Vad jag shoppade i Gdansk

Läs om resan här
 
Ända sen jag bestämde mig för att varje plagg jag köper ska kännas 100% rätt, har min shopping minskat markant, antagligen för att shopping sen dess börjat kännas mer ansträngande och krävande än lättsamt och kul. Och bra så, antar jag! I Gdansk blev jag dock mer eller mindre tvingad till butiker i och med att vi av min pojkväns önskemål besökte hela tre köpcenter, och till min förvåning hittade jag faktiskt tre plagg (plus en accessoar) som alla uppfyllde alla mina kriterier för att kännas 100% rätt, så, idag tänkte jag att vi kör ett gammaldags new-in-inlägg och tar en titt på mina inköp! Ska bli spännande om ni kommer besöka det här inlägget lika flitigt som förr, eller om det är helt tydligt att det inte längre är populärt att göra så här :D
 
 
Först ut har vi denna skjorta från Zara. Just nu äger jag exakt två stycken skjortor som är såna där perfekta passar-både-vardag-och-fest-skjortor, men vips är de tre, och det kändes faktiskt välbehövligt. VET att jag kommer använda denna tills den smular sönder, trivs så himla bra i den och materialet är så skönt och den passar resten av min garderob perfekt.
 
 
På tal om att smula sönder så är det exakt vad min förra svarta väska jag haft i flera år börjat göra, så har redan länge tänkt att det så småningom börjar vara läge att skaffa en ny. När denna dök upp i Pull & Bear kände jag att det där "så småningom" var nu, så den fick följa med mig hem.
 
 
Det jag hatar att shoppa mest av allt är byxor - tycker 99% av alla byxor är obekväma och sådana vill man ju inte ha, och dessutom brukar det kännas lite ångestfyllt att shoppa byxor när jag sällan får dem ens över knäna, trots att jag tar den största storleken butiken har att erbjuda (hur rimligt det är att mina vader klassas som största möjliga lår är sedan en annan diskussion). I Zara brukar jag dock alltid hitta byxor som passar, men nu när jag för en gångs skull gjorde det i en annan butik också, kände jag att lite variation knappast skadar. Dessa uppfyller allt jag önskar av ett par byxor (stretchiga, sköna, högmidjade och tillräckligt långa ben), och det att jag köpte dem från en lokal butik av världens gulligaste tant, gjorde inte saken sämre.
 
 
Och sist men inte minst, denna klänning från Reserved. Hade en liknande från Vero Moda som jag ÄLSKADE, men den gick tyvärr sönder, och ever since har jag försökt hitta en lika bra att replace:a den med. Här har vi den. I väntan på nyåret, då =) Haha, nånej, ska nog hitta tillfälle att bära den före det.
 
Bra skjorta, bra, väska, bra byxor, bra klänning = bra shoppingrunda. Ska nog inviga både byxorna, skjortan och väskan nu i helgen när mamma och pappa kommer på besök! Lääääängtar. Både efter mamma och pappa och att få inviga kläderna. Trevligt veckoslut på er!
Saker jag funderat på på sistone

I ungefär en veckas tid har jag försökt komma ihåg att skriva upp en anteckning i mobilen varje gång en tanke som börjat med "varför" dykt upp i mitt huvud, för att sedan kunna skapa ett (förhoppningsvis fyndigt/roligt/intressant) blogginlägg. Här är resultatet: 
 
Foto: Jennifer Sandström 
 
 
VARFÖR....
 
 
...heter typ alla kvinnor Elisabeth i mellannamn?
 
Känns som att man knappt behöver fråga vad kvinnor heter i mellannamn längre, för man vet liksom redan att de antagligen heter Elisabeth (och heter de inte Elisabeth heter de Alexandra). Kan slå vad om att minst 50% av er som läser det här just nu heter antingen Elisabeth eller Alexandra i mellannamn, alternativt att er bästa kompis heter Elisabeth eller Alexandra i mellannamn. Har jag rätt eller har jag rätt??
 
 
...har telefonförsäljaryrket fortfarande inte dött ut?
 
Alltså hur tusan får de tag på min nummer fast jag har hemligt nummer och varför tusan tror de jag vill ägna flera minuter på att lyssna på deras babbel om varför jag borde binda mig i ett års tid till en alldeles "fantatisk" tidningsprenumeration? Förra veckan ringde mig tre stycken telefonförsäljare från olika firmor under en och samma dag, TRE. Jag fattar verkligen inte hur dessa firmor ens går runt, jag menar, köper någon faktiskt vad de säljer? Och i så fall vem? VEM?
 
 
...svarar folk inte då de får en Facebookinbjudan?
 
