"V*ttu, tuossa istuu hurri"

Att vara finlandssvensk. Kan vi prata lite om det idag?
 
 
Jag är en av dem som är så lyckligt lottad att jag vuxit upp i en tvåspråkig familj, och således talar både svenska och finska flytande. Svenska pratar jag med mamma, finska med pappa, svenska med mormor, finska med farmor, svenska med hälften av kusinerna, finska med andra hälften, svenska med min pojkvän och majoriteten av mina vänner, men finska majoriteten av tiden på jobbet. Ja, jag skulle nog våga påstå, att jag ungefär 50% av tiden talar svenska, och 50% av tiden finska. Ändå talar jag helt klart hellre svenska om jag får välja, dels för att det är mitt modersmål, och dels för att jag vill bevara svenskan i Finland.
 
När jag går till läkaren börjar jag alltid på svenska. När jag ringer banken väljer jag alltid "betjäning på svenska" när alternativen presenteras i början av samtalet. När kassatanten räcker mig kvittot och säger "Ole hyvä" svarar jag "Tack". När killen som i köpcentret försöker stanna mig för att berätta varför jag borde byta abonnemang från Sonera till Elisa brukar jag svara "Jag lyssnar gärna om du berättar på svenska". När jag tar emot patienter på jobbet brukar jag börja med att fråga "suomea/svenska?". Jag klämmer helt enkelt in svenska i vardagen så ofta jag bara kan, även om det ofta leder till att läkaren besvärat säger "Mä en kyllä juurikaan puhu ruotsia", att bankmänniskans svenska låter i stil med "kodag... ehm... jak heetter Reetta.... ehm... hor kan jak hjälpa", att kassatanten ger mig en förbryllad blick till svar, att Elisa-killen neröst skrattar till och tyst går tillbaka till sin Elisadisk och att patienten höjer på ögonbrynen och svara "No suomea", som om det vore en självklarhet (dock finns ju också de gångerna när patienten lyser upp som en sol när hen inser att hen får tala svenska, bli förstådd på svenska och höra svenska tillbaka). 
 
Jag må uppfattas som jobbig när jag gör så, envisas med att klämma in svenska trots att jag kan finska, men folk får gott och väl tycka det då (speciellt bankmänniskan och läkaren). I vissa samtal, som i kassan, tycker jag inte att jag kan kräva av kassamänniskan att hen talar svenska tillbaka, i och med att det är så många svenskspråkiga som inte kan finska heller (yep, it goes both ways). Däremot tycker jag det finns vissa tillfällen när man med gott samvete kan kräva att få betjäning på sitt eget modersmål, och dessa är just exempelvis hos läkaren och i banken. När det gäller saker som ens hälsa och att ta lån, så ska man inte behöva oroa sig om man blir förstådd på sitt modersmål eller inte. 
 
Något annat man inte borde behöva oroa sig över, är att bli hånad för att man talar sitt eget modersmål, eller rent utsagt vara rädd för att göra det. Jag vet inte HUR många gånger jag presenterat mig, "Daniela Skoglund hei", och fått höra saker som "Onpas erikoinen nimi, mistä maasta sä oot kotoisin?" eller "Aijaa, sä oot tommonen suomenruotsalainen" till svar. Vissa gånger har jag tyvärr också känt att situationen nästan blivit hotfull för att jag talat svenska, som den där ena gången när jag skulle åka hem med metron på natten för något år sen. Eftersom jag helst inte rör mig ensam om nätterna här i Helsingfors pratade jag med en kompis i telefon medan jag satt där i den ganska tomma metrovagnen, och några bänkar framför mig sitter två män i 30-års åldern, som verkade vara antingen väldigt berusade, eller påverkade av något annat. När jag började prata med min kompis knuffar den ena mannen till den andra och säger högt med väldigt aggressiv ton "V*ttu, tuossa istuu hurri", nickandes mot mig med en blick som om jag vore något som katten släpat in. Även om jag egentligen bara viljat öppna munnen och svara något i stil med "Ja tuossa istuu näköjään idiootti", konstaterade jag att man får välja sina strider, och i vissa fall, som i en nästan folktom metro mitt i natten, är det nog smartare att tiga, än att riskera att bli misshandlad. Så, jag satt tyst resten av vägen, medan mannen högt gapade om hur "Suomessa puhutaan suomea", och så vidare. 
 
Det att en full man, låt oss kalla honom Matti, mitt i natten i metron anser att jag är mindre värd, någon som kan behandlas hur som helst och någon som inte borde ha samma rättigheter som han för att jag är finlandssvensk, det kan jag ändå ta, men det att vår riksdag nu klart och tydligt visar tecken på att de är på samma linje som denna Matti, det är något jag INTE kan ta. Jag läser flera artiklar om hur de nu beslutat att Vasa inte får behålla en omfattande jour, och till skillnad från striden i metrovagnen, är det här en strid jag utan tvekan väljer att ta. Med tanke på alla tusentals som tydligen protesterade för döva öron på Vasa torg, kanske min lilla text inte påverkar någonting, men jag vill åtminstone försöka, för ju fler som försöker göra sin röst hörd, desto större är chanserna att påverka. Och som jag håller tummarna, att politiker som Joakim Strand (klick), Mats Nylund (klick) och Anna-Maja Henriksson (klick), orkar fortsätta kämpa. 
 
