Hur min syn på Isabella Löwengrip ändrats

För en tid sedan fyllde jag i denna blogglista, och då trillade en kommentar in där en person undrade om jag kunde förtydliga vad jag syftade på då jag skrev att min syn på Isabella Löwengrip ändrats efter att jag lyssnade på hennes medverkan i Schulman Show (avsnitt 13 ifall någon av er vill lyssna). Och visst kan jag det! Men bör kanske före jag fortsätter förtydliga att det gäller hur min syn på hennes blogg förändrats (eller kanske min syn på den bilden jag fått av henne genom att läsa hennes blogg), jag känner ju inte henne så vet inte hur hon är som person egentligen. Viktigt att komma ihåg!
 
Då jag träffade Isabella på hennes föreläsning i Vasa -13
 
Men ja, till hur min syn på hennes blogg ändrats. Isabellas blogg var den första bloggen jag började läsa, så det börjar väl närma sig tio år som jag följt med hennes liv via bloggen nu. Redan på basis av det kan man ju dra slutsatsen att hon gör/gjort något rätt, när jag orkat och viljat hänga med i tio års tid, och länge såg jag henne som en stor förebild. Inte nog med att hennes liv verkade väldigt intressant, utan jag såg verkligen upp till henne - inte bara för att hon lyckats bli så framgångsrik och för att det var spännande att följa med hennes framgångsresa, utan också för att hon verkade brinna för att lyfta och peppa andra kvinnor. Det var mycket snack om privatekonomi och självkänsla på ett väldigt ödmjukt sätt, och  det kändes som att hon hjälpte till med att motverka utseendehetsen/perfektionshetsen i sociala medier genom att t.ex. visa bilder på sin acne, berätta om hur hon blivit mobbad och publicera bilder på sitt favoritlördagsgodis (ÄLSKADE att någon bloggare skrev om choklad och vanlig husmanskost istället för bantninstips, skönhetsingrepp och knäppa dieter såsom barnmatsdieten, som dök upp i de flesta andra stora bloggar på den tiden). 
 
Så, det var vad jag uppskattade med hennes blogg. Och eftersom jag gärna vill stötta personer som har stora plattformar och använder dem till att lyfta fram sådant jag tycker är viktigt, lämnade jag också således positiva kommentarer i hennes blogg nästan dagligen, köpte exemplar av hennes tidning Egoboost då den kom ut, läste hennes böcker och beställde hem produkter från LCC när hon lanserade sitt skönhetsmärke. Det kändes bra att liksom "ge tillbaka" åt någon som gjorde så mycket bra, för jag uppskattade verkligen hur hon verkade brinna för att lyfta andra, hur hon motiverade mig att fortsätta bygga på bloggen och hur hon gång på gång visade att man kan lyckas och bli framgångsrik även som kvinna.
 
Inte visste jag då att det som kändes som genuin pepp egentligen bara var strategisk agenda.
 
För, sen lyssnade jag på hennes medverkan i Schulman Show, och för varje minut som gick började jag känna mig allt mer.... lurad? Kort sagt tolkade jag det Isabella berättade om i Schulman Show som att allt hon skriver i bloggen är strategi för att hon ska tjäna så mycket pengar som möjligt, genom att t.ex. skriva "snälla" inlägg strax före hon lanserar en ny produkt, så att folk ska känna att de gillar henne och således vilja köpa produkten. Däremellan kör hon på provocerande inlägg för att få upp statistiken ordentligt, för att t.ex. sedan föra hennes barn till biblioteket så att de nya läsarna ska få en bra bild av henne och vilja stanna kvar. Pepp-inläggen som jag sett upp till och inspirerats av har alltså egentligen varit inlägg som färdigt varit inlagda i ett schema då hon släpper nya produkter - ett mönster som i efterhand blivit väldigt tydligt i hennes blogg då man varit medveten om detta. Och visst, ur ett affärsmässigt perspektiv kanske det här är smart, vad vet jag, men ur ett etiskt perspektiv kan jag inte påstå att jag tycker det känns riktigt rätt. Samma gäller lögner om siffror - kanske vissa tänker att man är en tuff affärskvinna om man brer på lite och påstår att man har 1,5 miljoner bloggläsare fast det egentligen handlar om några hundratusen (fake it til you make it, osv), men jag tycker inte det är okej. Alls. 
 
