Favorit i repris: Låt oss snacka Natural Cycles

För lite mer än två år sen började jag använda mig av preventivmetoden Natural Cycles, och någon månad senare bloggade jag om mina tankar kring metoden. Inlägget heter "Låt oss snacka Natural Cycles", och det inlägget är fortfarande ett av mina mest lästa inlägg. Det trillar fortfarande in både kommentarer och mejl angående inlägget med jämna mellanrum, så jag tänkte passa på att ge er en liten uppdatering, eftersom folk uppenbarligen är nyfikna och fundersamma kring Natural Cycles. Ska också återpublicera inlägget jag skrev då eftersom jag fortfarande kan stå för allt jag skrev för två år sen, men vi börjar med den korta uppdateringen:
 
Den vanligaste frågan jag får, är om jag fortfarande använder metoden och fortfarande är nöjd. Svaren är ja och ja. Den andra vanligaste frågan är om jag skulle rekommendera metoden, och på den frågan kan jag inte svara annat än att metoden har passat mig, min livssituation och min kropp, och att jag  inte kunde vara nöjdare. Hur bra den passar någon annans livsstil och kropp kan jag däremot inte ta ställning till, och det är viktigt att ni kommer ihåg det när ni läser. Precis som p-piller funkar bra för många men inte funkade för mig, kan den här metoden funka bra för mig men sämre för någon annan. 
 
 
Sedan till återpubliceringen, skrivet 20.08.2015:
 
Hormonella preventivmedel har aldrig varit något för mig. Jag åt p-piller tills jag fick veta att det var farligt i samband med migrän, sen bytte jag till minipiller och höll ut i ungefär ett halvt år tills jag fick nog av alla hemska biverkningar. Med andra ord passar jag och hormonella preventivmedel helt enkelt inte ihop, så för ungefär fem månader sen började jag med Natural Cycles. Jag antar att de flesta av er redan hört om NC vid det här laget, men för er som har missat det, kan jag kort berätta att det är en preventivmetod som går ut på att man varje morgon mäter sin temperatur före man stiger upp, sen fyller man i temperaturen i en app och på basis av värdet man fyller i visar appen antingen grönt (=ingen risk för att bli gravid) eller rött (= risk för att bli gravid).
 
Jag har fått väldigt blandade reaktioner när jag berättat om Natural Cycles, vissa tycker det låter toppen och vill höra mera, medan andra tycker att man är knäpp om man litar på en app. Nu tänkte lyfta fram några saker jag fått höra, samt ge svar på tal: 
 
"Använder du en APP som preventivmedel? Är du helt galen? "
 
För det första så lever vi år 2015 och smarttelefoner används till allt. Om folk använder en app när de sköter sina banksaker, varför skulle det då vara omöjligt att använda en app som preventivmedel? För det andra är det ingen nyhet att temperaturen stiger när en kvinna har ägglossning, så åtminstone i mina öron låter det hur logiskt som helst att utgå ifrån sin kroppstemperatur istället för att utsätta sig för hormoner dagligen. En kvinna kan bli gravid ungefär 6 dagar per månad, varför äta hormoner varje dag i månaden om man på basis av kroppstemperaturen kan räkna ut när dessa dagar är?
 
"Det där låter helt för invecklat/Jag har inte tid att börja hålla reda på temperaturen varje dag"
 
Jag är långt ifrån ett tekniksnille, och kan ändå säga att NC är allt annat än invecklat. Jag blev medlem via deras hemsida, betalade en summa på ca 50 euro (för det fick jag ett års medlemsskap + termometer), fick hem termometern och anvisningar på posten några dagar senare, laddade ner appen och började. Processen jag går igenom varje morgon före jag stiger upp räcker ungefär en minut, så det där med att man inte skulle ha tid är nog inget problem. Jag vaknar, sätter mätaren i munnen, efter 30 sekunder piper den, jag fyller i värdet i appen på ca 15 sekunder och så visar appen direkt rött eller grönt. Så det är nog inte många sekunder du sparar när du öppnar väskan, tar fram dina piller, petar ut dagens piller och sväljer. 
 
"Jag har läst om så många som blivit gravida med den där metoden"
 
Oavsett vilket av alla preventivmedel du väljer, så finns det alltid någon som har blivit gravid trots att den använt preventivmedlet. Visst, om du googlar något i stil med "Blev gravid trots Natural Cycles" så kommer du att få träffar, liksom du också kommer att få träffar om du googlar "Blev gravid trots p-piller". Det finns säkert t.o.m någon som blivit gravid trots sterilisering. Hur stor procent det är som blivit gravida mot sin vilja när de använt NC har jag ingen aning om, men kom ihåg att man också kan använda NC om man vill  bli gravid. När man registrerar sig får man nämligen välja "plan" eller "prevent", så om ni läst om någon som skrivit att den blivit gravid när den använt NC kan det också vara med vilja. 
 
"Det där fungerar bara för tanter som lever rutinerat liv"
 
Här kommer vi till det här med eget ansvar, för när du använder ett preventivmedel, är det på ditt ansvar att använda det rätt. Appen utgår ifrån dina normala värden, så har du varit ute och festat hela natten, sovit väldigt dåligt eller blivit tvungen att stiga upp mitt i natten för att åka till flygfältet - lägg inte in det värdet i appen då för det värdet är inte ditt normala värde. Hellre ett tomt värde än ett missvisande värde. Hur mycket t.ex. oregelbundna arbetstider påverkar kan jag inte svara på, men vad jag har förstått är det viktigaste att du har sovit ordentligt före du mäter och att du mäter före du stiger upp ur sängen. & Ifall du ofta glömmer att mäta din temperatur före du stiger upp, så då händer inget värre än att appen har svårare att lära sig din cykel och du kommer att få flera röda dagar.
 