Min hälsning åt riksdagen? Den kommer här: Vi är omkring 5,5 % av finlands befolkning, vi som bor i Finland, men har svenska som modersmål. En klar minoritet, men vi finns, och enligt Finlands grundlag har vi två officiella språk, finska och svenska, och både finskatalande och svenskatalande ska ha samma rättigheter och skyldigheter i det här landet. Båda är lika värda, eller, låt mig rätta mig lite, båda borde vara lika värda. Ni har just bevisat motsatsen, och i mina ögon har ni nu sjunkit lika lågt som Matti i metrovagnen sjönk den natten. Skillnaden är bara den, att han var en alkoholpåverkad ung man som kläckte ur sig något i metron, medan ni är de som styr det här landet. Och när jag läser om era beslut, då kan jag inte låta bli att tänka samma, som det jag hade lust att svara åt Matti i metron den natten (byt bara ut "tuossa" till "eduskunnassa" och "idootti" till plural). Ta nu ert förnuft till fånga, gå igenom Finlands grundlag lite noggrannare och GÖR OM, GÖR BÄTTRE. / Mvh en av de 300 000 finlandssvenskar som vägrar bli behandlad så här.
 
P.s. Läs också mitt förra inlägg om jourreformen här.  



Ida-Marie

http://ziio.se


GO Daniela!! är precis som du, fastän jag kan båda språken flytande så kör jag ALLTID först på svenska. Det är mitt modersmål och då vill jag såklart få betjäning / service på svenska om det bara är möjligt.
Bra inlägg!

Svar: Taaack Ida-Marie!
Daniela

Jättebra skrivet! Jag har tänkt flytta tillbaka till Finland i något skede, men med tanke på min dåliga finska börjar det snart kännas omöjligt. Så himla tråkigt :( Älskade Finland <3

Svar: Tack! Så tråkigt att du ska behöva känna så.
Daniela

Lotta


Tack för en bra text! Jag vill också vara lika duktig å börja alla gånger på svenska. Glömmer det ju tyvärr hela tiden men nu när du påminnt mig så ska jag försöka igen. Det är ju lite som med den globala uppvärmingen man kan inte göra alkt men är vi många som gör något litet så blir det till något stort.

Svar: Tack! Exakt så är det :)
Daniela

Sette


Jag håller helt med dig...Finland är tvåspråkigt.
Jag får ofta höra på mitt jobb "sä et taida olla suomenkielinen"...brukar svara stolt att "olen suomenruotsalainen".Och jag tycker att jag vara jäkligt stolt med tre språk i bakfickan och kan ändra språket efter situationen vilket ofta en finskaspråkig har svårt med.Många av mina arbetskompisar kan knappast ett ord svenska.Jag är stolt att vara Finlands svensk!!

Svar: Ja, det är jag med!
Daniela

Felli


Åhh! Så bra skrivet! När jag en fridfull morgon här i Norge fick läs om all idioti så blev jag nog rent ut sagt förbannad! Så myki skit man annars får i löpet av livet som finlandssvesnk å e dehär som en spark på en som redan ligger. Ska citer honde Hannah å säg "suomessa puhutaan ruotsia" 😅

Svar: Tack Felli! * Suomessa puhutaan sekä ruotsia, että suomea ;)
Daniela

Andreas


Förbannat bra skrivet Daniela!

Svar: Tack, tack, tack!
Daniela

Christian


Jag håller ganska hårt på svenskan när jag är "kund", när jag har kontakt med kunder till mitt företag börjar jag med hejsan för att hen skall veta att jag kan svenska men byter självklart till det språk som kunden föredrar. Finns många som sitter i kassan som gärna övar på andra språk om dom får möjlighet.

Svar: Ja, exakt :) Jag byter ju också såklart språk vid behov!
Daniela

Anonym


Bra skrivet Daniels. Hoppas att vår president hjälper er så 12+1 blir resultatet. Ålänning

Svar: Tack! Hoppas jag med.
Daniela

Hej.

SFP gör sitt yttersta i att samla asylsökande till Finland. Man undrar sig hur det kommer att sluta. Om dom lyckas, så kommer antalet asylsökanden mångfaldigt överskrida antalet finnar som anger sig ha svenska som modersmål. -- Eller om den egentliga iden (som speciellt förverkligas i Sibbo) är att lära dem finlandssvenska i stället för finska, och därmed öka finlandssvenskans andel i befolkningsregistret, så i båda fallen befarar jag att resultatet inte kommer att vara det önskade.

