Kritik mot ledda grupptimmar på gymmet

 
 
Jag minns fortfarande när fysioterapistuderna nyss kickat igång och vår lärare sa "Vänta bara tills ni börjar utveckla det fysioterapeutiska ögat, oj vad ni kommer att störa er på folk", och man kan lugnt säga att mitt fysioterapeutiska öga har utvecklats nu. Jag förstod inte då exakt vad hon menade, och ni kanske inte heller förstår, men det innebär helt enkelt att jag börjat lägga märke till saker som t.ex. i hurudan ställning folk står och hur folk rör sig. När jag går omkring på stan kan jag komma på mig själv med att tänka "ajaj vilket dåligt sätt hon bär väskan på", "här har vi någon som borde räta på sig", "där går någon som tycks ha benlängsskillnad" och "oj vilka knäproblem han kommer få ifall han fortsätter gå sådär". Med andra ord vet ni nu, att om jag glor på er, betyder det antagligen att jag skulle vilja komma fram och rätta till något, hehe ;) 
 
Hur som helst, när jag för någon dag sen fick chansen att gratis gå och testa ett gym tog jag såklart chansen, och jag anmälde mig direkt till en av de ledda grupptimmarna. Jag gick aktivt på ledda grupptimmar på gymmet från när jag var 15-20 år, men i och med flytten till Helsingfors blev det inga fler ledda grupptimmar, eftersom jag inte längre gick på något gym som erbjöd några såna timmar. Jag såg med andra ord fram emot att gå på en ledd grupptimme igen, men oj oj om jag bara hade förstått, att gå på en ledd grupp timme nu för tiden skulle vara lika med att utsätta det fysioterapeutiska ögat för en mardröm. Från att ha tyckt att ledda grupptimmar var den absolut bästa motionsformen, gick jag till att tycka att ledda grupptimmar borde vara under all kritik. Jag ska berätta varför.
 
I den där salen där grupptimmen hölls befann sig, förutom jag, ungefär 30-40 andra typer. Dessa människor var en blandning av unga och gamla, alla med olika erfarenheter och kunskap om träning. Och då kan det gå så fel, så fel, när folk inte förstår att det är meningen att man på en ledd grupptimme borde utgå ifrån de rörelserna ledaren visar, men modifiera dem så att de passar en själv. Men nej, folk tycks totalt strunta i om de har någon begränsning, om det gör ont eller om de utför rörelsen med en teknik som är helt åt skogen, bara de håller samma tempo som ledaren och försöker göra något som ser exakt ut som det som ledaren gör. Och detta fenomen, det är något som kan leda till att ens träning gör en mer skada än nytta. För tänk själva, hur logiskt är det egentligen, att Lisa 15 år med noll erfarenhet av träning, Emma 30 år som tränat stenhårt i tio år och Berit 60 år som vill upprätthålla sin fysiska funktionsförmåga, ska träna enligt samma instruktioner, göra samma antal repetitioner och hålla samma takt? Näe, just det.
 
Min axel har fortfarande inte återhämtat sig helt från skadan som inträffade i somras, och det betydde att jag blev tvungen modifiera rörelserna som skulle göras med vänstra armen en hel del där på grupptimmen. Och vet ni, folk glodde på mig som om jag skulle vara GALEN när jag använde en betydligt mindre tyngd med vänstra armen, sträckte upp vänstra armen ungefär hälften mindre än den högra och när jag bara lät vänstra armen hänga vid sidan ifall någon rörelse gjorde ont. Det komiska i det här hela är ju exakt det, att folk tycker det är jag som är galen för att jag modifierar, samtidigt som de själva inte inser att modifiera rörelserna, utan omedvetet kompenserar så mycket, att de använder ungefär alla muskler utom just den muskeln som det är meningen att man ska stärka.
 
Jag förstår att gruppledare inte har tid att gå omkring och ge individuella råd åt alla, men att ändå hålla ögonen lite öppna och ge några enkla råd när man visar rörelserna skulle knappast skada. Under den där timmen såg jag folk göra knäböj genom att föra ihop knäna varje gång de gjorde ett böj, jag såg folk göra plankan med en svankrygg som framhävdes mer än en halvmåne, jag såg folk göra armhävningar med armbågarna i så låst läge att jag var rädd att armbågarna skulle gå av och jag såg folk träna biceps med en tyngd i handen genom svaja med kroppen för att ta fart och snabbt svänga upp handen. Saker som dessa kunde lätt förebyggas genom att ledaren säger enkla saker som "se till att knäna är i linje med tårna när ni böjer er ner" eller "kolla i spegeln att ni inte svankar under plankan".
 
Allt är ju dock inte ledarens fel, utan såklart ligger det mesta ansvaret på deltagaren, kommer t.ex. någon med ordentligt överrörliga leder på en ledd stretchtimme (*ryser*) kan ju inte ledaren schasa ut den människan heller. Mitt råd är att inte delta i grupptimmar förrän ni vet hur man tränar, ni vet något om teknik och ni vet vad syftet med rörelserna man utför är, annars är det nog bättre att börja träna individuellt, helst tillsammans med någon som har mera erfarenhet än du själv. Nu i efterhand kan jag nog säga att jag inte hade en jäkla aning om vad jag höll på med när jag gick på dessa grupptimmar förr, visste t.ex. inte hur man aktiverade sina djupa magmuskler och när man skulle använda dem, och har man inte sånt på klart, då är nog ledda grupptimmar långt ifrån det optimala för en.
 
