En synundersökning vid Wasaborg Syncenter - så går det till

- Inlägget är i samarbete med Wasaborg Syncenter -
 
Förra veckan presenterade jag min nya samarbetspartner, Wasaborg Syncenter. I samband med presentationen visade jag upp vårens solglasögontrender samt ordnade en tävling där ni kan vinna ett 100 euros presentkort till dem (ännu är det inte för sent att vara med och delta, klick klick!), och idag ska ni få bekanta er med Wasaborg Syncenter ytterligare, jag ska nämligen berätta om hur en synundersökning hos dem går till. Orsak? Jag kan tänka mig att många går och lider med dålig syn i onödan, bara för att det kan kännas övermäktigt att ta tag i processen att kolla upp sin syn och skaffa glasögon, speciellt om man aldrig gjort det förr (så var det i alla fall för mig, när jag för första gången lade märke till att jag hade dålig syn drog jag ut på alltihopa i flera månader, trots att jag dagligen hade besvär av huvudvärk och att jag inte såg till tavlan i skolan ordentligt). Så, idag ska jag, steg för steg, visa för er hur en synundersökning går till, så känns tröskeln att sedan faktiskt boka den där tiden hoppeligen lägre.
 
 
Det första steget är naturligtvis att boka en tid. Är du osäker på om du verkligen behöver en tid är det bara att kontakta Wasaborg Syncenter, alla där kan sin sak väl och kommer helt säkert att kunna avgöra om du behöver kolla upp synen eller inte. Oavsett om du vill konsultera dem gällande behovet av tidsbokning eller bara vill boka en tid, så kan du svänga in till dem på Vasaesplanaden 14, ringa dem på 063199702 eller mejla adressen vaasa.wasaborg@silmaasema.fi, så får du hjälp med hur du ska gå till väga. Vet du att du är i behov av en specifik tjänst kan du också smidigt boka tid till både optiker och ögonläkare via deras hemsida här
 
 
När du sedan har din tid bokad, är det bara att dyka upp avtalad dag och tid. Du kommer mötas av stora, fräscha, ljusa utrymmen och glad och välkomnande personal, och är du ute i god tid kanske du hinner hänga vid sofforna en stund. Bläddra i lite tidningar, dricka lite te eller kaffe, eller så gå omkring och beundra deras sortiment. Alla enligt mig helt klart godkända alternativ. Förutom det där kaffedrickandet då, men det att jag inte ens rör i en kaffekopp, det vet ni alla säkert vid det här laget.
 
 
Sedan börjar det intressanta! Först kommer du att få göra en sorts "preliminär synundersökning", som bästa Beatrice genomförde på mig (hon är alltid på så gott humör att det smittar av sig!). Hon började med att ställa in apparaten så den var i höjd med mig, och sedan hjälpte hon mig att placera ansiktet rätt. 
 
 
När allt var på plats satte vi igång, och Beatrice berättade naturligtvis hela tiden vad hon gjorde och vad som skulle hända. Hela processen räckte inte mer än några minuter, och när hon förvarnat mig och jag känt ett par små vindpustar mot ögonen (tar ej ont, känns mest lite lustigt och roligt) konstaterade Beatrice att ögontrycket var mätt, att maskinen uppskattat mina brytningsfel och mina ögons storlek, och att allt således var klappat och klart.
 
 
Förresten, så här såg det ut från Beatrices sida. På skärmen ser ni alltså en förstorad bild av mitt öga, HUR coolt?!
 
En lapp från den preliminära synundersökningen, som ger optikern viktig info och fungerar som stöd för resten av synundersökningen
 
Efter den preliminära synundersökningen fick jag sedan följa med Maarit, som inte bara är butikschef utan även en av Wasaborg Syncenters optiker, för den andra delen av synundersökningsprocessen. Vi satte ner oss i ett rum som ganska långt påminde om ett läkarrum, och Maarit började med en kort intervju där hon samlade in den nödvändiga informationen (såkallade anamnesen ) om min syn. Frågor du kan förvänta dig att få svara på är bland annat ifall du har glasögon/kontaktlinser från förr, hur du upplever att du ser nu, om du haft ögoninflammation eller övriga problem med ögonen på sistone, och så vidare. Så, min anamnes såg kort sagt ut på följande sätt: Daniela, 25 år, glasögon sedan 15-års ålder som främst använts i skolan och bakom ratten, ej kollat synen på ca 10 år, upplever att synen försämrats speciellt i höger öga, minns ej styrkorna, inga ögoninflammationer eller övriga problem med ögonen på sistone. 
 