Jämfört med dessa två farhågor, så verkar ingen i Finland ha fattat att vi egentligen har här en minoritet som vill inmura sig i historiska slumpmässiga "fakta", och därför tvinga hela den finska befolkningen att lära sig svenska -- bara för att det finns några inställningsfulla tjockskallar som trots allt utbud har lyckats slingra sig från att varken höra, läsa, eller se det språket som sväller runt oss.

---

Och för att du inte kunde bara fippa det här som idel opinion, så kan jag berätta att jag flyttade ihop med en flicka från Borgby, dvs. mindre än 40 kilometer från Stans järnvägsstation. Hon hade lyckats undvika lära sig finska, trots alla skolår upp till studenten, trots alla skolår på universitetet tills magistersexamen, trots att majoriteten av vad som finns på TV är antingen på finska eller textat (åtminståne på den tiden) på finska.

För dessa några idioter, ska _hela_ resten av befolkningen /vara icke-idioter/, och tålamodigt och tamt lära sig ett språk som dom flesta finnar inte i sina egna byar har någonsin sett eller hört en enda mening i.

---

Om ett par år så kommer antalet människor vars modersmål är arabiska att överstiga dom med svenska som modersmål. (Eller definitvt dom som /anger/ svenska som sitt modersmål (som jag).)

Hur ska vi kunna då förklara åt mannen på gatan, för att inte tala om dom som kommer att rösta, att tvångssvenskan är hejsan, och ska börja undervisas innan och med mera pondus än engelska, eller (herregud) arabiska???

---

Det är lätt och bo mitt i ankdammen, bara umgås med liktänkande, av samma språk, och aktivt bortse från den fruktansvärda världen omkring oss och omkring ankdammen, för att inte tala om att denna värld håller på att i ökande takt också finnas inom Finland.

---

Jag hör till en berömd släkt inom svenskfinland, och det Viktigaste i min uppfostran var att inte förskämma resten av familjen. Därför har jag inte täckats ange mina egentliga uppgifter åt ditt feed-back-formulär.

Med allt väl,

G.

Svar: Hej.Det handlar inte om "några enstaka idioter" som "försöker tvinga resten av hela befolkningen" att lära sig finska. Det handlar inte om "några inställningsfulla tjockskallar" som "slingrar sig undan" det finska språket. Den här diskussionen handlar om att svenskspråkiga ska ha rätt till vård på sitt eget modersmål, som är ett av de officiella språken i det här landet. Den här diskussionen handlar om, att riksdagen nu beter sig om att svenskspårkiga vore mindre värda.

Du har säkert rätt i att det finns många i det här landet som inte kan finska. Däremot har du knappast rätt i att dessa är tjockskallar som vill tvinga alla finskspråkiga att lära sig svenska för deras skull. Det som de däremot kräver (med all rätt dessutom), är att kunna få vård och andra tjänster på sitt eget modersmål, som det är tryggat i grundlagen.

Jag hör till en helt vanlig släkt inom svenskfinland, och det allra viktigaste i min uppfostran var kärlek. Något jag dock också blev uppfostrad till var att alltid vara mig själv, aldrig skämmas över den jag är och alltid stå upp för mig själv och mina åsikter. Därför skriver jag denna text, helt offentligt under mitt eget namn, i hopp om att kunna påverka det jag tror på.

Dina uttalanden gällande asylsökande tänker jag inte kommentera, det en helt annan diskussion som jag inte tänker ge mig in på nu. Allt väl åt dig också.
Daniela

Anonym


Bra skrivet! Fortsätt kämpa.

Svar: Tack! Det ska jag.
Daniela

Anonym


Hieno kirjoitus, Daniela. Mutta olen vahvasti eri mieltä. Itse en ole suomenruotsalainen, mutta mieheni ja lapseni ovat. Ja valitettavasti täytyy sanoa että sinun kaltaisesi ihmiset pilaavat suomenruotsalaisten maineen. Puhut sujuvaa suomea mutta vaadit valtaväestöltä ruotsinkielentaitoa koska koet että sinulla on siihen oikeus.
Minä korostan omille lapsilleni toisten ihmisten kunnioitusta, sitä että kielimuuri ei ole este vaan hidaste. Ja että he, kaksikieliset lapset, ovat onnekkaita koska ovat saaneet tämän lahjan, kahden kielen hallinnan. Mutta se ei missään olosuhteissa oikeuta heitä asettamaan itseään toisten yläpuolelle. Sinä teet sitä, Daniela, se paistaa vahvasti läpi kirjoituksestasi.
Vaikka ilmapiiri Suomessa onkin tällä hetkellä valitettavan ulkomaalaiskielteinen, suomenruotsalaisten asema on vielä suhteellisen hyvä (he toki eivät ole ihan rinnastettavissa ulkomaalaisiin). Mutta paljon on tehtävää jotta mm. ruotsinkielisiä kouluja ei jyrätä.
En tiedä mitään elämästäsi, Daniela, joten kommentoin yleisesti että niille suomenruotsalaisille, jotka olettavat valtaväestön kumartavan heidän kielivaatimuksilleen, tekisi joskus hyvää astua ankkalammikon ulkopuolelle. Maailma on täynnä valtioita joissa useat kielet ovat arkipäivää. Ja joissa ihmiset elävät rinnakkain kielivähemmistöjen ja -enemmistöjen kanssa nostamatta itseään jalustalle.
Kaikkea hyvää sinulle, Daniela. Pidä suomenruotsalaisten lippu korkealla, mutta oikealla tavalla, toisia kunnioittaen. Sitä on aito suomenruotsalaisuus: ylpeyttä omista sukujuuristasi ja samalla kykyä sulautua yhteiskuntaan.

