Tips till dig som vill starta podd - vad behöver man tänka på?

Nu är det ett år sen jag och Karro startade vår podd Två blondiner och ingen tiger, och det beslutet har jag inte ångrat en sekund - älskar podd som format, och tycker det är otroligt roligt att podda med just Karro. Samtidigt har podden inneburit mycket mer jobb än vi trott, och det är inte bara en eller två gånger jag tänkt ”det här önskar jag att jag hade vetat före vi började podda”. Så, idag tänkte jag dela med mig av några poddrelaterade saker man kanske inte tänker på men som kan vara bra att veta - hoppas det blir intressant läsning både för dig som tänkt på att börja podda, men också för dig som kanske bara är nyfiken på hur det egentligen är att ha en podd!
 
 Podda = så kul att dubbelhakan kommer fram varje gång
 
● Det är inte ”så där bara” att börja podda
 
I och med att det är så många som startar podd nu för tiden, trodde jag det skulle vara lätt som en plätt att börja podda. Liksom, det är väl bara att sitta och prata i en timme medan man spelar in via telefonen och sen trycka på en knapp och vips är podden publicerad - typ så? HA! Det visade sig vara otroligt mycket man måste tänka på inför poddsläpp och väldigt tidskrävande att starta podd, speciellt om man vill göra det ordentligt och bra. Man behöver mikrofon(er), ljudisolering, program att spela in via, klippkunskaper, musik/jingel, ett poddhotell som skapar ett RSS-flöde, eventuella ansökningar dit man vill att podden ska publiceras, en poddbild att ladda upp, marknadsföring för att få lyssnare, och så vidare. Som sagt, ett och annat att ta i beaktande.
 
● Det är inte heller ”så där bara” att sitta och prata
 
I och med att mina och Karros samtal alltid flutit på bra, tänkte jag att de automatiskt skulle flyta på i podden också utan desto mera klipp eller planering. Ni vet, så där som det brukar låta i poddar - de bara börjar prata när avsnittet kickar igång, och så pratar de på tills avsnittet är slut. Återigen - HA! Liksom, visst flyter våra samtal på bra när vi spelar in, men det är först när man lyssnar på ett oredigerat inspelat poddavsnitt, som man inser hur många små pauser som finns i ett vanligt samtal, hur man upprepar vissa fraser om och om igen, hur många ”ööö:n” och ”äää:n” som slinker in i samtalet, hur ofta man hoppar från en sak till en annan utan logik, hur ofta man uttrycker sig klumpigt/oklart och hur mycket man egentligen avbryter varandra. Och vet ni varför sånt aldrig hörs i poddar? Jo, för att ”ööö:n” och dylikt klipps bort. För att meningar kan spelas in flera gånger om. För att ljudnivån höjs/sänks i efterhand. Och för att man noggrannt har planerat hur avsnittet ska framskrida. Det är först när man själv har en podd, som man inser hur redigerade och klippta de allra flesta poddar faktiskt är.
 
 Världens bästa poddpartner 
 
● Det tidskrävande poddjobbet
 
På samma sätt som det kan ligga flera timmars arbete bakom Youtubeklippet du kollat klart på 15 minuter eller blogginlägget du läst igenom på fem minuter, ligger det också antagligen flera timmar jobb bakom det där poddavsnittet du lyssnar på. Och vad är det då som tar tid? Först och främst planeringen - jag skulle säga att varje poddavsnitt i medeltal kräver 30 minuters planering av mig. Själva inspelningen brukar räcka en timme, och sen börjar den mest tidskrävande delen, det vill säga klippandet, som vad jag förstått kan räcka upp till 2 timmar (Karro sköter klippandet av vår podd). Sen ska ljudnivåerna jämnas ut och musiken läggas in (jobb på ca 15 min), rubrik och beskrivning av avsnittet skrivas (brukar också räcka ca 15 min) och avsnittet laddas upp och delas (ytterligare ca 15 min). Har man sponsorer i podden, har man naturligtvis också regelbunden kontakt med dem, vilket oftast motsvarar ytterligare någon timmes jobb. Så, vad jag egentligen vill säga är väl att BÄST FÖR ER ATT NI NJUTER AV ATT LYSSNA OCH UPPSKATTAR AVSNITTEN DÅ DE KOMMER UT FÖR DET LIGGER TUSANS MYCKET JOBB BAKOM DEM =)
 
Att podda är inte gratis
 
Precis som det kostar att ha ett eget domän när man bloggar, kostar det att ha ett poddhotell när man poddar (eller ja, åtminstone i de flesta fallen). Visst, det är inte jättestora summor vi pratar om och det varierar säkert lite beroende på vilket poddhotell man väljer, men ändå - man vill ju liksom inte gå back på att jobba med något i flera, flera timmar (& poddutrustningen är ju inte heller gratis). Så, när vi hade spelat in några avsnitt och insåg att det går bra för podden började vi leta efter sponsorer, för att det helt enkelt kändes ohållbart/ovärt att lägga så mycket jobb på något och gå minus ekonomiskt, hur kul det än var. Ever since har vi tjänat pengar på podden, och den fungerar nu för tiden som bådas lilla sidojobb, vilket förstås känns otroligt roligt! Men ja, före du börjar podda, fråga dig själv om målet med podden är att börja tjäna pengar på den, eller om du är redo att lägga enormt mycket tid på något som kommer kosta dig pengar istället. 
 
