Random stuff från de senaste veckorna

 
●Vår plastväxt har dött. Kan vi ägna en stund åt att ta in denna mening? Vår plastväxt har dött. När jag fyllde 26 i november önskade jag mig växter, men brorsan tänkte steget längre och gav mig en stor plastkaktus istället eftersom mina växter alltid dör förr eller senare, men nu har till och med den sjunkit ihop och blivit svart?!!!! Alltså om detta inte är ett tecken på att växter helt enkelt inte ska bo hos oss, så vet jag inte vad..... Ovan ser ni bild på hur den såg ut när jag fick den och hur den ser ut nu - VAD hände???
 
● En av mina bästa vänner förlovade sig för en tid sen, och det betyder att jag ska få gå på förlovningsfest i sommar. Jag har aldrig varit på förlovningsfest förut och kände att jag behövde lite inspiration gällande förlovningspresenter, så började googla i hopp om att få en massa bra tips och idéer. Ett av de första presenttipsen som dök upp? Att ge paret en resa till Paris eller New York =) Alltså börjar det inte spåra ur lite nu, va? Hotellsviter bokas inför babyshowers, folk åker utomlands på möhippor och förlovningspresenter ska bestå av resor... Nej huhhu. Som sagt, har aldrig gett någon en förlovningspresent förut så är verkligen ingen expert, men att köpa en resa till New York är väl ändå liiiiiiite att ta i? Får hoppas det inte är vad paret förväntar sig, för då kommer de nog bli väldigt besvikna när de öppnar min present :D :D
 
 
● Jag ska få se Molly Sandén live... igen! Ni kanske minns att jag ganska nyligen berättade att jag och Caroline ska åka till Stockholm i slutet av denna månad för att gå på Alice & Biancas Showcast, och nu ser jag (om möjligt) fram emot det ännu mer - de har nämligen gått ut med att Molly Sandén ska uppträda under showen! Det var ungefär det bästa jag kunde höra, Molly hör nämligen till mina absoluta favoritartister, och nu börjar det ändå vara några år sen jag såg henne live senast.
 
● Lotteriet som uppstår varje gång man köper frukter/bär. Jag vet inte hur det är med er, men varje gång jag köper frukter/bär, känns det som värsta lotteriet. Käkar både frukter och bär till frukost varje morgon, och jag vet liksom aldrig om min frukost kommer vara svinäcklig eller jättegod? Ibland är blåbären jättegoda, ibland känns de mer som en halvmöglig sössö. Ibland är honungsmelonen jättegod, ibland är den mest grön och hård på insidan. Ibland är päronet jättegott, ibland smakar det mest gift. Ibland är hallonen jättegoda, ibland är de mest sura. Ibland är avokadon jättegod, ibland är den genombrun. OCH DET ÄR SÅ STÖÖÖÖRANDE. Liksom, när man köper t.ex. gröt, bröd, pasta, broiler, ost, godis, ägg, yoghurt, kryddor eller dylikt vet man ju exakt vad man får och det smakar likadant varje gång, men jävlar då man försöker få i sig vitaminer och lite av the good stuff, då ger man sig in i ett lotteri. Ett dyrt lotteri, dessutom. Mvh person som nyss betalade närmare 6 euro för en ask full med nästan oätliga blåbär =)
 
 
● Och avslutningsvis, en random grej jag funderat på på sistone. Som ni kanske vet har jag försökt börja äta mer vegetariskt, och jag har även läst en hel del om vegetarisk kost för att lära mig mer. Men, en sak som förblivit oklar, är varför så många som i övrigt håller sig till vegetarisk kost, ändå äter fisk och skaldjur? Vad jag har förstått väljer man för det mesta vegetarisk kost antingen för djurens, miljöns eller hälsans skull, men varför är det just fisken och skaldjuren som då ofta är undantaget? Ur hälsoperspektiv förstår jag i och med att fisk ändå anses hälsosamt, men fiskar och skaldjur lider väl precis som andra djur med tanke på att de fastnar i nät, kokas levande, får krokar i munnen och får ligga och sprattla på däck, och ur miljöperspektiv får man ju hela tiden läsa om hur fisken minskar i haven. Så vad är det då som gör att fisken ändå anses "okej" att äta enligt många som annars håller sig till vegetarisk kost? För det är ju ändå uppenbarligen något, med tanke på hur många pescovegetarianer det finns? Vad är det jag missar/inte förstår? Varför just fisken? Tänkte först att det var pga att de lever i det fria, men det gör ju t.ex. älgar också, så orsaken är säkert någon annan? Eller? Upplys mig, tack! Och obs - Min mening är absolut inte att döma någon nu när jag frågar (vem tusan skulle jag liksom vara att döma någon som äter fisk och räkor ibland när jag själv äter kött flera gånger i veckan), utan är bara uppriktigt nyfiken och fundersam  - så hoppas ingen tar illa upp!Johanna


Var nog ingen plastväxt ändå :D

Svar: Fejkväxt åtminstone :D
Daniela Skoglund

Haha, växten!