Som bloggare gör det mig upprörd att läsa att någon annan bloggare ljuger om sina siffror och manipulerar sina läsare på ett sätt som känns högst oetiskt, och som läsare känner jag mig dumförklarad och nästan lite förlöjligad, som gått på bloggens strategi under alla dessa år. Det viktigaste för mig som bloggläsare är att bloggen jag läser känns äkta och ärlig, och som bloggare uppskattar jag då andra bloggare gör samarbeten på ett ärligt och genuint sätt, eftersom det ökar trovärdigheten och intresset även för andra bloggares samarbetsinlägg. Nu känner jag att jag som läsare tappat så gott som allt förtroende för det Isabella skriver i och med att jag aldrig kan veta om det hon skriver är sant eller bara strategi, och jag som bloggare känner att hennes reklam-taktik är exakt sådan som får bloggsamarbeten att framstå som icketrovärdiga och gör attityderna mot reklam i bloggar sämre.
 
Förutom dessa faktorer har jag också konstaterat att bloggens innehåll inte tilltalar mig på samma sätt längre. Från att tipsa om hur man kan spara pengar genom att pruta på Icatill att flyga sin stylist till London enbart för att köpa en klänning. Från att skriva om lärdomen att jobba mindre efter utbrändhet och magsår, till att jämt och ständigt skriva om högt tempo och långa, fullspäckade arbetsdagar. Från att skriva om hur självkänsla kommer inifrån och hur sjukt det är att samhället är så utseendefixerat, till att en stor del av bloggens innehåll kretsar kring just skönhet och yttre faktorer. Ja, mycket har ändrats under den här tiden jag läst hennes blogg, och det är väl inte så konstigt egentligen - vem hinner nu inte ändras på tio år (jag själv tänker ju inte heller lika om allt idag som jag gjorde när jag var 15 år). Så, man kan väl helt enkelt säga att vi nu vuxit ifrån varandra, Isabellas blogg och jag. 
 
Förr höll jag med om mycket av det hon skrev, nu gör jag inte det längre. Förr tyckte jag sunda värderingar lyftes fram i bloggen, nu krockar värderingarna med mina egna. Förr blev jag främst förfärad och provocerad då jag läste kommentarna i hennes blogg, nu blir jag också ofta förfärad och provocerad av inläggen. Fascinationen finns kvar, men beundran är borta.  Ungefär så. Och det gäller inte bara Isabella, utan rätt många influencers nu för tiden faktiskt. Det är väl åt det hållet det går - mer extremt och mindre mänskligt. Mer redigerat och mindre äkta. Mer materiellt och mindre personligt. Mer press och mindre pepp. Klimatet på nätet 2018, alltså. Camilla Persson

http://xamiilla.blo.gg/


Jag förstår precis hur du känner kring Isabella. Jag började också följa hennes blogg som femton åring och läst den enda fram tills i förrgår. Flera gånger om dagen i över nio år, hur var den personen man såg upp till som du beskriver det över att hon var ju sig själv och vågade visa den "fula" sidan av sig själv med acne, "övervikten" ett tag, med och motgångar samt mobbningen och hon kändes som en stora syster. Men så i tisdags kände jag bara, nu får det vara bra. Hennes lyxliv inspirerar inte mig längre och hon känner bara som att hon är något "mer" än oss andra. Så nu är hon avföljd på både instagram och bloglovin'.

Svar: Den känslan har jag också fått, och tycker det är riktigt jobbigt med folk som tycker de är bättre än alla andra 😒
Daniela Skoglund

Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


För mig har det också gått som för dig och troligen många andra. En före detta förebild känns mer som en strategisk bluff nuförtiden vilket är otroligt tråkigt. Ibland tycker jag att man kan se en lite mer mänsklig del av Isabella genom hennes inlägg men tyvärr vet man ju inte heller längre om de bara är ett sätt att påverka läsaren på. Håller verkligen med om att man vill läsa bloggar som är äkta och genuina. Därför blir det att jag nuförtiden läser hennes blogg kanske en gång i veckan, mest för att se OM det skulle dykt upp något som känns intressant, vilket är en stor skillnad från förut då jag läste hennes blogg dagligen!

