Så blir du bättre på att mingla!

Som självutnämnd mingelexpert (hehe), har jag länge tänkt att jag borde samla mina bästa mingeltips i ett inlägg. Det verkar nämligen som att många tycker mingel är något obekvämt, pinsamt och stelt, och jag som tycker mingel är något av det roligaste som finns, ska försöka sprida lite mingelinspiration och uppmana till lite mingelglädje nu! Mingel behöver nämligen inte alls vara klumpiga hälsningar, pinsamma tystnader, tråkiga samtalsämnen och framtvingat småprat, tvärtom kan det vara något som både hjälper en att knyta nya kontakter och kanske rentav träffa nya vänner eller samarbetspartners. Så, nu har jag tagit tag i saken, och skapat en liten mingelguide där jag samlat mina bästa tips på hur man blir bättre att mingla. Läs och lär ;)
 
En bild från den finlandssvenska blogg-galan, ett perfekt ställe att öva på sina mingelkunskaper
 
Steg 1: Sträck på dig och le
Ingen vill prata med en surpuppa som sitter i något hörn som en hösäck. Se intresserad ut, sträck på dig och le, så ska du se att folk känner sig mycket mer "välkomna" att komma fram och prata med dig än om du håller dig undan och med kroppsspråket tydligt visar att du tycker situationen är väldigt obekväm.
 
Steg 2: Hälsa på ett naturligt sätt
Här gäller det att läsa av situationen först. Är det en tillställning där det passar att skaka hand (i så fall, please, skaka hand med fast handslag och ögonkontakt - inga döda fiskar och blickar ner i golvet!) eller gäller det en mer avslappnad stämning där man bara kan gå fram och säga hej eller till och med hälsa med en kram? Känner du dig osäker är det bara att först kolla hur andra gör, men kom ihåg att inte bara läsa av situationen utan även människan. Alla vill inte bli kramade, oavsett hur avslappnad tillställningen än är.
 
Steg 3: Var artig och ge en komplimang
First impression made (hoppeligen med en rak rygg, ett leende och en passande hälsning), och nu är det dags att börja prata. Åtminstone jag tycker det är väldigt artigt att i början av samtalet säga att det är roligt att träffa personen, och att ge någon form av komplimang brukar vara en ganska bra icebreaker. Dock inget framtvingat (!!!), men tycker du att personen har en fin klänning, en bra blogg eller höll ett bra tal tidigare på kvällen, kan du bra säga det. Liksom, vem blir inte glad av att höra sånt? Och vem vill inte fortsätta prata med någon som nyss gjort en glad? Eeeexakt. 
 
 
Steg 4: Skippa ja- och nej frågorna
Personligen tycker åtminstone jag att det är mycket lättare att få igång en flytande konversation om man undviker ja och nej frågor, för i så fall kan samtalen lätt bli korta och hackiga. I stället för att fråga "har du haft en rolig kväll?" kan du t.ex. fråga "hurudan har din kväll varit?" eller "vad tycker du om kvällen hittills?", och istället för att fråga "går det bra i skolan?" kan du fråga "hur går det med studierna?". Skillnaden på hur samtalen kan forma sig:
 
Du: Går det bra i skolan?
Personen: Jo, för dig då?
Du: Jo
---> End of discussion --> måste byta samtalsämne snabbt --> hackig konversation
 
VS
 
Du: Hur går det med studierna?
Personen: Har nyss börjat skriva på min kandi, så det är lite stressigt, men annars går det nog bra
Du: Jag förstår, när jag skrev min kandi.............
---> Diskussionen fortsätter
 
Steg 5: Förberedda samtalsämnen
Blir diskussionen, mot förmodan, kort och hackig ändå, kan det vara bra att ha några förberedda samtalsämnen så det inte uppstår pinsamma tystnader. Ett par exempel på samtalsämnen som alltid funkar är att prata om tillställningen ni är på (där har ni genast något gemensamt) och att ställa frågor om personen. Alla kan prata om sig själva, så frågor som "var studerar du" och "vad jobbar du med" är lätta att svara på. Samma gäller saker som musiken/maten/dylikt på tillställningen, ni är ju båda där och upplever det, så båda kan prata om det. Hittar man något gemensamt brukar det oftast vara lättare att prata!
 
