Skillnaden på bra och dålig kundservice

Efter att själv ha jobbat inom kundservice i flera års tid, kan jag säga att samtidigt som jag lärt mig att verkligen uppskatta bra kundservice, finns det få saker som irriterar mig lika mycket som dålig kundservice - jag vet ju att det inte alltid är så lätt att hålla kunden nöjd, men jag vet också att man inom kundservice borde göra sitt allt för att detta ska lyckas. Nå, den senaste veckan har jag fått uppleva kundservice från den ena ytterligheten till den andra, och jag tänkte berätta om både en bra, och en mindre bra (läs: urusel) upplevelse. Vi börjar med den bättre. 
 
 
Jag hade bråttom, jag var trött och jag skulle handla byxor. Vanligtvis när jag går in i en butik och expediten frågar om hen kan hjälpa till brukar jag bara svara "tack, men jag tittar bara" eftersom jag helst shoppar ifred, men den här gången svarade jag tacksamt "JA, kan du hjälpa mig hitta ett par sköna byxor med hög midja i stretchigt material i storlek 38?". Jag hann knappt blinka innan hon hade trollat fram ett par byxor som uppfyllde mina kriterier. Hon sa också "det finns en modell till jag tänkte på men de fanns inte framme i din storlek, så jag går till lagret efter dem medan du provar dessa". Redan några minuter senare tackade jag för bra service och gick lättat ut med mina nya byxor i kassen. 
 
 
Sen den... ehm, mindre lyckade upplevelsen. Snabb bakgrundsfakta: I höstas gick jag in i en butik och råkade hitta min drömjacka. Priset var dessvärre långt ifrån ett drömpris, så jag blev tvungen att lämna den kvar i butiken. Tröstade mig med tanken att den ändå säkert skulle säljas på rea senare, och lovade mig själv att jag i så fall skulle köpa den då. Tyvärr fanns den inte längre i butik när jag var och kollade vid reatider, så tänk vilken glädje som uppstod när jag för ett par veckor sen såg att den såldes på rea på deras hemsida!!! Klickade hem den direkt, och i torsdags fick jag äntligen fara efter den till posten. 
 
Det var en väldigt ivrig tjej som öppnade paketet, men genast när jag drog på mig jackan konstaterade jag att något kändes konstigt, och när jag kollade i spegeln insåg jag att den nog inte alls satt lika bra som i butiken - den var pösig och lös. Jag dubbelkollade på kvittot att jag faktiskt hade beställt rätt storlek, vilket jag hade, men sen såg jag på jackan att de i misstag hade skickat den i en större storlek. Det kändes såklart jättetråkigt men jag förstår ju att misstag händer, och tänkte att kundservicen nog ändå lätt fixar en sak som denna. Så, jag ringde kundservicen direkt, för att tyvärr mötas av bland den sämsta kundservice jag någonsin upplevt. Ungefär så här lät samtalet:
 
Jag: Daniela Skoglund här hej, jag ringer för att ni råkat skicka en jacka åt mig i fel storlek
Kundservice: Jaha
Jag: Eeeh... Ja, så vad ska vi göra åt saken?
Kundservice: Nå får jag ditt beställningsnummer
Jag: *Räknar upp beställningsnummer*
Kundservice: Ja, här står att du beställt en jacka i storlek M
Jag: Ja det gjorde jag, men jackan jag fick hem är L
Kundservice: Jaha...
Jag: ....Så.... Vad ska vi göra nu?
Kundservice: Jag vet inte, måste fråga någon
*En stund senare*
Kundservice: Ja alltså, om jackan är fel storlek så måste du väl beställa en ny?
Jag: Men va? Då måste jag ju betala frakten på nytt?
Kundservice: Ja
Jag: Kan inte ni bara skicka en ny jacka åt mig så retunerar jag denna?
Kundservice: Nej, någon sådan service har vi inte
(Jag brukar vara en lätt kund att ha att göra med, men här började jag bli ganska irriterad)
Jag: Ursäkta nu, men menar du faktiskt att jag själv ska reda ut denna soppa ni orsakat och dessutom betala extra för det? Är det inte tillräckligt med besvär för mig att jag måste retunera det här paketet till posten för att ni skickat fel storlek åt mig?
Kundservice: Nå jag kan ge en rabattkod du får frakten gratis med (OJ MEN TACK!)
*Jag går in på hemsidan och märker att jackan är slutsåld... Såklart*
Jag: Ja nå jackan är tydligen slutsåld
Kundservice: Jaha
Jag: Så hur gör vi då? Har ni den i någon butik eller kommer det in flera?
Kundservice: Jag vet inte, ibland kommer det in flera, ibland inte
Jag: Nå hur ska jag veta om det kommer in flera? 
Kundservice: Du får väl hålla koll på hemsidan
Jag: Alltså jag vill verkligen inte vara besvärlig, men nu har jag väntat på att bli ägare till den här jackan jättelänge, finns det verkligen ingenting ni kan göra?
Kundservice: Nej tyvärr
& Det var det samtalet
 
 
 
Vad jag hade väntat mig, och exempel på vad hen kunde ha sagt för att ge mig bättre kundservice?
 