Svar: Jag läser fortfarande hennes blogg nästan dagligen och borde nog trappa ner. Finns andra bloggar som känns äkta och genuina att följa!
Daniela Skoglund

Ja det är lite som att titta på en tv-serie att läsa hennes blogg. Ingenting går ju att lita på liksom. Och jag har nog till och med mer förtroende för serierna jag följer än henne/hennes blogg.

Hon har ju alltid varit ganska strategisk med bloggen, och sagt "bra att publicera provokativa inlägg vid 15 på dagen för då är folk lite hungriga och extra lättprovocerade". Hon har ju alltid medvetet provocerat. Men nu verkar alltihop ha gått överstyr. Hon har bara ett mål: att tjäna så mycket pengar som möjligt. Och det, ja, är ganska tröttsamt.

Är också lite obehagligt hur otroligt positivt hon lyfter fram allt när det bakom kulisserna förmodligen händer massor av skit. Och att kommentarer som skulle ifrågasätta eller peka ut något hon inte vill ska belysas, inte godkänns.

Svar: Ja, håller med om att det verkar gått överstyr nu. Att ha en strategi är ju liksom ok, men det finns ju en gräns. Och det där med kommentarerna har jag läst om på flera andra ställen också!
Daniela Skoglund

Bra inlägg, jag har också slutat läsa hennes blogg. Förut läste jag den varje dag. Läser knappt några svenska bloggar längre utan mera finlandssvenska :)

Svar: Tack! Och det är väl fördelen med att bloggandet inte är lika stort i svenskfinland, att det verkar hållas mer äkta så??
Daniela Skoglund

linda


Jag håller faktiskt med dig och jag tappade helt intresset för henne när det kom fram att hon bara är där hon är idag på grund av att hon ljugit och fuskat sig fram.. det är helt enkelt inte inspirerande.

Svar: Nä, jag håller helt med dig!
Daniela Skoglund

COUNTRYGIRL and HOMEWIFE

http://fondofhome.blogg.se


Vilket bra och viktigt inlägg!! Kan inte annat än hålla med i din känsla och reflektion. Känns inte okej någonstans. Man känner sig verkligen lurad när någon så strategiskt har spelat med ens känslor för sin egen vinnings skull.

/C

http://fondofhome.blogg.se - nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

Svar: Tack så mycket! Och visst gör man?! Nästan obehagligt ju...
Daniela Skoglund

Bra skrivit! Följde också Isabellas blogg väldigt länge men tröttnade då allt kändes så fejk!

Svar: Tack! Du verkar inte vara den enda som gjort det.
Daniela Skoglund

Jag håller så med dig. Jag har inte hört Schulman show eller vad det hette men jag tycker att bloggen känns så falsk nuförtiden så jag läser den inte. Följer henne på instagram dock men börjar tröttna på den också.. Jag läste hennes blogg på samma grunder som dig och ingenting känns kvar, bara ett ytligt skal... Tråkigt!

Svar: Ja, det känns onekligen tråkigt! 😐
Daniela Skoglund

Angelica - En blogg om cancer, älgar och att inte vara spontan

http://sandraangelicalarsson.blogg.se


Jag håller med dig helt och hållet! Väldigt tråkigt att det blivit så, att det är så mycket oäkta och redigerat material.Hoppas att Bella är lycklig i alla fall!

Svar: Ja men det hoppas jag också! Är inte som att jag går omkring och önskar att hon är olycklig bara för att jag inte håller med henne.
Daniela Skoglund

Omg, jag har aldrig tänkt på det här tidigare, men du har verkligen rätt! Jag slutade läsa Isabellas blogg för något år sedan då jag märkte att jag kände mig stressad och ovårdad efter att jag läst hennes blogg (Stressen att se bra ut, klättra snabbt i karriären, alltid fixad osv).
Men jag har aldrig fattat strategin bakom hennes inlägg! Tack för att du öppnade mina ögon!

Svar: Blir också ofta stressad av att läsa, borde fasen sluta alltså. Och hon berättade helt öppet om sin strategi, inget jag räknat ut själv 😊
Daniela Skoglund

Jag förstår helt vad du menar. Läser du bloggen fortfarande?