Steg 6: Var genuint intresserad
Big no no's: Att stå och se dig omkring när personen talar med dig, att inte svara något på vad personen säger utan bara ge ett "mhmm" och en nick här och där och det värsta av allt: att ta fram din telefon medan personen talar. Just don't. Visa istället att du är intresserad av vad personen säger genom att t.ex. föra diskussionen vidare med följdfrågor. 
 
Steg 7: Var dig själv och HA ROLIGT
Ser du mingel som något jobbigt, obekvämt och tråkigt är det klart att det inte kommer vara roligt. Mycket handlar om inställningen, och det mesta blir roligt och mindre obekvämt när man vågar vara sig själv. Så, försök tillämpa dessa tips till hurudan du är som person, och sen ser du till att ha en så positiv attityd till mingel som möjligt!
 
Steg 8: Att avsluta samtalet på ett bra sätt
När du börjar känna att det är dags att mingla vidare, får du precis som i steg 2, försöka hitta ett naturligt sätt att avsluta diskussionen. Återigen, gäller det att känna av både tillställningen och personen - är det en handskakning och ett "trevlig fortsättningen på kvällen", är det ett "Nämen där är Lisa, jag ska gå och säga hej åt henne, kanske vi råkas senare igen!" eller är det en kram och ett "verkligen roligt att få träffa dig, hoppas vi ses senare", det är upp till dig att avgöra. Är du osäker så är åtminstone ett "Det var trevligt att träffas" alltid ett säkert kort.
 
Steg 9: Fortsättningen?
Har du träffat någon intressant du verkligen gillar och tycker du klickade bra med? Våga föreslå att ni nångång ses t.ex. över en lunch! Känner du däremot att ni inte riktigt klickade, var artig ändå och önska t.ex. personen en trevlig kväll.
 
Steg 10: Öva, öva, öva
Ja, med tanke på att du valt att läsa det här inlägget, antar jag att mingel inte faller dig lika naturligt som mig. Och då kan jag inte säga annat, än att öva, öva, öva!
 
Så, sammanfattningsvis: Var välkomnande, läs av situationen, se till att göra ett bra första intryck, var intresserad och för diskussionen vidare. Svårare än så är det inte, tvärtom kommer man väldigt långt med ett leende och en genuin komplimang. Och hur uttjatat det än må låta, så bara VÅGA. Övning ger färdighet, och du kommer aldrig bli bättre på att mingla om du aldrig vågar försöka.
 
På nästa tillställning du är, ställ upp ett mål för dig själv att t.ex. gå fram till tre personer under kvällen, och sen kommer du att se att det nog inte var så farligt (på riktigt, vad är det värsta som kan hända?) och några tillställningar senare går du plötsligt fram till tio personer så där bara. Vem vet vem du kommer att träffa - vips har du knytit många nya bekantskaper, träffat både nya vänner och kunder och vem vet, kanske till och med din framtida partner.  Lycka till, you can do it!Anonym


Din bild här är verkligen jätterolig att titta på. Visst finns där några som är i full färd med att mingla och ser bekväma ut med det som den långa ljsa och den kort mörka längst fram till höger. Inensivt och lättsamt med armen om kompisens axel ser ju trevligt ut.

Svar: Haha, hade inte ens tänkt på det :D
Daniela Skoglund

Fint inlägg! Och ännu ett tips: om du är som jag och har lite autistiska drag, som bl.a. tar sig uttryck i att du har svårt att se folk i ögonen, försök i stället fästa blicken t.ex. mellan personens ögonbryn...

Svar: Skoj om du gilla :D Och bra tips, jag själv tycker inte det är obekvämt att se folk i ögonen, men finns säkert många som gör det!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Två textsnuttar från september 2017
En vardagskväll att minnas
Vi startar podd!
Vad jag shoppade i Bulgarien
Jaga Vatten - min recensionKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12