadant som en själv. 
 
Jag har inte fått speciellt många elaka kommentarer (vilket jag är glad över), men jag har fått flera kommentarer med elak ton. Jag svarar alltid så sakligt jag kan, men jag tappar intresset att diskutera med en person direkt om jag märker att personen försöker tvinga mig till att ändra åsikt för att jag inte tycker som den gör. Jag vill gärna förstå varför den andra personen inte tänker som jag, men jag vill inte känna mig tvingad till att ändra min åsikt. Get my point?
 
För en tid sen läste jag kommentarerna till ett inlägg som delade mångas åsikter. Vissa höll helt med, andra inte alls. En av dem som inte höll med skribenten skrev många kommentarer, och en annan som höll med denne kommenterade något i stil med "tack för att du kommenterar inlägget sakligt". Alltså ursäkta? Vad är det att tacka för, att någon kommenterar sakligt? Det borde väl vara en självklarhet att man kan kommentera sakligt, trots att skribenten inte har samma åsikt som en själv?

Nej hörni, skippa "Jag-har-rätt-du-har-fel-tyck-som-mig-eller-så-är-du-korkad" tankesättet, och diskutera med varandra istället. Försök förstå varandras synvinklar och lär er något av varandra istället för att försöka tvinga varandra att ändra åsikt. Och framför allt, respektera varandras åsikter trots att ni inte tycker lika. Och finner någon det av någon anledning svårt att kommentera sakligt för att man inte håller med, ja då ska man vara tyst istället. 
 
När ni lämnar en kommentar, fråga er själva vad ni vill åstadkomma med den kommentaren. Vill ni göra personen glad, bra. Vill ni ge en komplimang, ännu bättre. Vill ni säga något elakt, strunta i det. Tycker ni personen är dum, så tyck det för er själva då. Förstår ni inte hur skribenten menar, fråga. Vill ni säga er åsikt om saken, gör det sakligt. Håller ni inte med, berätta varför ni inte håller med. Och sist men inte minst, lämna aldrig en kommentar ni inte kan stå för. Så enkelt är det. Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Så påverkade krocken mig
Laxsallad & Lizette
Om att kommentera vettigtKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · TräningArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12