En stor orsak till att folk väljer bort kött idag är ju pga. klimatpåverkan snarare än miljön. Och där har kött störst påverkan. Står väldigt bra om det här: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/vad-ska-jag-ata/

Där det bland annat också står "Om du bara tar hänsyn till klimatet, går det bra att äta kyckling några gånger i veckan. Men i One Planet Plate är vi noga med att det inte bara är klimatet som är viktigt utan även den biologiska mångfalden. ”Mindre men bättre” gäller för kyckling likaväl som för annat kött. Dra ner på konsumtionen och kolla efter grönt ljus för kyckling i Köttguiden."

Svar: Säg inte annat :D

Och jo, fast nu undrade jag ju inte hurudana mängder kött det är ”okej” att äta och hur man kan klimatkompensera. Jag vet att köttindistrin har dålig klimatpåverkan, men det förklarar ju inte varför det är just fisk och inte andra vilda djur som är undantaget - vilket var det jag klurat på.
Daniela Skoglund

Elin


Haha men e du säker på att de va en plastväxt :DD

Svar: ”Tekokasvi” sto de på den å ”myllan” e hård som sten å låter ihåligt när man knackar på den, så jo :D
Daniela Skoglund

Jenny


Jag äter inget kött, förutom fisk o skaldjur ibland. Om man köper rätt sorts fisk har de mindre miljö- o klimatpåverkan. Jag brukar köpa fisk som är märkt med MSC, som betyder att "fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön" (https://www.msc.org/se/vad-vi-gor/sa-har-jobbar-vi/vad-innebar-msc-market). Tänker att den fisken har haft ett bättre liv än djur i köttindustrin o att det är miljömässigt hållbart. Då jag ska köpa någon ny sort som jag inte känner till från förr så brukar jag kolla i WWFs fiskguide om den är hållbart fiskad. Med det sagt kan nog också fiskar lida när de fångas och dödas, men vilda fiskar (o andra vilda djur) lider inte på samma sätt som andra matdjur medan de lever.

Svar: Visste inte ens att det finns någon sådan logo så nu lärde jag mig något nytt - tack!
Daniela Skoglund

Amanda


Jag äter nästan uteslutande pescetariskt. "Fuskar" någon gång ibland om jag blir bjuden/är på semester/äter ute. Började utesluta mer och mer kött mest pga miljöpåverkan. Enda anledningen till att jag fortfarande äter fisk är helt enkelt för att jag inte tycker det finns något bra substitut... Tycker att man kan få till ganska liknande smak och konsistens med vego-produkter i de flesta kötträtter, men just fisk har jag inte hittat något bra utbyte mot.

Svar: Ah, men den hade jag inte tänkt på - att det inte finns något bra substitut för fisk! Makes sense!
Daniela Skoglund

déa


är också vegetarian men äter fisk ibland, har försökt sluta flera gånger men fått extremt dåliga blodvärden som gått tillbaka upp så fort jag börjat äta fisk igen (= mår mycket bättre och har mycket mer energi). tycker också det helt enkelt är skönt att inte behöva vara så krånglig med mat, äter man fisk vet man liksom att det alltid finns nåt att äta var man än köper mat, oavsett om de inte har veganska/vegetariska alternativ, eller om man blir bjuden på mat av folk som är vana vid att alltid äta kött så verkar de oftast tycka det är bekvämare när man nämner att man äter fisk.

Svar: Det var också en aspekt jag inte had tänkt på - att vissa kanske väljer att äta fisk för att det helt enkelt blir mindre krångligt så. Tack att du tog dig tiden att kommentera!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Fjärde semesterveckan - Kaskö, examensfest och vattenskoteråk
Tio favoritföretag i Vasa
Tredje semesterveckan - på resande fot i Finland
Marina Miracle recension
Andra semesterveckan - Yyteri, minigolf och andra dosenKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12