Svar: Skönt att höra! Och ja, tyvärr (?). Skulle säkert må bäst av att sluta men det är svåååårt då bloggen ändå känns så fascinerande. Sällan på ett bra sätt, men fascinerande ändå.
Daniela Skoglund

lmmkbilder.blogg.se

http://lmmkbilder.blogg.se/


Det är så med förebilder, de ändras och man byter ut dem.
Inget konstigt med det och du verkar ha en klar bild av vad som är viktigast för dig och du är också förebild för någon/ några ☺
Ha det så fint

Svar: Ja, men så är det väl. Och det tycker jag att jag har 😊 tack det samma!
Daniela Skoglund

Intressanta reflektioner! Jag förstår verkligen vad du menar. Jag har själv inte läst Blondinbellas blogg på ett par år, då det kändes som att den blev alldeles för ytlig och ogenuin med åren. Följer dock fortfarande Isabella på instagram, för det är ju ändå fascinerande att se vad hon har för sig.

Svar: Då är den nog ännu mer ytlig och ogenuin nu, vågar jag påstå. Men visst är det konstigt hur man ändå fascineras och inte vill (/kan :D) sluta följa?!
Daniela Skoglund

Angelica Wåhlin

http://angelicawahlin.se/


Intressant inlägg! Jag har faktiskt aldrig direkt följt Isabella, eller intresserat mig så mycket för henne. Tycker dock (oavsett om resten) att det är fantastiskt hur framgångsrik hon blivit!

Svar: Tack! Och jag vet faktist inte - är det okej att ta till vilka metoder som helst så länge framgång nås?
Daniela Skoglund

Jag håller verkligen med dig! Jag hade känt länge att hon förändrades och inte alls stod för samma saker som jag men för mig rann det över när hon som har pratat om att älska sin kropp som den är hade reklam för plastikkirurgi på sin blogg. Jag skuldbelägger inte enskilda kvinnor som plastikopererar sig men att göra något sådant i hennes position med det inflytande hon har samtidigt som hon har pratat om att älska sig själv fick mig att må fruktansvärt illa.

Svar: ...har Isabella haft reklam för plastik-kirurgi på sin blogg?? Det har jag i så fall missat
Daniela Skoglund

Anonym


Jag förstår hur du menar. Ändå har jag själv börjat läsa hennes blogg för typ 1 år sen kanske och gillar den fortfarande och tycker hon är ganska ”smart”. Tror mitt intresse för henne och hennes strategi har att göra med att jag är intresserad av marknadsföring (och jobbar som marknadsförare). Ser den nog inte alls som en dagbok utan mer som en magasin.

Svar: Jag förstår också hur du menar! Som jag skrev i inlägget - kanske jättesmart ur en business-synvinkel, men det behöver inte betyda att jag tycker det är rätt.
Daniela Skoglund

Jag håller helt med dig! Har också slutat både läsa hennes blogg och följa henne på instagram.

Svar: ...och jag håller fortfarande på med båda 😅
Daniela Skoglund

Film&serier bloggen

http://filmandserier.blogg.se


Du har så rätt i det du skriver, jag känner mig också lurad. Jag kanske inte har följt henne lika länge som dig, men jag har alltid gillat henne och hennes blogg. Det är så tråkigt att jag inte har den känslan som jag hade förut ang. henne...

Svar: Visst gör man?! Tycker faktiskt också det är tråkigt hur det blivit.
Daniela Skoglund

Håller verkligen med dig! Jag har också läst hennes blogg i flera år och verkligen haft henne som förebild tills hyffsat nyligen, allt känns liksom inte äkta längre. Sen läser jag den ju fortfarande för något lockar en ju givetvis, men jag blir inte inspirerad av att läsa den längre. Känns mer som ett tidsfödriv där man bara bläddrar igenom snabbt.