1) Ursäkta så hemskt mycket
2) Såklart vi skickar en ny jacka åt dig, beklagar besväret att du måste retunera den du fick hem
3) Vilken otur att jackan är slutsåld! Vilken av våra butiker ligger närmast dig så ringer jag dit och kollar upp om de har en jacka i din storlek där?
4) Ifall vi får in flera jackor i din storlek lägger vi undan en jacka åt dig och kontaktar dig sedan
Typ så. Meeeen icke. Besviken var bara förnamnet efter det där samtalet alltså...
 
& Gällande jackan, vet jag inte riktigt vad jag ska göra med den. Det hade inte varit en så himla stor grej om det var frågan om en billig jacka jag hade spontanköpt, men jag hade ju faktiskt drömt om denna jacka i flera månader och den var långt ifrån billig. Samtidigt som det känns dumt att behålla en dyr jacka som inte sitter perfekt, känns det inte heller kiva att skicka tillbaka den med tanke på hur fin den är och när den ändå inte är katastrofalt  stor. Farmor har lovat att hon kan försöka sy in den i midjan, men det känns inte heller sådär jättebra eftersom risken finns att det inte lyckas. Jaa-a hörni, what to do? Nå, jag vet åtminstone what not to do, och det är att någonsin beställa från denna sida igen. Morr. 



Josefine


Om du orkar så borde du ännu stå på dig. Skriv på deras facebook sida, kontakta dem igen o fråga om du får tala med chefen. Då brukar det hända grejer. Jag har varit med om många sånahär händelser... Bla då ett flyg var försenat så jag missade det andra så tänkte de inte stå för hotellkostnader när nästa flyg skulle gå nästa dag. Efter att ha krävt det så stod de både för hotellrum och taxi dit. Sen Gigantti som inte tänkte ersätta en telefon men 1 år garanti kvar fast jag fört den på service 4 gånger. När sen Samsung gick med på att ersätta telefonen och jag måsta få en ny modell, så tyclte jag nog att de kunde ge mig ett skyddsskal o plast (värde 20 e) o efter mycket strid så fick jag ett skyddsplast o skal till telefon. Enligt konsumentskyddslagen är de ju dessutom skyldiga att ersätta bl.a km man fått köra i onödan... Och bra kundservice sku ju vara att de försöker ge en någonting på köpet för att man ska vara nöjd. Man ska inte behöva be om det. Men det beror ju på vem man talar med såklart, och hur mycket man visar att man är missnöjd. Går man till prisma och klagar på att knäckebrödet är bränt i kanterna kan de ju inte göra så mycket annat åt saken än att ge dig ett nytt paket eller pengarna tillbaka. Men kontaktar du tillverkaren så kan du få "tuptehyvityskortti" med mera värde än du själv köpt varan för.
T.ex hade jag köpt en ben & jerrys glass med hårda bitar i. Så skrev jag på deras hemsida och fick hem värdekuponger för 3 nya ben & jerrys. Sen hade jag också beställt i oktober ett paket från wish. i januari fick jag ett brev hem från posten att " ditt paket finns att hämtas ut 15-28 december, och efter det returnerar vi paketet till avsändaren". Efter att ha ringt kundservice, skickat klagomål via deras hemsida och varit till posten och fått en massa papper jag skulle fylla i så tänkte jag att jag skriver meddelande på facebook. Och jag fick svar inom 24 timmar att de vill ersätta mig med frimärken av ett värde 15 €.... Sen har jag också varit missnöjd med kötiden i telefon hos privatläkare och lämnat email, sagt till vid telefonsamtal, och lämnat klagomål via deras hemsida. Och nu till sist hörde de av sig och vill ersätta mina telefonkostnader med ett restaurangpresentkort. Såå jag sku kumna hålla på hur länge so. helst. Är man missnöjd ska man berätta det. Jag vill inte vara jobbig heller, men jag har blivit allergisk mot påriktig dålig kundservice sen jag själv börjat jobba med det. Samtidigt så jag nog har förståelse fast man glömt -30% i kassan eller inte ger "huippubra" service. För vem orkar nu alltid se glad ut i kassan 😁

Förresten hade jag kommenterat ett ganska lång kommentar pä ditt usa inlägg som inte är godkänd ännu? :/

Svar: Tusen tack för din kommentar, ska se till att skicka iväg ett par meddelanden ännu och se om något händer! Och ifall du skickat en kommentar som inte ännu blivit godkänd har den nog tyvärr inte kommit fram :/ Godkänner alltid alla kommentarer genast jag läser dem, så länge de inte är osakliga/elaka.
Daniela Skoglund

Elvira


Stå på dig, stå på dig! Vänligt men bestämt bara! :) Mvh, Elvira - vänta, jag ringer kundtjänst - Åsmus ;P

Svar: Gjorde exakt det och ringde på nytt, blev ännu sämre bemött än första gången... Men tack för peppen ändå!
Daniela Skoglund





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12