Resa till Rovaniemi, finska Lappland

Delar av inlägget är i samarbete med Visit Rovaniemi & Bearhill Husky, märkt med *
 
& Så var min och pappas Rovaniemiresa över (hur det kom sig att just jag och pappa valde att boka resa till just Rovaniemi kan du läsa om i det här inlägget). Visst hade jag höga förväntningar före vi for, men kan säga att finska Lappland nog toppade alla förväntningar - låt oss ta en titt på hur de senaste dagarna sett ut:
 
 
VASA - ROVANIEMI
 
Tidigt på fredag morgon packade vi bilen och påbörjade färden upp till Lappland. Bilresan i sig var inget problem - jag och pappa är vana med att åka långa bilsträckor tillsammans, och vägen från Vasa till Rovaniemi är faktiskt inte mycket längre än vägen från Vasa till Helsingfors. Kul ändå med omväxling till den vanliga rutten från Österbotten till Nyland - nu när vi körde uppåt i landet körde vi bland annat förbi Karleby, Kalajoki, Brahestad, Uleåborg och Kemi, så kändes som att man fick se mycket av Finland på vägen! Konstaterade nog att jag nästan sett skamligt lite av mitt hemland tidigare - förutom ett par svängar till Ruka, hade jag inte vistats i Lappland alls. 
 
 
APUKKA RESORT
 
Vi bodde på Apukka Resort strax utanför Rovaniemi. Orsaken till varför vi valde just Apukka var dels för att få en riktigt ordentlig Lapplandsupplevelse, dels för att det var större chans att se norrsken där än inne i centrum. Resortet var verkligen enormt och där fanns allt från en massa olika boendeformer och bastumöjligheter till snöskotrar och grillkotan. Det hade funnits möjlighet att bo i både ishotell och glasiglo, men eftersom varken jag eller pappsen är miljonärer, fick vi nöja oss med ett helt vanligt rum istället. Gillade som tur både själva området och rummet jättemycket, men det allra bästa var nog restaurangen - jättejättegod mat för rimliga priser! Åt bland annat renrisotto och fisksoppa, och till frukost blev det allt från karelska piroger till vilda bär - är man på Lapplandsresa så är man! Hur som helst var vi väldigt nöjda med Apukka Resort - det enda som var lite (okej, mycket) tråkigt var att vi inte såg något norrsken. Norrskenet hade dansat på himlen flera kvällar/nätter i rad före vi anlände, så kändes så typiskt att det inte syntes när vi väl var på plats trots att det var helt stjärnklart alla kvällar :( Men nåja, resten av resan vägde nog upp, om man säger så - vi går vidare;
 
Sekunden före vi såg "rör ej"-skylten 🤦🏼‍♀️

SANTA CLAUS VILLAGE
 
*På lördagen mötte vi upp Annukka från Visit Rovaniemi för att åka på rundtur till Santa Claus Village. Var lite orolig över hur det skulle kännas att besöka stället nu istället för i december då man har jullängtan, men den oron var nog helt obefogad, för Santa Claus Village var kort och gott en så magisk och mysig plats att det var en jättekiva upplevelse trots att julen redan varit och farit! Tror också det egentligen sist och slutligen var ganska bra att fara dit först efter jul också, för nu slapp vi de största folkmassorna. Traskade över polcirkeln, förundrades över mängden post tomten får dagligen, skickade iväg brev från tomtens postkontor, klappade renar och åkte på åktur, drack drinkar ur isglas i isbaren och beundrade helt otroliga isskulpturer, för att nämna några saker - stället var så stort och mångsidigt att man nog lätt hade kunnat spendera ett par hela dagar där. Och ja, så träffade vi ju SJÄLVASTE JULGUBBEN också - var faktiskt lite nervös före (hehe), men det var helt obefogat det också. Inte nog med att tomten nämnde att han sett att jag varit snäll och dessutom hade luskat fram att jag bor i Tölö i Helsingfors, han pratade felfri svenska också! DET hade jag då inte väntat mig. 
 
Skickade denna åt brorsan och fick svaret "ni ser ut som en uggla och en seriemördare"

OUNASVAARA SKI
 
Något som också överraskade positivt var Ounasvaara Ski! Vi visste att det inte skulle vara någon Levi-nivå på backarna, men i och med att vi båda ändå åker snowboard, ville vi såklart fara och åka nu när vi ändå befann oss i Lappland. Vi hade alldeles utmärkt åkväder, backarna var riktigt passliga och mångsidiga på alla sätt och vis OCH där fanns till och med sittlift! De första turerna i sittliften var dock ren och skär pina för mig som är höjdrädd, men när jag började vänja mig, var det faktiskt ganska kiva och skönt. Och välbehövligt att bara få lata sig på vägen upp, för den delen också - det här var vinterns första åk för både mig och pappa, så träningsvärken i benen och kramperna i vaderna var ett faktum redan efter ett par timmar. 
 