Svar: Precis så känns det för mig också!
Daniela Skoglund

Cecilia


Jag har också läst Isabellas blogg sen hon började blogga, dvs över 10 år nu. Och jag är faktiskt en av de få här som inte håller med dig. Jag håller med om att bloggen för länge sen blivit ganska så opersonlig och när det kom fram att det mesta kring hennes blogg bara är en väluträknad strategi minns jag att jag tappade lite av min beundran för henne. Men så när jag började se på henne med andra ögon, som någon som klättrar i karriären och bygger ett gigantiskt imperium så svängde liksom min beundran och fascination. Förr såg jag upp till henne för samma saker som du gjort, och såg henne också lite som en snäll storasyster. Men många år har gått och på 10 år hinner mycket hända. Hon kanske inte är den där mysiga förebilden längre utan för mig har hon kommit att bli en annan slags förebild, som fascinerar mig för att hon har bestämt sig för nåt och då blir det så. Oavsett medel och taktiker så har hon tagit sig jäkligt långt, blivit hårdhudad och ytlig för det är vad som krävs för att klara av att leva i den miljön hon valt åt sig själv. Business is not pretty och jag tror faktiskt inte att hon bryr sig särskilt mycket om hur hennes bloggläsare uppfattar henne längre - bloggen är bara ett verktyg i hennes resa och jag tycker ändå det är okej. För vilken annan så pass stor entreprenör behöver egentligen ta hänsyn till hur hen uppfattas i en virtuell värld? Det är ju i den riktiga världen det räknas tänker jag. Nä jag fortsätter fascineras och imponeras av henne och tycker hon har förtjänat sitt lyxliv, jag skulle också leva så om jag kunde haha! :D jag går dock inte in på hennes blogg längre för att få min dagliga dos av pepp och feelgood som kvinna utan det gör jag på andra bloggar. :)

Svar: Tack för din kommentar, intressant att också få höra från någon som har annan syn på saken!
Daniela Skoglund

pernillasandstrm.blogg.se

http://pernillasandstrm.blogg.se/


Själv har jag aldrig varit imponderad av henne och när jag hörde vad hon sa på Schulman Show så vart jag faktiskt riktigt arg. Då jag tycker att det är så mycket fel som det bara kan bli.

Svar: Ja alltså jag blev faktiskt också nästan arg! Åtminstone riktigt, riktigt upprörd.
Daniela Skoglund

Jag kan inte mer än hålla med dig. Har dock inte följt Isabella så stenhårt, men hon har alltid varit en av de jag tittat in hos då & då. Hon är en av de som tar influensers framåt, & personligen tycker jag att det går i fel riktning.

Svar: Ja man blir nästan rädd ibland vilken riktning de flesta influencers väljer i sina kanaler..
Daniela Skoglund

Anonym


Även jag hade henne som förebild, men det var faktiskt redan då hon började promota Natural Cycles som jag började tvivla. Att börja predika åt sina följare vad de ska använda för preventivmetod för att själv tjäna pengar, nej absolut inte ok. Speciellt inte med tanke på att hon förvrider siffror för att få följarna att tro det är säkrare än vad det är. Så blir hon själv gravid, men påstår givetvis att hon hela tiden planerat det istället för att använda appen som preventivmetod som hon skrivit i bloggen. Ska man tro på det? Tveksamt. För att inte tala om då hon påstod hon skulle göra en MBA, trots att hon inte har någon kandidatexamen, vilket givetvis krävs för att få göra en master. Nä, lögner rakt igenom, falskare människa får man söka efter!

(Jag vet att du iaf tidigare använt NC och jag säger inte att den inte fungerar för vissa, men jag kritiserar starkt deras marknadsföringsmetoder. De visar exakt hur hungrig efter pengar hon är, kosta vad det kosta vill.)

Svar: Jag använder fortfarande NC och är nöjd, men kan inte heller riktigt stå bakom deras marknadsföringsmetoder och har svårt att tro på Isabellas historier om ämnet. Så förstår dig!
Daniela Skoglund

jag var inte så förtjust innan jag hörde podden den fick mig fakriskt att känna lite avsky. Jag tycker inte alls om de sätt hon använt sina följare och hur hon så strategiskt manipulerat för att vinna på de. helt ärligt tycker jag det är lite läskigt. samtidigt tycker jag inte att det är helt okej att använda sina barn för att förbättra karriären.

Svar: Jag var också väldigt, väldigt upprörd efter att ha hört poddavsnittet, av fleeera anledningar.
Daniela Skoglund

Anonym


Vore intressant att läsa vad du tycker nu?
Om alla dessa fans utan någon som helst form av källkritik som försvarar henne med hull och hår?

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

En tumishelg i Umeå
Blogglista från 2013 - mina svar då och nu
Kvalitetstid och vilodag
Månadens bok, 01/23 - Vad gör fjärilar när det regnar?
Bowling, Ritz och ErnstKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12