Svar: Se, että minä aina aloitan puhumalla ruotsia, ei missään nimessä tarkoita että asettaisin itseni toisten yläpuolelle, vaan se tarkoittaa sitä, että aloitan äidinkielelläni? Se, että puhuu äidinkieltään maassa missä se äidinkieli vieläkin on yksi virallisista kielistä, se on täysin luonnollista. Oletan, että itsekin teet niin.

Minä en odota valtaväestäön kumartuvan kenenkään vaatimukselle, minä odotan että suomen hallitus seuraa lakia. Minulla on suuri kunnioitus toisia kohtaan, vaan ei sellaisille jotka kutsuvat minua v*tun hurriksi, tai ovat sitä mieltä, että ruotsia puhuvat ovat vähemmän arvoisia ihmisiä jotka eivät ansaitse samaa kohtelua ja samoja oikeuksia, kun suomea puhuvat.

Sinun mielestäsi suomenruotsalaisten asema on hyvä, ja että he jotka ovat eri mieltä voisivat astua ankkalammikon ulkpuolelle. Siihen minulla ei ole muuta sanottavaa, kun että helppo sinun on sanoa, joka ei tarvitse pelätä puhua omaa äidinkieltään. Joka ei tarvitse miettiä, ymmärtääkö lääkäri sinua, tai pääsevätkö lapsesi kouluun, missä saavat puhua äidinkieltään. Jonka ei tarvitse puolustautua, koska hallitus yrittää viedä oikeuksiasi pois.

Ja sitä samaa voin sinullekin toivoa, pidä lippu korkealla ja oikealla tavalla - toisia kunnioittaen, ylpeenä juuristasi ja sulautuen yhteiskuntaan. Katsos kun suomenruotsalaisetkin ovat osaa tätä samaa yhteiskuntaa, mihin myös suomenkielisten tulisi sulautua.

Kiitos kommentista ja hyvää viikonloppua!
Daniela

Liisa Andersson


Väldigt bra och klokt skrivet!! Tack!
Har bott i Sverige 47 år och som nybliven pensionär bollade jag med tanken att kanske flytta till Finland på "gamla" dar.
Undersökte möjligheterna och ack så mycket motstånd jag fick.dels P.g.a att jag är svensk medborgare. Då har man svikit Finland. Det skulle kosta flera tusenlappar (Skr) att köpa det tillbaka. Dels att har jag nu en gång flyttat till Sverige får jag bli här. Vad besviken jag blev!!! Kontentan blev att jag bestämde mi att bli kvar där jag i alla fall får tala svenska vilket är mitt första språk idag. Enligt min uppfattning är språk alltid ett privilegium. Ju fler du kan desto bättre. Man kan bara ställa sig på gatan i Malmö så hör man hur arabiskan talas väldigt utbrett överallt. Detta är bara ett exempel härifrån. De flesta accepterar väl detta och det finns tjänster på det språket. Därför förstår jag inte varför finska regeringen vill begränsa finlandssvenskarnas möjligheter.
Beror det på okunskap hos beslutsfattarna. Jag tycker man kan kalla detta nästan rasism. Det får ju inte förekomma och allra minst på regeringsnivån. Eller är det en kostnadsfråga. Ni kostar får mycket för samhället?
Vill gärna följa debatten vidare.
Ha en trevlig dag allihopa och juliga hälsningar från södra Sverige!

Svar: Hej Liisa och tack så mycket för din kommentar! Jag håller absolut med dig, att kunna språk är en rikedom! Ju fler, desto bättre. Och ja, jag måste faktiskt säga att det antingen verkar som om beslutsfattarna antingen saknar kunskap, eller helt enkelt inte bryr sig.
Daniela

Sannah Nedergård


Tack Daniela för att du sätter ord på allt det jag så ofta själv tänker. De e skönt att veta att man inte är ensam med de här tankarna, även om det den senaste tiden blivit ganska klart för en.