 
BEARHILL HUSKY
 
*Söndagen var en riktig DRÖMDAG. Ni som har hängt med här på bloggen ett tag vet att jag länge drömt om att få åka hundsläde, och på söndagen blev den drömmen äntligen sann, då vi åkte på huskysafari med Bearhill Husky. Ett minne för livet, alltså verkligen!! Pappa körde och jag satt ombord, vår släde drogs av sex stycken helt härliga huskyhundar och naturen kan inte beskrivas som något annat än magisk. Safarin varade i ungefär 45 minuter, och jag ville bara stanna tiden så det aldrig skulle ta slut. Väl framme fick hänga med hundarna en god stund, och av det blev man nog så genomlycklig att det var svårt att låta bli att packa med dem i bilen. Dock skulle de nog knappast ha viljat följa med, så bra som de hade det på farmen - mer välmående, energiska och glada hundar får man nog leta efter. Visst tog personalen på farmen väl hand om oss turister också, men man märkte nog tydligt att hundarnas välmående kommer först, och det var både fint och skönt att se. Är så himla glad och tacksam över att vi fick möjligheten att åka på den här safarin med Bearhill - nog en av mina bästa upplevelser någonsin ♥
 
 
RANUA WILDLIFE PARK
 
Något vi inte hade någon aning om före resan, var att det fanns möjlighet att se isbjörnar i närheten av Rovaniemi (visste inte ens att man kunde se isbjörnar i Finland). Så, när vi efter lite research konstaterade att Ranua Zoo ligger endast ca 100 kilometer från Rovaniemi, bestämde vi oss för att fara där via på hemvägen. Så, när vi startade mot Vasa idag tog vi en liten omväg via Ranua för att förhoppningsvis få se isbjörnar, och visst fick vi det! Nog de häftigaste och mäktigaste djuren jag någonsin sett, tror jag? Både otroligt stora OCH roliga - bara deras tassar var ungefär samma storlek som mitt huvud, och de sprang bland annat omkring med bilringar runt huvudet och lekte och hade sig. Pricken över i blev när jag sen ännu fick se mitt favoritdjur, det vill säga uttern - 15 euro well spent!
 
 
ROVANIEMI - 10/10, WOULD RECOMMEND
 
Och det var vår resa i ett nötskal, det. Många i Rovaniemi var förvånade över att vi pratade finska i och med att de är så vana med att alla som kommer dit är utländska turister, och det kändes ganska tråkigt (att Rovaniemi inte alls intresserar finländare, alltså). Liksom, tänk vad allt som finns t.ex. bara några hundra kilometer från Vasa? Att hälsa på självaste julgubben, dricka drinkar i isbar från isglas, se isbjörnar, åka hundsläde, klappa renar, se norrsken och åka slalom/snowboard är ju inte bara minnesvärda upplevelser för turister som kommer från fjärran land, utan för vem som helst. Är SÅ glad att jag den här gången spenderade mina pengar och semesterdagar på den här resan istället för att sätta mig på ett flyg och åka till någon europeisk storstad eller strand, verkligen. 10/10, would recommend!Vilken fantastisk resa ni haft!!! Och att åka med huskys är ju en upplevelse i sig!! :D

Svar: Verkligen!! Och ja, helt fantastiskt 😭😭
Daniela Skoglund

Daniela


Har alltid velat besöka Lappland, så nån dag absolut till Rovaniemi.

Svar: Rekommenderar varmt! 😍
Daniela Skoglund

Anonym


Anser du att det är okej att besöka och stöda djurparker? Borde de inte få vara fria?

Svar: Anser inte att det är riktigt så svartvitt - Ranua jobbar för att bevara flera utrotningshotade arter och tar hand om en hel del skadade djur som inte skulle klara sig i det fria. Du kan läsa mer på deras hemsida :)
Daniela Skoglund

Hittade din blogg och blev nyfiken. Vilken fin och härlig resa ni verkar ha haft.

Svar: Vad kul att höra 😍 och det var en riktigt lyckad resa!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Några insikter om Instagram
Bröllopstraditioner vi bryter mot
Ett grönt, skönt och somrigt juniveckoslut
Tankar kring Friends Reunion
Randoms vecka 22Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12