Träna med balansplatta - tips på övningar

- Inlägget är i samarbete med Thunder Fitness och koden DANIELASDAGBOK15 ger er 15% rabatt hos dem tills vidare - 
 
VARFÖR TRÄNA MED BALANSPLATTA?
 
Balansplattan som redskap är en stor favorit hos många fysioterapeuter (så även mig), så jag är väldigt glad över att meddela att mitt samarbete med Thunder Fitness fortsätter idag - senast gav jag tips på övningar att göra med pilatesboll, och idag är det dags för tips på övningar att göra med deras fenomenala balansplatta. Man kan nämligen använda balansplattan till mycket mer än att bara stå på den, och effekterna är mycket mer mångsidiga än förbättrad balans - balansplattan är utmärkt att använda i både förebyggande syfte och i rehabiliteringssyfte, och den är både stabiliserande och stärkande för speciellt nedre extremiteter med vristerna och fotlederna i stort fokus. Thunder Fitness skickade även deras träningsmatta åt mig, vilket inte bara ger ännu mer mångsidiga träningsmöjligheter, utan även bättre trygghet i och med att balansplattan hålls stadigare på plats på mattan!
 
 
IMPONERAD AV THUNDER FITNESS
 
Före vi går över till övningarna, måste jag bara säga några ord om Thunder Fitness, för jag blir verkligen mer och mer imponerad av dem. Inte nog med att deras företagsidé om att enbart ta fram en riktigt bra produkt i varje kategori känns fräsch och VETTIG, utan de erbjuder också typ allt man kan tänkas behöva för hemmaträning och produkterna är både kvalitativa och genomtänkta. Som den fysioterapeutiska motionsnörd jag är, uppskattar jag verkligen detaljer som handtag i balansplattan och att träningsmattan anlände i en bag man lätt kan bära med sig den i. Trevlig kundservice och snabb leverans på det, och Thunder Fitness känns verkligen som ett huippuföretag att få lyfta fram här på bloggen! Ville bara säga det - nu över till övningarna: 
 
 
ÖVNING 1: PLANKAN
 
Vi börjar med en övning som säkert alla känner till - plankan. Tack vare att Thunder Fitness balansplatta har handtag kan man smidigt även träna övre extremiteter samt bålen med hjälp av den, och i denna variation av plankan intar man en vanlig plankposition med raka armar och greppar tag om handtagen med händerna. Så här blir man skakig betydligt snabbare än vanligt, vill jag lova - övningen är helt klart mer utmanande med ett ostadigt underlag under händerna! 
 
 
 ÖVNING 2 & 3: BALANSERA & KNÄBÖJ
 
Att bara stå på balansplattan och balansera medan man t.ex. ser på tv är redan bra balansträning i sig, men vill man avancera lite, kan man prova att turvis kolla åt höger och vänster medan man balanserar eller att stå på ett ben. Att göra knäböj på balansplatta är också en utmärkt övning - inte nog med att det är väldigt krävande för balansen, utan man får bra stärkande träning för benen samtidigt!
 
 
ÖVNING 4: FLYGPLAN
 
Vill man ta balanserandet till nästa nivå, kan man testa flygplansövningen, som jag så fint kallar den. Stå på ett ben, luta dig framåt och försök skapa en horisontell linje från benet till huvudet - du använder typ alla kroppens muskler OCH får utmana dina balansskills med samma. Och hej, kom ihåg att upprepa samma med andra benet sen! Symmetri ska det vara. 
 
 
ÖVNING 5: UTFALLSSTEG
 
Från flygplanspositionen kan du smidigt sänka benet som är uppe i luften ner till mattan, och vips är du redo för att träna lite utfallssteg - också en övning som säkert de flesta av er är bekanta med. Precis som med plankan blir utfallsstegen mer utmanande när underlaget är ostadigt, så balansplattan är helt enkelt ett bra redskap för att göra bra basövningar lite mer krävande. 
 
 
ÖVNING 6: HÖFTLYFT
 
Ännu en basövning som kan göras lite mer varierande, spännande, krävande och kul med hjälp av balansplattan! Lägg dig på rygg med böjda knän och lyft upp fötterna på balansbrädan, och sedan är det bara att börja på med att lyfta upp och sänka rumpan. Åtminstone jag får betydligt bättre kontakt med mina baklår så här, än genom att göra såkallade "vanliga" höftlyft!
 
 
ÖVNING 7: ARMHÄVNINGAR
 
Förutom att du kan göra armhävningar på balansplattan genom att hålla i båda handtagen samtidigt, är en rolig variant att hålla ena handen på balansplattan och ena handen på underlaget, för att sedan byta om så att andra handen är på balansplattan och andra på underlaget. Är du nybörjare kan du göra övningen på alla fyra, är du hc kan du göra övningen med raka ben och är du en vanlig motionär som jag, gör du något där emellan.
 