Måste ändå påpeka att jag känner en slags värme för kvinnan i bankkassan som ändå försöker med både språket och artigheten, även om hon kanske känner att hon är ute på hal is språkmässigt! (Det tror jag nog att du känner också, men tänkte att det är viktigt at påpeka att det finns inga dåliga försök när det gäller språk! :) )

Så konstigt.. Har träffat så många finskspråkiga som på perfekt svenska säger "Jag kan inte så mycket svenska", men ändå säger dom det där. Man behöver ju inte kunna så mycket för att prata, det är synd att många verkar tro det? Det räcker med något litet för att värme ska uppstå i ett samtal, och sedan får man öva och prova sig fram. Medmänsklighet och förståelse. Såå viktigt.

Du väckte många tankar med din fina text, därför blev det en lång kommentar, med virriga funderingar haha. Tack! Och God Jul! :)

Svar: Tusen tack för dina ord Sannah! Och ja, jag menade verkligen inget illa mot dem som försöker tala svenska, min poäng var snarare den att i situationer där service på svenska borde vara garanterad, är språket ändå oftast väldigt bristfälligt. Men ändå, hatten av åt dem som åtminstone försöker, verkligen! God jul på dig med :)
Daniela

Kim Hansson


Tack Daniela, bra skrivet!
Hur tänker regeringern egentligen? Finland är ett litet kargt och ogästvänligt land i Europas nordöstra hörn med ett språk som begrips av endast 5 miljoner människor... De skandinaviska språken talas och förstås ändå av drygt 20 miljoner människor. Vägen ut i världen har traditionellt gått/går fortfarande via Skandinavien. Den mäktiga grannen i öst har säkert ingenting att Finland isolerar sig på det sätt som nu verkar var ett faktum. Var är förnuftet?

Svar: Tack så mycket! Ja, du har ju en poäng, att svenska talas i Finland och Sverige men även förstås i Norge och eventuellt i Danmark... Det har jag faktiskt inte tänkt på förut, att jämföra svenskan och finskan på det sättet.
Daniela

CorinneGrönholm

http://corinnegronholm.com


Bra skrivet Daniela!!
Jag är också så stolt över att vara finlandssvensk och tänker aldrig ge mig eller på något sätt förminska min finlandssvenskhet. Jag tror att vi som är unga, kan göra tillsammans med de äldre finlandssvenskarna, en stor skillnad för finlandssvenskheten och då är alla sätt viktiga. Så ja ditt inlägg har stor betydelse fastän de nu inte kommer läsas av hela Finland! Fortsätt med det du gör :)
Kram!

Och ja.. vet inte vad man ska säga åt kommentaren ovan..Man blir så trött..

Svar: Bra kommentar, Corinne! Tack och kram på dig :)
Daniela

Görel Ahlnäs


Hej! Tack för att du skrev, precis så här det. Kan du inte skriva så att finskspråkiga också får läsa samma? Jag har ibland funderat att fråga av idioter som uttalar sig, har du själv valt ditt modersmål? Det är ju ett språk som vi inte själva väljer. Mvh Görel Ahlnäs

Svar: Hej Görel! Tack för att du kommenterar. Ska fundera på att översätta texten till finska!
Daniela

Ålänning


Tack för Ditt otroligt fina inlägg. Det behövs många som du för att kunna rädda vårt svenska språk.

Svar: Tack för dina otroligt fina ord!
Daniela

Ett av dom bästa inlägg i språkdebatten jag har stött på. Jag är själv tvåspråkig och föddes i ett hem med finsktalande mamma och svenskatalande pappa. Men min identitet är 100% finlanssvensk. Jag gör precis som du beskriver. Pratar alltid svenska på platser som är tvåspråkiga i Finland. Och alltid, alltid när jag ringer till olika institutioner där grundlagen kräver tvåspråkighet. Om inte vi finlandssvenskar värnar om vårt språk - vem ska då göra det? Det enda sättet vi kan behålla svenskan i Finland är att använda det. Tack för denna påminnelse till alla som finlandssvenskar som inte verkar förstå eller bry sig om att värna om sitt modersmål. Tyvärr har många redan resignerat 😢.

Svar: Tusen tack!
Daniela

Olavi Mäkitalo


Hej , ja håller me o ja är förbannad , ja har svenska som modersmål ,,, ni skall aldrig ge efter svenskan är ett språk i finland , M V H

Svar: Ja alltså man börjar ju nog bli förbannad... Vi fortsätter kämpa!
Daniela

Janne


Och likväl i krigssituation så försvarar vi svensktalande fosterlandet med samma vilja och på samma villkor som alla finländare.