Finns få (egentligen obetydliga) saker som irriterar mig lika mycket som när folk låter bli att svara på Facebookinbjudningar. Liksom, här har någon skapat ett evenemang de bjudit in dig till, och så låter du bli att svara, trots att värden ser att du sett din inbjudan? Söta öde, det KAN ju inte vara så svårt att svara. Vet du att du inte kommer delta - klicka "kommer inte", är du osäker på om du kommer delta - klicka "kanske", och vet du att du kommer delta - klicka "kommer". Och gör det helst direkt - det är bara onödigt att skjuta upp, för då ökar risken att du glömmer, och det får dig bara att verka oartig och gör det krångligt för värden. Just. do. it. 
 
 
...skriver folk inte sin postnummer när de uppger sin adress?
 
Jag har postat iväg ett par saker via fb-loppis på sistone, och ungefär varje gång jag bett om en adress, har jag fått ett svar i stil med "Sjöholmsvägen 10 a 2". Och man ba OJ vilket bra svar =))) Okej, för- och efternamn kan jag ju se i profilen och om staden finns med kan jag googla fram postadressen, men orka göra det så invecklat för mig som säljare? Bara skriv hela din adress, för tusan.
 
 
...pratar folk i veckor istället för datum?
 
Något som är lika störande som när folk inte uppger sin fullständiga adress, är när folk talar i veckor istället för datum. VARFÖR säger man "passar det på onsdag vecka tolv?" istället för att helt enkelt fråga om det passar den 20.3? HUR skulle jag kunna veta när onsdagen vecka tolv är? Liksom, jo om jag råkar ha kalendern med mig och gräver fram den, men när det bara är så_mycket_lättare_att_säga_ett_klart_och_tydligt_datum.
 
 
...rör man i en massa kläder i butiken man inte ens vill ha?
 
När jag går igenom en klädbutik tar jag i typ varannat plagg jag passerar, och jag fattar verkligen inte varifrån det här behovet att röra i plaggen kommer? Går ju liksom fram och tar tag i plagg i helt vanliga material jag inte ens är ett dugg intresserad av, bara för att släppa dem en sekund senare? WHYYYY. Snälla säg att jag inte är den enda som gör det här?
 
 
...antar folk automatiskt att avundsjuka ligger bakom all kritik?
 
Visst, ibland kan säkert avundsjuka ligga bakom skitsnack osv, men jag tycker det känns som att folk tror allt beror på avundsjuka direkt man säger något negativt om någon eller ger någon kritik, och så är det ju verkligen inte. Liksom, ibland tycker man väl bara inte om människan för att den beter sig dåligt, och det har väl inget med avundsjuka att göra? T.ex. när folk kritiserar Isabella Löwengrips flygande/provokativa bloggsätt, så är det alltid någon som dyker upp bland kommentarerna för att gapa om att alla som kritiserar henne minsann bara är aaaavundsjuka. Logiken i det, anyone?
 
 
...lyckas man alltid välja den långsammaste kassan i butiken? 
 
Inte en gång slår det fel - jag går till kön som är kortast, och vips är det någon som glömt att väga sina frukter eller inte har med sitt kort eller ska springa efter ännu någon vara, och så går kön långsammast framåt ändå. Bästa är ju när man sedan bestämmer sig för att byta till kön bredvid, som tycks gå framåt snabbare trots att den är längre, och så sker något av ovanstående även i den nya kön man bytt till :D adihjsoifhsougfhluifglis.
 
 
...tycker folk att Kardashians är så fascinerande?
 
Jag har noll koll på Kardashians (förutom att jag vet att Kim Kardashian är någon som anses vara väldigt snygg, är gift med Kanye West och har ett eget sminkmärke, typ), så förra veckan bestämde jag mig för att ta reda på what the fuss is all about, och knäppte på realityserien The Kardashians - kändes som en allmänbildande grej att göra, så populära som de tycks vara i vårt moderna samhälle. Men, fattade verkligen inte grejen? VARFÖR är de så fascinerande? Kan någon förklara?
 
 
...gillar folk fastlagsbullar?
 
Fastlagsbullar är enligt mig ungefär det tråkigaste och äckligaste bakverket som finns, men det kan iofs ha att göra med att jag inte tycker om grädde. Så, om man gillar grädde fattar jag väl att en bulle med grädde kan vara helt okej, men folk beter ju sig som om dessa bullar är årets höjdpunkt? Det godaste de vet? Liksom, det är en helt vanlig bulle med lite fyllning. Chilla. 
 
 
...envisas artister med att säga "jag älskar er"?
 