Jag borde kanske ännu klargöra, att när jag i det här inlägget talar om "ledda grupptimmar på gymmet", syftar jag på timmarna där det brukar vara ett väldigt stort antal deltagare, samt timmarna där vem som helst får delta, oavsett ålder, erfarenhet, och så vidare. Jag tycker verkligen att grupptimmarna borde delas in för t.ex. nybörjare och erfarna, och i att man i nybörjargruppen alltid skulle börja med att gå igenom saker som teknik, vad syftet med övningarna är, och så vidare. Som sagt, Lisa 15 år med noll erfarenhet av träning, borde inte direkt hoppa in i samma grupp med Emma 30 år som har flera års erfarenhet av träning. 
 
Sist och slutligen tänkte jag ge några konkreta tips åt er som brukar gå på ledda grupptimmar: 1) Känns det inte i den muskeln ni tränar/stretchar gör du antagligen fel, t.ex. om ledaren säger "nu tränar vi biceps" och du känner av det mer i ryggen än just i själva biceps. Det man tränar, där ska det kännas mest. 2) Tar det ont på ett obehagligt sätt, ska du avbryta den rörelsen. Ifall det bränner lite i muskeln är det inte farligt, men känner du en obehaglig smärta är det kroppens sätt att meddela att du ska sluta. 3) Klarar du inte av att göra en rörelse lugnt och kontrollerat, utan du blir t.ex. tvungen att ta fart och "svinga" kroppen, då har du antagligen inte tillräckligt med kontroll för att utföra den rörelsen. 4) Om du efter 15 repetitioner känner att du inte längre orkar göra rörelsen med rätt teknik utan börjar kompensera, och ledaren säger "och så gör vi 30 till", så ska du inte göra 30 till. 5) Klarar du inte av att utföra en rörelse med god teknik i samma tempo som ledaren, ska du sakta ner. Hellre långsam takt och rätt teknik än snabb takt för att försöka se ut som alla andra.
 
Frågor eller funderingar på det? :)



Bra inlägg!! Helt rätt! "här har vi någon som borde räta på sig" va ett bekant citat om någon vi vet hehehe.

Svar: HAHA!!! :'D å tack! :D
Daniela

Som mångårig gruppträningsinstruktör (både på gym och i andra sammanhang) känner jag mycket väl igen det du beskriver. Ännu värre kanske det skulle vara om jag var fysioterapeut :)

Men jo, det är ett dilemma. Ändå vill jag att det ska vara som på mina timmar - att både Lisa, 15, och Berit, 83, deltar. (Jep, jag har deltagare som är över 80....)

Jag försöker så gott jag kan att ge funktionella råd, och talar mig varm om vikten av att träna tryggt och säkert, och hellre t.ex. ta mindre vikter och satsa på teknik. "Lisa och Berit" lyder ofta rätt bra, plus att vi ibland småpratar en stund efter timmarna och jag har möjlighet att ge individuella tips, samt att de också förklarar (fastän de inte måste) att de ev. har lite ont i en axel och därför gör egna varianter av x, y, och z...

Oftare är det faktiskt Matti, 45, som känns som ett större problem. Matti lägger på vikter som om han skulle ha betalt för det, och gör rörelserna helt uppåt väggarna fastän jag försöker titta vänligt på Matti och taktfullt påpeka vad som kunde förbättras...

Kanske det också är därför jag vill bli PT, och hoppas att de ska bli mina kunder, de som verkligen behöver det (fast då är det väl inte de som kommer) :)

Svar: Du låter som en bra ledare! Och Matti 45 låter som en besvärlig typ, men några Mattin stötte jag inte på eftersom det var ett gym för kvinnor :D
Daniela

Åh vad jag känner igen mig i det du skriver, detta inlägg borde ha kommit upp för 2 veckor sedan då jag igen började träna efter många års paus. Gick på en timme och gjorde precis som du sa, snabbade mig för att hinna i takt som alla andra istället för att fokusera. Kollade igår upp en rörelse från timmen och visade sig att jag gjort den HELT FEL. Skall definitivt ta åt mig och tänka egen takt för eget bästa. Att jag håsar på och försöka hänga med ger ju inte mig den träning jag vill ha

Svar: Exakt så :)
Daniela

Gav faktiskt en liten wakeup call! Har ärligt talat aldrig varit på en grupptimme och det är just för att jag vill ta saker i egen takt. Som när man dka strecha rumpan (hehe) så måst jag gör på ett sätt som min danslärare ha visa för att ja int får det att tänja på riktit ställe annars. Å jo då sku säkert folk se på mig å tänk vaför ja int gör som alla andra.
Men ja sku gärna kom å trän me dig nån gång så ja sku ha en proffsi vägledning!

Btw då ja läst ditt inlägg gick ja från att sitt helt nersjunken i stolen ti att rätt upp ryggen, haha! Å he e ju en bra sak ;D

Svar: Kooom å träna me mig nångång, de sku va så kul :D å bra om ja förbättra nåns hållning lite, hehe
Daniela





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12