Svar: Exakt. Bra tillägg, tack!
Daniela

gingiberi.blogg.se

http://gingiberi.blogg.se/


Jättebra inlägg! Sambon är finlandssvensk och jag är född och uppvuxen i Sverige av finska föräldrar. Jag och sambon talar både svenska och finska men svenska är naturligare för oss båda så vi föredrar det. Vi bor i Finland i dag och visst har man fått höra dumma kommentarer att barnen måste lära sig finska. Visst ska vi lära dem finska också, de är ännu så pass små, men det har liksom inte andra med att göra vad vi pratar för språk. Nu är vi mycket på sjukhus då babyn är sjuk och personalen brukar försöka prata svenska med oss men många gånger blir det bara krångligare. Vi uppskattar att de försöker men det är lättare att prata finska i dessa fall i stället för att de envisas på svenska. Sedan så är det så klart problematiskt när svenskspråkiga inte får den hjälp de har rätt till i sitt egna land. Sedan verkar ju många i Finland faktiskt inte känna till att finlandssvenskar finns utan tror att de bara försöker vara finare genom att prata svenska. Det är galet att inte känna sitt land bättre än så. Sedan så har jag, fortfarande efter alla dessa år, så pass svårt att förstå vissa finlandssvenska dialekter att folk tror att jag är hörselskadad 😂

Svar: Tack och tack för din kommentar!!
Daniela

Anna


Jättefint Daniela! Så väldigt varm jag blir i hjärtat när jag hör om en ung tvåspråkig finländare som verkligen bryr sig om svenskan o i vardagen kämpar för dess överlevnad! Jag har alltid talat svenska, dels för att jag är enspråkig men huvudsakligen för att jag brinner för bevarandet av svenskan och i min mening finns det ingen annan än vi som är finlandssvenskar som kan kämpa för vårt modersmål. Tyvärr kan jag dock känna att striden är förlorad många gånger pga av att de flesta ger vika o talar finska i alla sammanhang...önskar innerligt att MÅNGA läser det du skriver o tar efter för vill vi ha en levande tvåspråkighet måste vi höras...överallt, i alla sammanhang! Tack för det du skrev!

Svar: Tack du för dina fina ord!!
Daniela

Pernilla


Väldigt bra skrivet Daniela!! Skriver under på varje punkt.

Svar: Tack så mycket pernilla!
Daniela

Bea


Hej När jag ringer och bokar tid på Helsingors tandläkarstation som fuktionerar i Universitetets utrymmen där tanläkare skolaas, ringer jag numret med servis på svenska. Vänter några dagar på återuppringning ingenting händer, ringer på nytt det finsktalande numret och beklagar att ingen ringt, svarar flickan i telefonen att har har ej varit någon som talar finska på lång tid.???????

Svar: Nu förstod jag inte riktigt hur du menade? :)
Daniela

Så bra inlägg! Blev glad att se att det lyfts fram på Blogg.se:s startsida också, för det här är ett inlägg som alla behöver läsa. Tack för att du skrev det!

Svar: Tack för din fina kommentar! :)
Daniela

Anonym


Detsamma jag är stolt att vara Finlands svensk !!

Svar: Jaa!
Daniela

Karl-Johan


Många finlandssvenskar t.o.m. sverigessvenskar har varit med i kriget, tillockmed offrat sitt liv,för Finlands frihet. Vi önskar endast få tala vårt modersmål, som vi ej själv valt, i vårt fäderneland där vi blivit födda av svenskspråkiga föräldrar i ett svenskspråkigt samhälle,men som senare förfinskats.

Svar: Så bra sagt, och så sant.
Daniela

Maria


Väldigt bra skrivet! Jag är en stolt sverigefinländare med finska som modersmål, men pratar bättre svenska än finska nuförtiden. När jag bodde i Finland för ca 13 år sedan så använde jag alltid svenska i första hand hos sjukvården, bankväsende m m. Fortsätt kämpa för era rättigheter till erat språk!
Den där finska kommentaren ovan var tydligen skriven av någon som inte förstod själva kontexten i det du skrivit.
Nu när jag själv har en äldre förälder som inte kan svenska efter över 40 år i Sverige, försöker jag kämpa för hans skull att få vård på hans språk, finska, för det har han rätt till. Är varken svensk eller finsk, utan en blandning av det bästa från båda d v s sverigefinländare ;)
Efter en massa babbel från mig, så vill jag önska dig en god jul och fortsätt för finlandsvenskarnas rätt till sitt eget språk! :)

Svar: Tack! Jag tyckte också att det kändes som att personen bakom den finska kommentaren inte förstod pointen med inlägget. En massa BRA babbel av dig, tack för din kommentar! :)
Daniela

Bra text! Man ska aldrig bli retad för sitt ursprung

Svar: Tack! Jag håller med dig.
Daniela

sebastian


Hej, jag är av samma åsikt delvis. Jag är uppföd i en helt svenskspråkig familj. Finska språket har jag lärt mig genom åren. Nuförtiden är jag gift med en helt finskspråkig och där med är jag av samma osikt. Men jag försvarar den fulla finska manen av den osaken att. Svenskspråkiga genom tiderna har alltid varit lite bätre folk. Och tror att de har mera rättighet, för att plånboken är tjockare. Dagens finlandssvenskar är inte rikare ände finska och mänskor är bege. Så vi behöver inte visa andra hur duktiga vi är. Vi bor i Finland och svenska språket kommer att dö ut tackvare att det är ett minoritets språk. Till och med Finska språket kommer att dö ut. Det är en tids fråga. Genom att vara envis så kommer det att finnas människor som hatar finlandssvensk mera efter en onödig konflikt. Tack och ett trevlig veckoslut på er, h Sebu