"Jag har oregelbunden mens så det skulle nog inte passa mig"
 
Allas cykler är individuella och NC utgår ifrån det. Jag har inte heller helt regelbunden mens, men på basis av temperaturen så räknar NC ut en prognos när mensen börjar och slutar och den har prickat rätt nästan varje gång för mig, vilket också har underlättat mitt liv.
 
"P-piller har fungerat bra för mig, jag har ingen anledning att byta"
 
Ifall hormonella preventivmedel fungerar bra för dig, så visst. Jag kan inte riktigt ta ställning till det här eftersom jag själv har så dåliga erfarenheter av hormonella preventivmedel, men jag har läst om flera kvinnor som börjat må mycket bättre efter att de slutat med hormonella preventivmedel, trots att de inte upplevde att de mådde dåligt under tiden de använde det hormonella preventivmedlet. 
 
"Jag skulle aldrig kunna lita på appen"
 
Som sagt, när du använder ett preventivmedel bär du ett ansvar för att använda det på rätt sätt, och använder du det på rätt sätt minskar chansen för att bli gravid märkbart. Efter att ha använt appen i några månader så har jag lärt mig hur min kropp fungerar så bra, att jag vet när ett mätvärde är konstigt och då förstår jag att inte föra det värdet i appen utan att dubbelkolla. Jag har lärt mig att min kroppstemperatur normalt är ca 36,22 och när jag har ägglossning stiger temperaturen till ca 36,66. Om temperaturen då plötsligt visar t.ex. 35,80 en morgon så förstår jag ju att jag antagligen mätt dåligt och måste mäta pånytt. Det viktiga är att mäta på samma sätt varje morgon - Sätt mätaren i munnen före du stiger upp ur sängen, placera den alltid på samma sätt, stäng munnen ordentligt, andas lugnt, ligg stilla och gör inget annat medan du mäter. Oftast när jag får ett konstigt värde handlar det om att jag inte stängt munnen ordentligt eller koncentrerat mig på annat medan jag mätt, t.ex. kollat instagram. Appen kan inte veta det att du mätt slarvigt utan den fungerar som preventivmetod utgående ifrån det värdet du lägger in i appen - att mäta på rätt sätt är alltså ditt ansvar. När jag började använda NC mätte jag två gånger varje morgon under de första veckorna, bara för att försäkra mig om att jag fick samma värden båda gångerna. 
 
"Det där KAN ju inte fungera"
 
Jag har snart använt NC i ½ år, och för mig har det fungerat hur bra som helst. Temperaturen stiger och sjunker som den ska, ägglossningen sker som den ska och mensen kommer som den ska. Det är också ett plus med appen, att det känns som att jag har fått bekräftelse att min kropp fungerar som den ska. Som sagt tycker jag den här metoden är hur logisk som helst, och för just mig fungerar den bra. Hur bra den fungerar för andra kan jag inte uttala mig om, men ifall ni är intresserade av att börja med ett hormonfritt preventivmedel tycker jag ni ska läsa in er på detta för att se om det skulle vara något för er. 
 
Jag är alltså väldigt nöjd med Natural Cycles, och är väldit glad över att jag börjat med den här metoden. För tillfället har jag ungefär 17-20 gröna dagar och 10-12 röda dagar per månad vilket känns helt rimligt med tanke på tiden jag använt metoden. Jag tror att en stor orsak till att jag känner att jag kan lita på den här metoden är att min temperatur faktiskt stiger och sjunker som den ska väldigt tydligt varje månad, plus att jag känner min kropp så bra att jag alltid själv känner när jag har ägglossning. I och med att appen stämmer överens med mina egna känningar/symptom eller vad man nu ska kalla det, så känns det tryggt. Jag kommer dock alltid ihåg att bära mitt eget ansvar och lägger aldrig in ett slarvigt mätt värde i appen. 
 
Ja, det var väl ungefär det jag hade att säga om NC. Jag vet inte hur det är med er, men för mig känns denna metod mycket mer logisk än utsätta sig för hormoner som bl.a. förhindrar ägglossning och orsakar konstgjorda blödningar. Tankar, funderingar, erfarenheter och frågor tas gärna emot i kommentarsfältet, jag svarar på frågorna så gott jag kan och diskuterar gärna med er :)
 Linda


Hej!
Jag tycker att du ändå glömmer att ta upp en viktig eller nej TVÅ viktiga saker.
Dels att man ju måste LÅTA bli att ha sex också givetvis för att detta ska fungera. Och inte bara just ägglossningsdagarna utan även strax innan eftersom spermierna kan överleva en stund.
Dels att detta givetvis inte skyddar mot könssjukdomar.

Bara ett par tankar, och har annars samma erfarenhet som dig, hormoner mår man inte bra av!

Svar: Hej! Man behöver inte alls låta bli, är ju bara att skydda sig under de röda dagarna :) Och som jag nämner i inlägget är det ju fråga om mer än en röd dag, just på grund av att man kan bli gravid några dagar i månaden. Men jo, det där med könssjukdomar är naturligtvis sant!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Jag skulle aldrig-listan
Vinnaren + en rabattkod till Dermosil!
Morotsdrinkar, översvämningar och lyxiga pizzor
Tankar kring smink + tävling med Dermosil
Våga krävaKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12