Några av alla fina kommentarer som trillat in 
 
● Bra ljudkvalité är nästan den största utmaningen
 
Något som helt otippat visade sig bli den största utmaningen, det var att få till bra ljudkvalité. Liksom, jag trodde den automatiskt skulle bli bra i och med att vi både hade ljudisolering på väggarna OCH ordentlig mikrofon, men nehej. Det har varit för lågt ljud och för högt ljud, det har susat, det har brusat och det har varit ojämnt under vägens gång, och vi har tagit till alla världens knep för att försöka lösa det - och som tur hela tiden gått åt de bättre hållet. Ännu är det inte helt perfekt, men vi jobbar på det, för vi vet ju själva också hur irriterande det kan vara med bristfälligt ljud i poddar. Har själv flera gånger stängt av poddavsnitt mitt i (även när det gäller min favoritpodd), bara för att ljudet var så uselt att jag inte pallat. 
 
● Learning by doing
 
Tror du att ditt poddande kommer vara exemplariskt direkt från start? Då får du nog tyvärr tänka om. Det fick jag också göra - jag trodde vi skulle vara experter från start, men har nog fått acceptera att vi utvecklas längs vägen istället. Sånt som låter bra i ens huvud låter inte alltid lika bra när det kommer ut ur munnen, det räcker ett tag före man blir synkade och hittar en balans med sin poddpartner, man får testa sig fram för att komma fram till hur mycket man ska planera för att det ska flyta på men inte bli för stelt och föreläsningsaktigt, man blir tvungen att vänja sig vid att sitta tyst och nicka när den andra pratar istället för att flika in en massa ”mmm!” och ”precis!” (seriöst, sånt låter GRÄSLIGT i poddformat) och det kan vara knepigt att få till exakt rätt mängd innehåll så avsnitten att bli passligt långa. Men, ju mer man poddar, desto mer lär man sig, och desto bättre blir man - precis som med det mesta andra här i livet. Jämför jag liksom vårt första avsnitt med vårt senaste avsnitt är ju skillnaden verkligen ENORM (klarar knappt av att lyssna på det första längre, huuu), så man får helt enkelt ge det lite tid och hoppas lyssnarna inte ger upp direkt.
 
Så, mina bästa tips åt dig som är ny i poddvärlden, kan ungefär sammanfattas så här: ställ in dig på att det kommer kräva mer tid än du tror, gör din research väl, satsa på ljudkvalitén, var tyst när din poddpartner pratar, försök skaffa sponsorer ifall du inte vill gå på minus med podden, planera avsnitten varken för mycket eller för lite, lyssna igenom egna avsnitt många gånger så du hittar din egen akilleshäl i poddformat, och kom ihåg: syns (eller i det här fallet hörs) man inte, så finns man inte.
 
Vår poddbild (frågar en till vad grejen med tigern är smäller jag av, HUR kan folk inte fatta?! :DDDD)
 
...och nu när jag läser igenom det jag skrivit, inser jag att inlägget kanske fick lite mer negativ klang än tänkt, typ som att podda skulle vara världens_jobbigaste_grej - det är det obviously inte, då hade vi ju inte hållit på så här länge som vi gjort. Det är både givande, roligt och lärorikt att podda, och jag har inte en enda gång känt att jag inte skulle orka/ha lust att spela in då det varit dags. Ovannämnda är bara några grejer jag gärna hade vetat på förhand, så jag lite bättre hade kunnat förbereda mig på vad som väntar :) Så, var inte rädda MEN var väl förberedda när ni ska starta podd - typ så!
 
P.s. Ifall du inte är bekant med vår podd från förr, hittar du mina fem favoritavsnitt här:
 
Kroppskomplexavsnittet
Feminismavsnittet
Relationspoddavsnittet
Frågeavsnittet
SexavsnittetNamn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Vara med om en fin musikupplevelse - check
Drinkställen och cocktailbarer i Helsingfors - min Helsingforsguide 2/5
Randoms vecka 9
Fem serier jag gett en chans på sistone
En vidrig men viktig biofilm & uppiggande besökKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12