 
BONUSUTMANING - CROW POSE
 
Före vi går över till tävlingen, tänkte jag, precis som senast, slänga in en bonusutmaning åt er! Senast handlade utmaningarna om att balansera på pilatesbollen sittande på knäna samt att bilda ett X på pilatesbollen liggande på mage, och bonusutmaningen att testa med balansplatta är en såkallad Crow Pose som man brukar göra i yoga. Ifall Crow Pose inte är bekant för dig från förr, rekommenderar jag dock att du börjar med att öva på stadigt underlag!
 
 
TÄVLING - VINN PLATTA OCH MATTA
 
Känns en balansplatta och träningsmatta som något du också gärna skulle ha där hemma? Se då till att följa @thunderfitness.se på Instagram och lämna en kommentar i det här inlägget där du berättar vilken av övningarna ovan du är mest nyfiken på att testa, så kanske det är just du som får en platta och matta på posten inom kort =) Tävlingen pågår fram till söndagen - stort lycka till och glöm inte att fylla i din mail när du kommenterar! Och ja, TACK till Thunder Fitness för givmildheten (än en gång). Helena


Mest nyfiken är jag på att testa flygplansövningen, den lät roligast 😆

Alexandra


Jag skulle vara mest nyfiken på att testa plankan och knäböj. 🙂💪🏼

Julia


Utfallssteg och flygplansövningen definitivt :)

Yannie


Jag är mest nyfiken på att testa plankan! Armhävningar och flygplansövningen låter också givande :)

Madelaine


Balansera och knäböj 👏 Det låter verkligen som jag behöver denna, då jag i några månader nu haft problem med foten. Samt att mitt balanssinne är nedsatt pga tidigare hälsoproblem 🙈 Så denna skulle verkligen säkert hjälpa mig 🙏

Felicia


Har äntligen börjat komma in i hemmaträningen så är sugen på att testa alla dessa övningar nu 😍💪🏼

Camilla


Tycker Crow pose skulle vara kul att pröva på, roligt partytrick och muskler på köpet 😁 men annars flygplansövnibgen

Emelie


Flygplansövnningen blev jag mest nyfiken pä att testa! ✈️

Cajsa


Jag skulle vara nyfiken på att prova plankan och flygplansövningen ✈️😄

Emma


Crow pose🤩

Marika


Pga min migrän bla har jag usel usel UUUUSEL balans.. som verkligen borde övas upp.. med denna kunde jag göra det under mina träningspass jag kör varje vecka. Knäböj skulle vara mest utmaning för mig tror jag.

Johanna


Plankan och flygplansövningen.

Iida


Skulle gärna följa thunderfitness, men jag har inte Instagram. Deltar ändå! :D Jag är nyfiken på att stå på ett ben + flygplansövningen. Jag har vrickat vristerna många gånger, så det skulle vara en bra att öva med balansplatta :)

Nicolina


Flygplansövningen skulle jag vilja tesga! :)

Anonym


Jag skulle vilja testa flygplansövningen! 😃

Maria


Jag skulle vilja testa flygplansövningen! 😃

Jag är mest intresserad av flygplansövningen! Tycker om att göra den på stadigt underlag, så känner att en balansplatta skulle ge den lite mer utmaning!

Jag skulle gärna testa flygplansövningen! Brukar göra den på stadigt underlag och tror att en balansplatta skulle ge mig en lite större utmaning :D

Laura


Jag skulle gärna testa flygplansövningen! Brukar göra den på stadigt underlag och tror att en balansplatta skulle ge mig en lite större utmaning :D

Henrika


Flygplansövningen tror jag att jag kan klara med lite övning, men crow pose tror jag är bäst att skippa tillsvidare! 😆

Ellinore


balansera & knäböj :) Skulle behöva en ny träningsmatta :D

Anonym


Jag skulle testa flygplansövningen. Det skulle vara intressant att prova på om det lyckas på balansplatta.

Anonym


Flygplansövningen skulle jag testa! 😊

Pernilla Andersson

http://blingflickan.blogg.se/


Åh vad häftigt det verkar,mycket man tränar med den balans platta!!

Jag måste verkligen ha övningar för ryggen..??

Några tips??

Johanna


En sån skulle passa perfekt i min träning att stärka upp ryggen då den krånglat i några år. Flygplansposen sku vara intressant å testa.

Matilda


Flygplansövningen o plankan 😁

Lena Heinull


Crow pose är ju absolut den övningen jag är mest nyfiken på!:)

Lena Heinull


Crow pose är ju absolut den övningen jag är mest nyfiken på!:)

Nina


Flygplansövningen :D

Jessica Sundberg

http://attlevasunt.se


Har alltid velat kunna göra armhävningar. På tårna! När jag kan det är väl armhävning på balansplatta nästa utmaning att anta!

Jessica Sundberg

http://attlevasunt.se


Har alltid velat kunna göra armhävningar. På tårna! När jag kan det är väl armhävning på balansplatta nästa utmaning att anta!

Patricia


Crow pose och flygplansövningen

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Resa till Korfu - vår vecka i Grekland
Fem helgbilder
Månadens bok, juni - Vi ska ju bara cykla förbi
Frissabesök, dejtdag och Muotia & brunssia
Sju saker du inte visste om migKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12