Inte helt på topp (och inte lätt att vara rätt)

 
Ovanligt skönt med fredag idag - jag har definitivt en av årets sämre veckor bakom mig, så veckoslutet kunde inte komma mer lägligt. Min hälsa har krånglat mer än vanligt på sistone och jag har stött på en del oväntade problem, så känner mig inte riktigt på topp för tillfället, om man säger så. Den här veckan har det eskalerat lite, vilket resulterat i x antal extra undersökningar och läkarbesök som ska skötas vid sidan om vardagsruljansen. Och det är tungt. Och jag är trött. Ganska ledsen. Faktiskt lite rädd också.
 
Har under veckans gång funderat av och an om jag ska skriva något eller bara vara som ingenting på bloggen, men jag vill ju inte vara med och bidra till perfektionshetsen i sociala medier - det vet ni. Samtidigt har jag en jättetydlig gräns för vad som är privat för mig och vad som känns okej att skriva om, och det finns rätt många här inne som verkar ha lite problem med att respektera den gränsen, vilket får mig att fundera på om det är bättre att berätta så mycket jag själv är bekväm med att berätta, eller strunta i det och inte berätta något alls. Bara fortsätta skriva om böcker och KappAhl-kläder, och låtsas som det regnar.
 
Men, jag vill inte vara sån. Jag vill inte bara prata om böcker och kläder när sanningen är att jag sitter och godkänner kommentarerna i ett väntrum, orolig över vad läkaren ska säga när jag blir inkallad. Det är bara det, att vissa som klickar in sig här gör det svårt för mig. Läste Carolas inlägg häromdagen, och förstod precis vad hon menade. Finns det något som nångång skulle få mig att tappa lusten till att blogga, ja då är sannolikheten väldigt stor att det skulle ha att göra med de anonyma kommentarerna jag ofta möts av när jag loggar in här. Vet att majoriteten av er som läser min blogg antagligen är både vettiga och trevliga människor, men så finns det de som bara letar efter fel hela tiden, och det är otroligt tröttsamt.
 
Det är inte lätt att vara rätt som bloggare. Tipsar jag om billiga plagg jag tänker de flesta har råd med, är det någon som (anonymt) ska skriver att det är oetiskt av mig att stödja en sån industri. Lyssnar jag på önskemålen om att skriva mer om mina resor, tycker vissa (anonyma) att jag bidrar till flyghets. Skriver jag ett inlägg om mensvärk för att öka medvetenheten om hur stort problem mensvärk är och för att samla ihop tips som kan vara till hjälp för kvinnor i liknande sits, tycker någon (anonym) att jag minsann får skylla mig själv som lider av mensvärk när jag valt att undvika hormoner. Publicerar jag bilder på mig själv i ocharmiga vinklar för att visa att det är helt okej att inte photoshopa sig och dra in magen på varje bild, är det någon som (anonymt) påpekar hur tjock hen tycker jag är. Skriver jag att jag försöker börja äta mer vegetariskt, får jag in (anonyma) kommentarer om att det inte spelar någon roll när bataten ändå blivit fraktad hit långa vägar. Och nu när jag berättar att allt inte är helt på topp för att inte bidra till att skapa en bild av att allt är mycket bättre än det egentligen är, bara väntar jag på när första (anonyma) kommentaren om hur störande det är att jag säger ”a” men inte ”b”, trillar in.
 
Jag har väldigt höga krav på mig själv när det gäller bloggen, och jag gör verkligen mitt allt för att ge er en realistisk bild av mitt liv och vem jag är, samt skriva personliga och ärliga inlägg som underhåller, lyfter mina värderingar och sprider sånt jag tycker är viktigt. Jag gör verkligen det, men ändå känns det som att det inte är tillräckligt för några av er. Och till er vill jag bara säga, att jag är ledsen, men jag kommer nog inte leva upp till era krav i fortsättningen heller. Ni måste förstå att jag omöjligt kan vara er alla till lags och att jag bara är en människa, och ni måste också förstå, att det att jag valt att ha en blogg där jag skriver om mig själv och mitt liv, inte innebär att ni kan förvänta er att ni kommer få veta allt om mig och mitt liv. Jag måste få dra mina egna gränser för vad jag vill blogga om och vad jag inte vill blogga om, och att jag inte har någon skyldighet att berätta något, bara för att jag har en blogg. Vi kan ta onsdagens inlägg som exempel - jag är helt okej med att berätta att jag lider av hård mensvärk och att det är tufft, men jag vill verkligen inte börja lista vilka alla undersökningar jag genomgått hos gynekologen och vad de visade - där går min gräns.
 
Jag vet att det kan vara svårt att hejda sin nyfikenhet och visst måste man få fråga om man undrar över något, men man måste kunna acceptera att inte få ett svar, och man måste också kunna acceptera att det som inte alls känns privat/som en stor grej för en själv, kan kännas jätteprivat/som en stor grej för någon annan. Det att en bloggare berättar att hon är gravid, betyder inte att hon måste svara på frågor om det var planerat eller inte. Det att en bloggare visar upp sin partner i bloggen, betyder inte att hen måste berätta vad som hänt ifall det tar slut. Det att en bloggare berättar att hen skänker pengar till välgörenhet, betyder inte att hen måste berätta till vilken organisation och hur mycket. Och det att jag nu berättar att jag har en tyngre vecka bakom mig, betyder inte att jag automatiskt skriva en detaljerad rapport om allt jag varit med om.
 