Annars är jag verkligen en Mello-fantast i kropp och själ, men huhhu vad cringe jag tycker de där kärleksförklaringarna som dyker upp när någon går vidare till final är. Vet inte ens riktigt varför, men när artisten får mikrofonen framför sig med frågan "vad vill du hälsa åt alla som röstat?" och artisten utbrister ett "jag älskar eeeeeeeeeeeeeer!!!", då vill jag verkligen dra fram skämskudden. Skulle inte ett "tusen tack för alla röster" eller något räcka och... vara lite mer äkta?
 
 
...taggar folk faktiskt sina kompisar i dessa ”tagga personen som börjar på M, om hen inte svarar inom fem minuter måste hen bjuda dig på pizza” inlägg på Facebook och Instagram?
 
Det här måste ju nog vara ett av de dummaste påhitten på sociala medier hittills... Snälla ni som läser det här och är mina kompisar på Facebook eller följer mig på Instagram - tagga mig aldrig i den här skiten. Kan hända jag blir tvungen att säga upp vänskapen i så fall.
 
 
& Det var mina varför-funderingar, det. Den som har svaren (eller har funderat på samma), please make your voice heard i kommentarsfältet!
 
P.s. Läs också mina tidigare funderingar från år 2015 här 
Ett förlängt veckoslut i Gdansk, Polens pärla

Då var Nikos julklapp till mig utnyttjad, och vi är hemma igen efter ett förlängt veckoslut i Gdansk! Låt oss ta en titt på hur vår resa (som innehöll både highs and lows) såg ut, samt vilka tips jag har att dela med mig av efter att ha utforskat staden i några dagar:
 
 
Man kan lugnt säga att resan fick en mindre bra start då vi landade på fredag morgon och trötta tog oss till vårt "lägenhetshotell" för att lämna av våra väskor,  bara för att en timme senare stå och klia oss i huvudet med ett gäng andra turister vid adressen där vårt 4-stjärniga boende borde ha varit. Där fanns inga skyltar och ingen personal, och ingen svarade heller på telefonnumret som fanns i både bokningsbekräftelsen och på alla hotellsidor. Vi trodde vi hade blivit lurade och släpade med väskorna till ett frukostställe medan vi funderade på vad vi skulle göra, och sent på eftermiddagen,  just då vi tänkte ta in någon annanstans,  då svarade de äntligen i telefon och vi fick checka in. Visade sig att vår lägenhet fanns i ett helt vanligt bebott höghus,  och det var verkligen inte som vi hade väntat oss. Visst,  själva lägenheten var fin och läget var bra, men det kändes bara som att mycket inte stämde (t.ex. spa:t som vi hade uppfattat skulle ingå i bokningen,  hade aldrig ens hört talas om dessa lägenheter).  Så, boendet var helt klart resan besvikelse - tyvärr. City Center Apartments Spa & Wellness hette det, ifall någon undrar. 
 
 
Fredagsfrukosten intogs på Zakorkowani, och det kändes minst sagt uppiggande efter dagens dåliga start. Väldigt vänlig personal, väldigt mysigt och Instagramvänligt ställe och väldigt tilltalande meny. Beställde in toast, croissanter och burritos och delade på allt, och allt var väldigt gott och fräscht. Vi fick dock vänta rätt länge på maten, men det berodde enbart på att de lagade croissanterna from scratch, så det kändes ändå som en ganska godtagbar ursäkt =)
 
 
När vi äntligen fått lämna väskorna på rummet kunde vi ta oss in till stan och verkligen njuta av att vara där, vilket inte var speciellt svårt med tanke på att VÄRSTA VÅRVÄDRET rådde. Konstaterade snabbt att Gdansk var en väldigt speciell, behaglig och fin stad - passligt stor, passlig mängd folk och passligt med saker att se och göra. Det allra bästa var nästan alla hus - lika många söta och fina hus har jag nog inte sett någon annanstans. Tror liksom jag hade varit nöjd och glad även om hela resan gått ut på att gå omkring och se på alla hus, SÅ fina var de. 
 
 
På fredag kväll åt vi på en lite finare restaurang, Nikos födelsedag till ära. Prisnivån var ganska mycket högre än på de flesta andra restaurangerna i Gdansk, men det kändes väldigt värt det. Restaurangen hette La Pampa, och i och med att stället hade specialiserat sig på biffar, åt vi carpaccio till förrätt och biff till huvudrätt. Förrätten var den bästa förrätten jag någonsin ätit, och biffen var verkligen inte dålig den heller. Väldigt trevlig kväll!
 