Svar: Nu tänker vi väldigt olika du och jag, för min syn på saken är att genom att vara envis och kämpa, är chansen att bevara språket mycket större. Det att du försvarar att någon med aggressiv ton säger "v*ttu, tuossa istuu hurri" har jag väldigt svårt att förstå, oavsett hur jag än vänder och vrider på saken. Så säger man bara inte åt någon, SPECIELLT inte åt någon som inte ens gjort en något illa, oavsett hurudan plånbok finlandssvenskar överlag har haft eller har.
Daniela

Anonym


Tack Daniela! Det är precis så jag också upplever att jobba inom hälsovården i huvudstadsregionen. Väldigt få "ger sig till känna" som svenskspråkiga. Jag har ju bara namnet att gå efter....och ibland får man en uppläxning då man antagit fel..... Är stålt över att jag fostrat 2 tvåspråkiga barn. Ha det bra!

Svar: Tack för din kommentar! Ha det bra du med :)
Daniela

sebastian


Det är just det jag menar, tror ni att de fulla säger vi...o bara ot finlandssvenskar, nä. Men om vi finlandssvenska inte alltid tror att vi är bätre så slutar människor som är kräkta av deras dåliga livs situation att visa sina dåliga sidår åt första bästa människa som har än högre lävnads standard. Helsingforsare. Hör till den delen av finlandsvenskar som jag inte hör ihop med. Tyvär. Jag har aldrig stöt på en finne som har varit full eller nykter sur på mej som är ren finlandssvensk i åtminstone i fem generationer. De som hamnar ut för besvärliga fyllun i arbetslivet så har jag sympati för. Men jag vett att inte är de betre på den avdelningen i Sverige häller. Tyvär så most fyllona bota sin sjukdom med alkohol. Jag hoppas vi alla kan ge alla lite hjärterum och skärterum nu till julas! Mvh sebu (har ett svänskt efternamn)

Svar: Nu är jag inte helt säker om jag förstod dig rätt, men menar du alltså att jag visat mig som bättre framför någon som har en sämre livssituation än mig (rätta gärna ifall jag missförstod!)? För i så fall, så kan jag berätta att den fulla mannen nog såg ut som en helt "vanlig" ung man som bara varit ute på krogen en kväll med sin kompis. Jag håller med dig om att man inte kan veta vad som drivit alkoholister till den situationen som de är i, men denna människa gav som sagt en bild av sig att vara en helt vanlig man som varit ute en kväll. Fanns ingenting som på något sätt tydde på att jag skulle ha haft högre levnadsstandard än honom.
Daniela

Soile af Ursin


Hej!

Väldigt bra skrivet av Dig Daniela!

Jag själv är född i Finland av finsktalande föräldrar.
Vi flyttade till Sverige när jag var fyra år. Mina föräldrar, som även kunde bra svenska, beslöt sig för att prata med oss barn på det svenska språket. Detta för att vi senare skulle klara av vår skolgång på svenska, ja, min mor kallade det t o m för " jag vill inte ha halvspråkiga barn". Hon menade att vi skulle ha ett starkt språk i botten, i vårt fall svenskan.
Är oerhört tacksam för föräldrarnas insikt i att det är viktigt med att kunna ett språk till fullo, därefter lär man sig andra språk lättare!
Jag hade ingen sk hemspråksundervisning i Sverige utan den finskan som jag då kunde, var den som jag snappade upp när mina föräldrar pratade med varandra.
Jag kom tillbaka till Finland när jag var 42 år, min finska var förståelig men jag fick ofta höra " sa......n hurri! Hur kul är det? Jag försökte ju kommunicera.
Jag är gift med en Finlandssvensk man och vi talar enbart svenska, han däremot talar både finska och svenska flytande.
Min finska har blivit bättre och det är jag glad för, är ju en rikedom att kunna språk.
Mitt modersmål är svenska, språket som jag kan utan och innan s a s.
Därtill så konverserar/skriver jag även på tyska och engelska flytande, detta skulle jag inte ha klarat av om jag inte hade haft ett grunspråk (svenskan i mitt fall) i botten.
Jag gör mitt bästa i att klara mig på finska i de fall där det behövs, svenska pratar/skriver jag helst.
Bor på Kimitoön, dessförinnan i Helsingfors (Drumsö) o på båda ställen har svenskan inte varit något problem.
Däremot har jag svårt att få svensk service på sjukhuset i Salo och på TYKS.
TYKS som är ett universitetssjukhus betjänar helst på finska???, konstigt att alla dessa akademiskt utbildade inte klarar av det andra språket i Finland, nämligen svenskan.
Jag undrar verkligen vart vi är på väg?!