 & Nu blev det här ett rätt långt inlägg, fast tanken egentligen var att jag bara skulle skriva att allt inte är på topp. Antar att det är därför jag också reagerat starkare än vanligt på alla påträngande, kritiska och elaka anonyma kommentarer, för att jag inte riktigt orkar med sånt just nu. Men, ska spendera ett lugnt veckoslut på tumis med Niko, så får vi hoppas allt känns bättre nästa vecka. Trevligt veckoslut på er!Anonym


Nu låter det som att du fick min kommentar senast till att jag skulle ha sagt att du får skylla dig själv för att du inte äter hormoner och det sade jag verkligen inte, men jag ber om ursäkt om det fanns något i min kommentar som fick dig att tro det var det jag menade! Jag vet mycket väl att alla inte kan äta hormoner och då ska man inte göra det heller, även om man kanske skulle få hjälp av dem. Men ber du om tips på hur man har hanterat sin mensvärk och många fått hjälp av just hormoner är det klart att man tar upp det. Är ändå förvånansvärt många som inte verkar veta om att hormoner kan hjälpa mot mensvärk. Som jag också skrev i min kommentar under det inlägget så hoppas jag du hittar en metod som hjälper dig, för man ska inte behöva ha så ont som du beskriver. Håller också med dig om att du inte ska behöva redogöra för alla medicinska detaljer osv. Orsaken till att jag och några andra tog upp endometrios är (i alla fall i mitt fall) att det finns många som inte vet om sjukdomen och tror att deras mycket kraftiga mensvärk är normal och något de måste leva med när de skulle kunna få behandling för det. Jag önskar själv att jag skulle ha vågat söka hjälp tidigare. Allt gott till dig och hoppas det löser sig med de jobbigheter du går igenom just nu!

Svar: Hej! Jag menade inte alls din kommentar (!), utan fick in en kommentar där det bokstavligen stod att jag får skylla mig själv (den kommentaren godkändes inte, brukar ej godkänna kommentarer som har sådan ton). Tycker du skrev sakligt och förstod att du inte menade något illa!
Daniela Skoglund

Så himla tråkigt att det har blivit så mycket kritik i flera kommentarsfält nu. Jag är ännu besparad från det, men väntar bara på den dagen.. Hoppas du får en fin helg Daniela och en bättre vecka nästa vecka! 🙂

Svar: Tack Christina!
Daniela Skoglund

Nina


Du skriver så bra!
Förstår mej inte på folk som tror att det är ok att kommentera vad som helst åt en annan medmänniska bara för att de sitter bakom en skärm.
Vad ledsamt att du kämpar med läkarbesök och dyl. nu. Jag önskar att det inte är nåt allvarligt och att du får stöd av dina nära!
Varmaste kramen och extra styrka att orka ❤️

Svar: Tack snälla ❤️
Daniela Skoglund

Skickar en stor kram <3

Svar: Tack!
Daniela Skoglund

Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


Så tråkigt med taskiga och negativa kommentarer. Förstår att det måste vara supertufft att fixa när man ännu till går igenom mycket i privatlivet. Skickar en stor kram åt dig! <3

Svar: Ja, faktiskt tråkigt 😓 tack!
Daniela Skoglund

Ha det så bra! <3 alla människör förstå inte de här sakerna eller de just vill göra andra ledsen med avsikt. Det är inte kiva!!

Svar: Tack <3 nej, jag håller helt med dig.
Daniela Skoglund

Ajli Müller

http://ajlimuller.se/


Krya på dig och stå på dig! Kan inte fatta, jag har ALDRIG fått en anonym kommentar och ALDRIG fått en elak kommentar, men kan verkligen tänka mig att det är svårt att hitta en balans om någon kommer med pekpinnar vad man än gör.

Stor kram, hoppas veckorna framöver blir mycket ljusare!

Svar: Tack ska du ha! Och skönt att höra att du sluppit :)
Daniela Skoglund

Anonym


Det är jätteroligt att läsa vad du skriver och om vad du skriver. Har själv en dotter som vrider sig i plågor pga mensvärk, riktigt så att hon vissa gånger får ligga på wc golvet i kramp och t.o.m mår så illa att hon spyr. Man skriver det man själv vill! Det finns så många som läser mellan raderna och tycker si och tycker så...dom skall man inte slösa energi på! Fortsätt att skriva dina härliga berättelser så vi andra får läsa och njuta..även skratta och dra på smilbanden ☺..du gör en annans tråkiga dag till något roligt och man inser att man inte är ensam med sina problem. Ha det så bra och hoppas helgen fick det att vända till något positivt! ❤

Svar: Tack snälla för den kommentaren, ska ta och spara den i min bloggkärleksmapp på telefonen! ❤️
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

En extra utförlig veckoslutssammanfattning
Tio konstiga saker jag gör
Sudio Tolv recension - mina första trådlösa hörlurar
Veckoslutet som egentligen inte var så bra
Pizza med broccolibottenKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12