 
På lördagen hade jag bokat in en massage åt Niko som födelsedagspresent, och i och med de låga priserna passade jag på att själv också ta en manikyr och gå på huvudmassage under tiden. Var verkligen supernöjd med båda, personalen var jättetrevlig men medan de jobbade var de helt tysta, och det var så SKÖNT. Gillar ju att babbla annars, men de få gångerna jag unnar mig något sånt här vill jag bara njuta i lugn och ro - minns hur mycket jag tyckte det förstörde när jag en gång gick på hot stone massage, och massören pratade non stop under hela behandlingen... Så, ja, var väldigt nöjd med behandlingarna och bemötandet på Marina Day Spa, och tyckte naglarna blev riktigt fina också! Det sammanlagda priset för Nikos ryggmassage, min huvudmassage och manikyren blev dessutom under 50 euro, så kändes väldigt prisvärt. Tips, tips!
 
 
Resans bästa lunch åt vi på lördagen, då vi spontant gick in till ett café vi råkade gå förbi. Bread & Wine tror jag det hette? Här åt jag hur som helst den godaste ceasarsalladen jag ätit i hela mitt liv, Niko åt en pajbit han var väldigt nöjd med och drinkarna var också färskpressade, goda och fräscha. En öl och muffins på det, och ändå betalade vi knappa 15 euro för hela kalaset. Very nice. 
 
Baltycka / Madison / Forum
 
En av Nikos favoritsysslor att göra utomlands är att åka till stora shoppingcenter, så vi fortsatte födelsedagsfirandet med att besöka typ alla köpcenter i hela Gdansk (kändes det som i alla fall) så att Niko skulle få välja ut en present och shoppa åt sig själv. Jag tyckte först att det var lite onödigt att besöka så många köpcenter, men Niko var nöjd och glad och hittade allt han ville ha, och jag gjorde några riktigt bra köp själv också (kan visa senare), så sist och slutligen var det nog en riktigt bra shoppingrunda. Sammanlagt besökte vi tre köpcenter (Baltycka, Forum och Madison), och alla var riktigt bra på sitt sätt. Baltycka hade bäst utbud av kedjor, Forum var störst och lyxigast och i Madison hittade man många intressanta lokala butiker man inte besökt tidigare.
 
 
En sak vi minsann fick lära oss under vårt förlängda veckoslut i Gdansk, var att man borde ha bokat bord till alla restauranger man ville äta på i goooood tid på förhand. Vi trodde inte detta skulle vara nödvändigt nu i och med att det är lågsäsong, men tji fick vi - fick vända om i dörren på flera restauranger på grund av att de var fullbokade. På lördag kväll KÖADE vi in till Chleb i Wino i 40 minuter, vilket kändes lite störigt, men som tur visade sig vara värt det - galet stora och goda pizzor, och fantastiskt bra service. Drack också (av servitörens rekommendation) min första Moscow Mule någonsin, and yes, it was gooooood.
 
 
Som de typiska turister vi är, besökte vi såklart Gdansks kändaste sevärdheter också. I och med mitt knä blev det inget klättrande upp i något kyrktorn (eller annat torn), men vi gick och kollade på kyrkorna, och Gdanskbokstäverna och pariserhjulet Amber Sky, såklart. Funderade länge av och an om vi skulle åka pariserhjulet eller inte, men bestämde oss till slut för att avstå, främst på grund av min höjdrädsla. Älskar pariserhjul i teorin, men i praktiken brukar en åktur innebära att jag sitter och blundar, skakar, mår illa och bara väntar på att det ska vara över =) På tal om typiska turister kan jag annars här också passa på att inflika att det var väldigt  mycket svenska och finska turister i staden, inget som störde mig (tycker snarare det känns lite mysigt och hemtrevligt när man hör finska och svenska utomlands), men kanske bra att veta för sådana som helst undviker så "turistiga" ställen - vet att många nämligen kan störa sig på sånt.
 
 
Och sist men inte minst, vill jag visa några bilder jag knäppte på en av våra kvällspromenader. Alltså, Gdansk på kvällen måste ha varit bland det vackraste jag någonsin sett - så otroligt mysigt, vackert och stämningsfullt! Har inte besökt några andra städer i Polen men utnämner nu ändå Gdansk till Polens pärla, för kan fasen inte tänka mig att något skulle toppa det här. En sagovärld, helt enkelt.
 
 
Tusen tack för en minnesvärd julklapp älskling, och vilket bra resemål du lyckades välja! Med tanke på den goda och billiga maten, den korta flygresan och de vackra husen, kvalar Gdansk nog in på min top trea av weekend-destinationer i Europa, tror jag! Men dem kan vi kanske diskutera mer i ett annat inlägg, för nu var det slut på reserapport för denna gång. Tack och hej, eller pożegnanie, som man enligt Google Translate skulle säga på polska =)Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Vad jag shoppade i Gdansk
Saker jag funderat på på sistone
Ett förlängt veckoslut i Gdansk, Polens pärlaKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Fest · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning · VeckoslutssammanfattningarArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12