Med dessa rader önskar jag alla en God Jul och ett Gott Nytt År!
Jag fortsätter prata svenska/ Soile af Ursin

Svar: Ja, jag börjar också undra vart vi är påväg. God jul och gott nytt år på dig också! :)
Daniela

Maria


Vill bara kommentera Soiles fina inlägg här ovan. Är det inte så att flerspråkiga barn har ofta ett större ordförråd om de har fler språk i grunden än bara ett? Och som barn är det ju lättare att lära sig flera språk än som vuxen. Men alla föräldrar gör ju de bästa besluten för sina barn :)och båda sätten har sina för- och nackdelar.
Jag ångrar så in i tusan att jag inte fortsatte att prata finska med mina barn pga jag fick kommentarer från deras svenska släktingar "måste du prata finska, vi förstår ju ingenting"... :/

Svar: Har ingen info om den saken, så kan tyvärr inte uttala mig om det.
Daniela

Anonym


Ja håller med att svenskan ska vevaras men jag måste kommentera att det är dumt att inte ha koll om sina egna rättigheter. Det står i lagstiftningen vilka instanser ska erbjuda service på svenska. Man kan inte förvänta sej att få service på svenska i ett privatföretag (till exempel Elisa som nämns här). Enligt språklagen ska en statlig tjänsteman ha fullständiga kunskaper i onrådets majoritetsspråk samt kunna tala och skriva på minoritetsspråket. Annars är Finland delad i enspråkiga eller tvåspråkiga kommuner och behandlingsspråket beror på området. Det finns både finsk- och svenskspråkiga som inte förstår när man har rätt till svenskan och fördomar och "plain ignorance" skapar konflikter mellan språkgränset. Jag rekommenderar varmt att du läser mera om saken innan du skriver ditt nästa blogginlägg. Mera info finns till exempel på: finlex.fi, kommunerna.fi, folktinget.fi, och Beijar (2000). Peace and love.

Svar: Hej på dig anonym. Som jag skrev i inlägget så förväntar jag mig inte att få service på svenska på ställen som i matbutiken eller vid en Elisadisk, utan att man kan kräva svenska på sitt modersmål när man t.ex. går till läkaren. Jag rekommenderar varmt att du läser lite noggrannare innan du skriver nästa kommentar :) Mera info finns här http://danielasdagbok.com/2016/december/vttu-tuossa-istuu-hurri-2.html. Peace and love.
Daniela

Fruktansvärt bra skrivet, YESSS!

Svar: Tack!!
Daniela

Vad roligt att läsa

Svar: Kul om du gillade!
Daniela

När Annie fotograferar i Kalifornien

http://narannie.se


Jag önskar er all lycka <3 jag vet inte om jag håller med om att svenska måste vara ett krav att advokater och läkare pratar i Finland, utan jag anser personligen att språk enar folket, och har man olika språk och inte kan kommunicera, så förlorar hela samhället. Flyttar man utomlands måste man lära sig språket i det land man flyttar till, det handlar om integration och respekt. Som jag, som flyttat till USA. Jag måste tala engelska och se till att min engelska är begriplig.

Men i ert fall är det ju annorlunda och jag har ingen rätt och ingen kunskap att tycka och tänka kring svenskan i Finland. Som du själv skriver är det ju en del av grundlagen. Förrän den är ändrad, låter det ju obegriplig att det ska diskrimineras. I Sverige har vi ju flera minoritetsspråk och dem ska man kunna förvänta sig att någon talar/förstår vid läkarbesök eller advokatbesök och skolorna ska erbjuda hemspråksundervisning. Det låter ju sjukt att er regering går emot sin egna grundlag.

Men det som fick mig att kommentera var egentligen inget av det. Jag ville bara säga att det är så himla fint att vara flerspråkig, och att man ska vara rädd och vårda om sitt arv. Jag sörjer mitt. Min farfar vägrade tala sitt modersmål, vägrade lära pappa och nu är det förlorat i vår familj. Finskan. Min farfar blev mobbad för att han var finsk och vände sitt arv ryggen. Pappa var otroligt ledsen över det och försökte lära sig i vuxen ålder men det är lite trixigt att lära sig... ;-) Jag försöker lära mig fraser men har i vuxen ålder insett att det är bättre att lära sig ett mer talat språk, som typ spanska. Men en del av mig sörjer den förlorade finskan, och jag har alltid varit otroligt stolt över mitt finska arv, även om jag som är finsk och svensk anses mindre värd i Finland, så kommer Finland alltid att betyda väldigt mycket för mig <3 Ta vara på ert modersmål! Oavsett om det är svenska, finska eller arabiska. Och även om man bara kan använda det inom familjen.





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12