 
Ifall man, som jag, har glasögon från förr, men inte kommer ihåg styrkan från dem, så är det inget problem, eftersom de har en apparat som då kan mäta de gamla glasögonens styrka. Hur smidigt och bra som helst, ju! (Råkar man inte ha med sina gamla glasögon och inte veta styrkan är det heller ingen fara, synundersökningen går bra att genomföra ändå)
 
 
Sedan satte vi igång! Eftersom Maarit visste mina styrkor ställde hon in apparaten enligt dem, har man inte glasögon från förr eller informationen om de gamla styrkorna ej går att få tag på, utgår man från noll då man ställer in apparaten. Maarit var väldigt mån om att jag skulle ha det bekvämt som jag satt, och jag, som utbildad fysioterapeut, uppskattar sannerligen alltid när någon tar ergonomin i beaktande. Här får man räkna med att sitta pikulite längre än i den preliminära undersökningen, så det gäller att säga till om man upplever att man sitter i en obekväm ställning!
 
 
Sen kommer rummet att mörkas ner en aning (har ej blivit gjort då bilden togs, på grund av att ni inte skulle se vad vi håller på med ifall vi satt i mörker :D), och de traditionella bokstäverna uppenbarar sig i en liten upplyst ruta på väggen. Tror vi ALLA nångång i skolan hos hälsovårdaren fått sitta och försöka räkna upp vilka bokstäver man ser på väggen, och enda skillnaden i en synundersökning hos en optiker är typ att man har robotmasken (som jag så fint kallar den, hehe) framför ansiktet.
 
 
Betydligt lättare att se bokstäverna så här, än vad jag såg med mina ögon före styrkorna ställts in, kan jag säga.... Förresten, sen i slutet fick jag se skillnaden på hur suddiga bokstäverna såg ut när jag kollade utan mina styrkor jämfört med när jag hade rätta styrkor i, och kan säga att skillnaden var enorm, trots att jag inte ens har så  dålig syn. Verkligen så värt att gå och skaffa glasögon/linser om man ser dåligt, man ser (bokstavligen) världen med nya ögon efter det. 
 
 
När Maarit via "robotmasken" kollat upp mina styrkor, brytningsfel samt eventuell skelning, tog hon ännu fram ett mikroskop för att checka hur mina ögon mår överlag, och att allt var bra med dem. Mina ögon fick godkänt (jeij!), men hade Maarit sett något avvikande, hade hon lätt kunnat gå till rummet bredvid för att konsultera en ögonläkare, och vid behov ordna så att även en ögonläkare skulle kolla upp ögonen. Känns ju tryggt och bra att veta!
 
 
Sedan är synundersökningen färdig (hela processen räckte uppskattningsvis 20 minuter för mig), och det roligaste återstår - att välja glasögonbågar/ä eller solglasögonbågar bland Wasaborg Syncenters gigantiska utbud (ifall det visar sig att du behöver styrkor, såklart) (ifall du inte behöver styrkor men ändå skulle vilja ha glasögon, går det bra att köpa glasögon utan styrka ändå) (ifall du föredrar kontaktlinser, är det naturligtvis också ett alternativ). Ifall optikern råkar ha passligt ställer hen säkert gladeligen upp och kommer och hjälper dig att välja bågar, om inte, så får du helt säkert också proffsig hjälp av någon av deras försäljare. Och ja, kollar du helst för dig själv, kommer det önskemålet naturligtvis också att respekteras. Som jag konstaterade i mitt förra inlägg, så tycker jag verkligen kundservicen vid Wasaborg Syncenter är något alldeles extra, och att god kundservice också för mig innebär att försäljaren kan läsa av ifall man vill kolla ifred eller inte. & Oavsett om du vill ha smakråd eller kolla själv, kommer du helt säkert hitta något du gillar bland deras sortiment, och sedan gör de en beställning, och du får hämta dina nya glasögonbågar med rätt styrka ca 1-2 veckor senare. Smidigt, tidseffektivt (okej, det kanske beror lite på hur stor beslutsångest du har när du ska välja bågar :D), tryggt, proffsigt, smärtfritt och framför allt: inte det minst övermäktigt.
 
P.s. Glöm nu inte att delta i den där tävlingen, den chansen vill du INTE missa!
 
P.p.s. Tack till bästa Karro som ställde upp som fotograf under min synundersökning Karolinas Kaos

http://karolinaskaos.com


Anytime <3

Svar: <3
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Det fysioterapeutiska nyckelordet
Nikos examen, knärehabilitering, paket och vinnarna
Fina ni är!
VI HAR HITTAT LÄGENHET
En liten lägesrapportKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12